Güncelleme Tarihi:
Orta Asya'daki birçok ülkede oynanan ve en eski Türk oyunlarından biri olan buzkaşi, Afgan halkı tarafından da yoğun ilgi görüyor. Ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce atlı sporcunun oynadığı bu haftaki buzkaşi müsabakalarına, Türkiye'nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan ve Türk Hava Yolları (THY) Afganistan temsilcisi Ahmet Öztaş da katıldı.
Ahmet Öztaş, yaptığı açıklamada, eski Türk oyunu buzkaşinin hala bu topraklarda devam etmesini görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Müsabaka süresince çok heyecanlı dakikalar yaşadığını ifade eden Öztaş, oyunda yarışan atların çok iri olduğunu ve bunların da özel olarak yetiştirildiğine tanık olduğunu söyledi.
On takımın kıyasıya yarıştığı müsabakayı, Mezar-i Şerif takımı kazandı. Kış mevsimi süresince cuma günleri düzenlenen buzkaşi müsabakaları turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.
Buzkaşi oyunu
Buzkaşi müsabakalarında oyuncular, birbirlerinin sayı yapmasına engel olmak için atı sendeletecek bir güç kullanıyor. Atlılar diğer oyuncuların tartaklama ve tekmelerinden korunmak için genellikle kalın giysiler ve baş koruyucular giyiyor.
Oyuncular, taşıdığı ölü hayvan bedenini alanın bir ucundaki bir bayrağın veya işaretlenmiş yerin etrafından dolaştırıp alanın diğer ucundaki sayı yapacakları dairenin (Adalet Çemberi) içine atıyor. Atlılar, rakip atları ve atlıları savuşturmak için kullandıkları, çoğunlukla dişlerinin arasında tuttukları bir kırbaç taşıyor.
Buzkaşi oyuncularına yerel dilde “Çapandaz” adı veriliyor. Bu oyunda amaç oyuncunun, kafası kesilmiş ve iç organları boşaltılarak dikilmiş bir oğlak veya buzağıyı, at üstünde taşıyarak belirli bir mesafeyi tamamlamasıdır. Oyun esnasında düzlüğün ortasında bulunan bayrağın etrafında belli sayıda tur atılır ve hedeflenen noktaya buzağı bırakmakla sonuca gidilir. Buzağı taşıyan atlıyla diğer oyuncular da buzağıyı kapmak için yarışır. Buzkaşi oyuncuları 6 aylık hazırlık aşamasından geçiyor.