Güncelleme Tarihi:
Ağaoğlu, Kadir Özcan Gençlik Geliştirme Merkezi'nde düzenlenen 42. olağan divan kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, geçmiş yönetimin olumsuzluklarını koşmak için gelmediğini belirterek, "Netice itibariyle kulübün yönetimini devraldık. Kulübün yönetimini devraldığınız yerde, kulübün profesyonel kadrosunu, teknik direktörünü ve borçlarını da devraldık." diye konuştu.
Dün 80 milyon liralık bir ödeme yaptıklarını kaydeden Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"Bizim dün itibariyle yapmış olduğumuz 80 milyon liralık ödeme aslında bizimle yakından uzaktan alakası olan bir ödeme değil. Futbolculara şubat ayına kadar olan borçları ödedik. UEFA'nın FIFA'nın önüne gitmiş, bu süreç içerisinde rica ve minnetle beklettiğimiz, borçları da ödedik. Sekiz yıllık bir ek krediyle ödediğimiz borç, bir önceki yönetimin şubatta ödemesi gereken borçtu. Henüz daha bizim dönemimize gelemedik bile."
Ağaoğlu, kulübün mali yapısını düzeltmek zorunda olduklarını aktararak, "Kulübümüzün geliri 130 milyon lira, profesyonel kadro maliyeti 180 milyon lira, kur farkı 80 milyon lira, kulüp giderleri 60 milyon lira... Şimdi sizin açığınız 200 milyon civarında dolaşıyor. Bunu 40 günlük planla düzeltmeniz mümkün değil." ifadelerini kullandı.
Borçların yapılandırmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Ağaoğlu, şunları paylaştı:
"Bizim 400 milyonu bulan borcumuz beş yıllık bir kredi ve bu kredinin yarısı avro. O zaman ki avronun düşük faiz oranından yararlanma düşüncesinden yapıldığını tahmin ediyorum. 3.30'dan alınan kredi bugün neredeyse 5.30'a geldi dayandı. Bunun da liraya çevrilmesi lazım. Üç haftadır bankaların kapısında yatıyoruz. 8 seneden önce gelirlerimizle bu nakit girişiyle kulübün bu tablonun içinden çıkması mümkün değil."
Ağaoğlu, Denizbank, Ziraat Bankası konsorsiyumuna olan banka borcunu da 8 sene olarak yeniden yapılandırdıklarını anlatarak, "Diğer taraftan son aldığımız 80 milyonluk kredi de 8 yıllık bir kredi. Geldiğimiz gün ve takip eden süreç içerisinde 20 milyonluk bir ödeme yapıldı. Aslında bizim planımız ilk baştan bin 10 milyonluk ödeme yapmaktı. Futbolcularla yapmış olduğumuz konuşmalarda şunu rica ettik kendilerinden, 'yeni geldik, 15 Mayıs'ta biz sizin geçmiş dönemden olan birikmiş borçlarınızı ödeyeceğiz' Her ne hikmetse o güne kadar bekleyen, 5 ay sesini çıkarmayan oyuncular 15 Mayıs sözünü vermemize rağmen bize ihtar çektiler, 8 tane veya 9 tanesi 30 Nisan'da ödeyin diye. Şahsi kefaletimle ek bir kredi aldık 10 milyonluk, onların da parasını ödedik." ifadelerini kullandı.
- "Profesyonel futbolcu kadrosunun maliyeti yarıya inecek"
"15 Mayıs sözünü nasıl olduysa tutamadık." diyen Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Trabzonspor’un şu an kredibilitesi yok, kredi alma şansı yok. Çünkü teminat olarak göstereceği şeyler 2023'ün, 2024'ün arkasına sarkmaya başladığı için imkansıza yakın bir durum. 80 milyon liralık kredi bu ayın 18'inde hesabımıza geçti ve geçer geçmez futbolcuların hesabına yolladık. Bir Türk futbolcumuz da beklemiş ve ihtar çekmiş. Yani ben Trabzonspor Kulübünün kaptanıyım, para için bir başka kulübün kaptanı arkasında sahaya çıkmam diyen futbolcu profilinden bugün gelmiş olduğumuz nokta bu."
"Burada yapılacak olan nedir." sorusunu yönelten Ağaoğlu, "Profesyonel futbolcu kadro maliyetin 180 milyon, gelirin 130'sa, kulüp maliyetlerini de işin içerisine koyduğunuz zaman hiç banka kredisi, faizi, kur farkı olmasın 250 milyon, senin gelirin 130 milyon, nasıl ödeyeceksin zaten yüzde 50'sini ancak karşılayabiliyorsun, çok basit ve net. Profesyonel futbolcu kadrosunun maliyeti yarıya inecek, 80 ya da 90 milyona inecek ama bunu topluma anlatmak sizlerin görevi." yorumunu yaptı.
