Ailece dünya şampiyonasına gittiler

Güncelleme Tarihi:

Ailece dünya şampiyonasına gittiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

Türkiye Yüzme Federasyonu, master yüzme kategorisini resmi olarak geçen yıl temmuzda oluşturdu. Böylece yaşı 30’dan fazla olan, profesyonel yüzücü olmasa da sporcu disipliniyle antrenmanlarına devam edenlerin yarışabileceği bir kategori ortaya çıktı. 8-9 Mart’ta Burhan Felek Spor Salonu’nda Dünya Master Yüzme Şampiyonası’na katılacak yüzücüleri seçmek için Türkiye elemeleri yapıldı. Elemelere farklı mesleklerden birçok yüzücü katıldı.

İçlerinde eski yüzücüler de vardı, sonradan yüzmeye merak salan da. Hatta ailece katılanlar bile vardı. Yarışmanın sonunda bir sürpriz gerçekleşti: Gemicioğlu ailesinin bütün fertleri elemeleri başarıyla geçti. Sami (70) ve Olcay Gemicioğlu (60), çocukları Emrah (39) ve Renin (37) böylece Avustralya’daki dünya master şampiyonasına hep beraber gitti. Orada madalya alamadılar ama çok sayıda yarışa katılarak Türkiye’yi ailece temsil ettiler.

Gemicioğlu ailesinin hikayesini dinleyince insan tek bir şey düşünüyor: "Yüzmek bu ailenin genlerinde var." Sami ve Olcay Gemicioğlu, çocukları Emrah ve Renin’i daha onlar yedi yaşındayken, Galatasaray Spor Kulübü’ne yüzmeye götürüyordu. Çocuklar bu işe zaten doğuştan yetenekliydi. Kısa zamanda yüzmede çok başarılı oldular. İkisi de lisansiye yüzücü olduktan sonra katıldıkları yarışlarda 200’e yakın madalya kazandı, Balkan Şampiyonası’nda ve Türkiye’de defalarca dereceye girdi, hatta yüzme sayesinde dünyayı gezdiler. Ama daha sonra araya önce okul, sonra iş yaşamı girdi ve yüzme rafa kalktı. Renin Gemicioğlu, "Bizim zamanımızda şu anki imkanlar yoktu. Bir tercih yapmak zorunda kaldık" diye özetliyor durumu. O spor akademisine gidip beden öğretmeni oldu, ağabeyi ise babası Sami gibi uzun yol kaptanı.

Ama yüzme sevgileri hiç bitmedi. Mesleki hayatları bir yandan devam ederken yüzme antrenmanlarını da aksatmadılar. Renin ve Emrah zaten yıllardır bu konuda idmanlıydı ama anne ve babalarının da onlardan aşağı kalır tarafı yoktu. Sami ve Olcay çifti için de yüzme vazgeçilmez bir spordu. Ellerinden geldiğince yüzmeye zaman ayırıyorlardı. Bodrum’daki yazlık evleri de onlara bu imkanı cömertçe veriyordu. Her yıl altı ayı Bodrum’da yaşıyorlar ve bu dönem boyunca her gün iki kilometre yüzüyorlardı. Ama bu işi hiç profesyonel yapmadılar, hiçbir yarışa katılmadılar. Ta ki master yüzme kategorisi Türkiye’de oluşturuluncaya kadar.

30 YAŞINA GELDİN ARTIK YARIŞMA, EVLEN

Renin master kategorinin oluşturulmasındaki emeklerinden dolayı yüzme antrenörüMurat Özüak’ı çok övüyor: "Yurtdışında insanlar uzun yıllar yüzebiliyor. Ama Türkiye’de bu anlayış yoktu. Ben henüz 30 yaşındayken Türkiye Şampiyonası’na katıldığımda, "Sen artık buralarda takılma. Yaşın 30 olmuş, iyisi mi evlen!" gözüyle bakmışlardı. Ama şimdi master kategorisi sayesinde hangi yaşta olursan ol, spor yapabileceğin kabul ediliyor."