- "Günü kurtarmak için yaparsam alkışlanırım"
Ağaoğlu, şöyle devam etti:
"Yaptığımız her şeyin tepki topladığının farkındayım. Çünkü günü kurtarmak için yapmıyoruz hiçbir şeyi, günü kurtarmak için yaparsam alkışlanırım. Parasını vermeyeceğim iki tane daha futbolcuyu getiririm, Milan'dan değil gider Barselona'dan getiririm, bonservis ücretini nasıl olsa vermiyorum, menajer parasını vermiyorum, oyuncunun parasını vermiyorum oynuyor 6 ay, al sana transfer. Aldığım anda alkışlanırım ama bu yanlışı düzeltmek için ağzımızı açtığımız anda toplumsal tepkiyle, sosyal medyadaki birtakım oluşumlarla ciddi şekilde eleştirilere maruz kalıyoruz ama hiçbirimiz bunu hak etmiyoruz ama şunu da söyleyeyim bunların hiçbir tanesi de gelirken doğru bildiğimizi yapmaktan bizi bir adım bile geri götüremeyecek."
Bazı rakamları da katılımcılarla paylaşan Ağaoğlu, "Burada oyunculara olan borç 75 milyondu, kulüplere olan borçlar 95 milyon, menajerlere olan borçlar da 57 milyon. Bu çok ciddi bir para." dedi.
Başkan Ağaoğlu, yapılan yapılandırmayla banka borçlarının 8 yılda ödenebilir hale geleceğini anlatarak, "Buna göre bir projeksiyon yaptık Ziraat Bankasıyla, bu projeksiyon Denizbank tarafından da kabul gördü ama Trabzonspor'un ivedilikle önümüzdeki 2 sene içerisinde 2-3 gelir getirici ticari projeyi hayata geçirmesi lazım. En azından banka borçlarının yarısını bir iki sene içerisinde o projelerden elde edilecek gelirle, en az yarısını ödemesi lazım ki en az 80 milyon, 90 milyon dolara varan faiz yükünü de yarıya indirsin." diye konuştu.
- "Yusuf ve Abdülkadir'e teklif var, kabul etmedik"
Çok ciddi projeleri olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, "Projelerden biri Bordo-mavi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, enerji konusunda da zaten çalışmalarımız var. Bunlar ilk iki, üç senelik süreç içerisinde kulübe kaynak sağlamak zorunda. Ondan sonra başlarız satmaya Yusuf'u, Abdülkadir'i, onların yerine gelenleri, altyapıdan gelen veya aldığımız düşük maliyetli futbolcuları, bugün biliyorsunuz sizde 15-18 milyona Yusuf'a İtalya'dan teklif var, yok dedik. Abdülkadir'e teklif var, kabul etmedik. Çünkü onların misyonları var. En azından önümüzdeki sezon bu iki oyuncumuzun hiçbir yere gitmesi mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.
Ağaoğlu, kulüplerin gelirlerinden birinin de futbolcu satışı olduğunu belirterek, "Aslında futbol takımı futbolcu satarak para kazanır, futbolcu alarak para kaybetmez, kaybetmemeli. Bunun ölçüsü vardır, kriteri vardır. Trabzonspor'da oynayabilecek futbolcu vardır, oynayamayacak futbolcu vardır." şeklinde konuştu.
Trabzonspor'a hizmet etmeye geldiğine işaret eden Ağaoğlu, "Ben bu kulübün hizmetçisiyim. Benim kriterim büyüklerimizden aldığımız gördüğümüz değerleri ki en büyük değer Trabzonspor, Trabzonspor'u laik olduğunu noktaya taşımak." ifadelerini kullandı.
- Destek kampanyası
Ağaoğlu, Trabzonspor'un destek kampanyasıyla ilgili de değerlendirmede bulunarak, şunları kaydetti:
"Sadece taraftar desteğiyle başlamış olan bir kampanyadır. Cebindeki 20 liranın 'ben 15 lirasını kulübe vermek istiyorum IBAN numarası bildirin' diyen taraftarın kampanyasıdır, yoksa biz de biliyoruz taraftarın cebinden ödeyeceği 20 lirayla, 15 lirayla, 10 lirayla, 60 lirayla bu kulübün 1 milyar borcunu kapatamayacağımızı ama bu bir aidiyet duygusudur. O parayı veren taraftar, 14-15 yaşındaki çocuk kendini kulübe ait hissediyor. Bizim değer yargılarımız farklıydı, biz farklı şeyler paylaşarak büyüdük aidiyet duygumuz o şekilde gelişti ama bu insanlar yarın öbür gün şunu söyleyecek, 15 lira vermiştir belki hiçbir şeydir ama kulübün ekonomisinin düzlüğe çıkması için ben de bir şey yaptım deyip, kendisini o kulübün gerçekten bir parçası olarak görecektir. Bu bunu sağlayacaktır. Bunun ötesinde taş çatlasın oradan elde edilecek gelir 3 milyon, bilemediğiniz 4 milyon hadi olsun 54 milyon tabii ki çok büyük bir para ama his olarak duygu olarak katmış olduğu değer bana göre paha biçilemez."