Renin ve Emrah zaten yüzmeden hiç vazgeçemedikleri için, 8-9 Mart’ta İstanbul’da Burhan Felek Tesislerin’nde yapılan Dünya Master Yüzme Şampiyonası Türkiye Elemeleri’ne katılmayı akıllarına koymuştu. Bu arada, iki kardeşi senelerce her yarışta heyecanla izleyen anne ve babaları bu kez kendileri için de bir kategori olduğunu öğrenince, yarışmaya niyetlendi. Emrah ve Renin de yüreklendirince, ilk iş lisans aldılar, sonra başladılar antrenmana. Yarışmaya kadar bütün aile her sabah 6.30’da Galatasaray Spor Kulübü’nde buluştu, her gün Emrah beş, Renin üç, Sami ve Olcay ikişer kilometre yüzdü.

AİLE BOYU DERECE

Yarış günü gelip çattığında, Gemicioğlu ailesi eğlenceli bir gün geçireceğinden emindi. Ama sonuçlar eğlenceyi de aştı: Emrah 400-200 serbest, 100-200 kelebek, 50 ve 100 kurbağalamada; Renin 200 sırtüstünde, 50-200 kurbağalamada; Sami ve Olcay 50-100-200 serbestte birinci oldu. Ailece aldıkları bu derecelerler, Avustralya’daki Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandılar. Hatta günün sonunda kürsüye "Gemicioğlu Ailesi" diye anons edilerek çıktılar, madalyalarını öyle aldılar. Türkiye elemelerine o kadar çok kişi katılmıştı ki, antrenman yapmak için ayrılan iki kulvar yetmediği gibi, madalyalar da yetmedi. Çünkü eldeki madalyalar ancak birinci günü çıkaracak kadardı. Hatta Gemicioğlu ailesi bile madalyalarını ancak sonradan alabildi.

ANNE SAKIN DEPAR TAŞINDA HAREKET ETME

Genelde çocuklar yarışırken, anne babalar seyirciler arasındadır ve çocukları için heyecanlanır. Renin, "Aynı şeyi bu defa biz annemler için yaşadık. Annem yarışırken, beni bir görseniz, kendimi unutmuş durumdayım. Bir o yana koşturuyorum, bir bu yana. Halbuki ondan hemen sonra ben yarışacağım. Onların yerine inanılmaz heyecanlandım. Daha ilk yarışlarında hata yaparlar mı diye panikliyorsun. Zaten daha yarış başlamadan annemi ’Depar taşında hareket bile etme, diskalifiye olursun’ uyardım."

İlk katıldıkları yarışta dereceye girip bir de dünya şampiyonası vizesi almak Sami ve Olcay Gemicioğlu için büyük bir mutluluk oldu. Madalyalarını yataklarının başucuna astılar. Avustralya’nın Perth şehrinde 18-25 Nisan tarihindeki Dünya Şampiyonası öncesi Renin annesinin heyecanını şu sözlerle yatıştırdı: "Anneciğim bak, orada 30 kişiyle mi yarışacaksın; sonuncu bile olsan sen dünya otuzuncusu olacaksın... Neticede orada yarışman bile bir gurur."

Gemicioğlu ailesi Dünya Şampiyonası’nda ne yaptı

Emrah Gemicioğlu (35-39 yaş grubu)

100 m kelebek (1.09.19) genel klasman 19.

200 m kelebek (2.36.28) genel klasman 14.

50 m kurbağalama (39.16). genel klasman 33.

100 m kurbağalama (1.26.68) genel klasman 30.

200 m serbest (2.26.24) genel klasman 23.

Renin Gemicioğlu (35-39 yaş)

50 m kurbağalama (44.13) genel klasman 22.

50 m kelebek (38.89) genel klasman 36.

Sevil Olcay Gemicioğlu (60-64 yaş)

50 m serbest (53.22) genel klasman 70.

Sami Gemicioğlu (70-74 yaş)

50 m serbest (55.34) genel klasman 37.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!