Ahmet Ağaoğlu, teknik direktör konusuna değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ligi başarılı bir şekilde hak ettiğimiz yerde bitirmek bütün hedefimiz oldu. Teknik kadrodan bunu istedik biz de ekonomik sorunlara odaklandık. Onun dışında teknik kadroyla devam ya da başka bir hocayla anlaşma konularını sezon sonuna bıraktık. Tabii ki düşünce var, çalışma da var ama temas ettiğimiz hiç kimse yok bugüne kadar. Bunun da böyle bilinmesinde yarar görüyorum. Birlikte aynı şeyi paylaşıp, aynı hedefe yürüyecek, aynı fedakarlığı gösterecek, yarın öbür gün o da gidip 8. noterden ödeme sıkıntısı olduğu zaman ihbar veya ihtarname çekmeyecek insanlarla hedefimize gidebiliriz."
- Sürmen: "Futbolcu kulübü yönetemez"
Divan başkanı Ali Sürmen de daha önce alkışlananların bugün genel kurulda yer almadığını, 2018-2019 sezonunda ise yeni yönetimin çalışmalarını dikkatle takip edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Yapılan son olağanüstü genel kurul öncesi birileri 'kimse aday olmaz' derken esasen altından kalkılmaz bir borcu dile getiriyordu. Eğer yakın zamanda bazı paralar bulunup ödenmeseydi biz şimdi önümüzdeki sezon lisans alınmayacağını konuşuyor olacaktık. Şimdi ödendiği için her şey kolay. Bu kadar yaygın iletişim sistemlerinin olduğu noktada ve 26 bin üyenin olduğu bir kulüpte bilgilendirme eksikliği olamaz. Keşke benim eleştirilen açık sözlülüğümün mahcubiyetini duysaydım ve haksız çıksaydım. Bu salonlarda alkışlanan insanlar bugün burada yoklar. Oysa genel kurullara bundan sonra da katılacağına söz veren insanlar bunlar. Divan genel kurulları sorunlarımızın en doğru tartışılacağı yerlerdir. Çünkü burada seçim kaygısı yoktur. Bu vesileyle yönetimimizin bundan sonra yapacağı çalışmaları 2018-2019 dönemindeki sorumluluklarını dikkatle takip edeceğiz ve camiayı eskiden olduğu gibi aynen bilgilendireceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın."
Futbolcunun kulübü yönetmeye kalkmasının kabul edilemeyecek bir durum olduğunu ifade eden Sürmen, "2018-2019 döneminde umuyoruz ve bekliyoruz ki yeni yönetimimiz Trabzonspor camiasının beklentilerine uygun, Trabzonsporluluğu özümsemiş ya da bu camiaya değerlerini öğrenip ona uygun davranmayı bilen, kulübü yönetmeye kalkmayan futbolcular transfer ederler. Bu en büyük beklentimizdir. Futbolcunun kulübü yönetmeye kalkması, ya da sahada kimin oynayacağına karar vermesi çok kötü bir süreçtir. Bunlar kabul edilebilecek şeyler değildir. Kulübün iyi futbolculara da ihtiyacı var ama yönetici varsa futbolcu kulübü yönetemez." şeklinde konuştu.
- Kulübün ekonomik durumu
Trabzonspor Kulübü Derneği Denetleme Kurulu raporunda, bordo-mavili kulübün 1 Kasım 2017 ile 28 Şubat 2018 tarihleri arasındaki gelirleri 138 milyon 605 bin lira, giderler ise 141 milyon 446 bin lira olduğu açıklandı.
Ayrıca kulübün kısa vadeli banka borçları 119 milyon 489 bin lira, uzun vadeli banka borçları ise 395 milyon 195 bin lira olarak okundu. Rapora göre bordo-mavili kulübün gerçekleşen gelir ve giderleri sonucunda oluşan mali tablolara göre; derneğin kısa vadeli borçları 551 milyon 95 bin lira, uzun vadeli borçları ise 487 milyon 423 bin lira, borçlar toplamı 1 milyar 38 milyon 519 bin lira olarak sunuldu. Ayrıca 197 milyon 495 bin lira değerindeki kısa vadeli mevcutların düşülmesinden sonra kulübün net borcunun 841 milyon 59 bin lira olduğu bildirildi.
Divan başkanlığını Özer Atalay'ın yaptığı toplantıya, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, eski başkanlardan Salih Erdem ve Özkan Sümer ile eski ve yeni yöneticilerin yanı sıra, divan kurulu üyeleri katıldı.
Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda, kurucu üyelere plaket takdim edildi.