Bülent BOĞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 00:00
Sınırları zorlayan gençlerimiz, 8850 metre yükseğe Türk bayrağını dikerek tarihi bir başarı için dün 10 Haziran’a kadar sürecek tırmanış programının ilk durağı Katmandu’ya ulaştı. Amaç takımdan en az birinin dünyanın en yüksek noktasına ulaşması.
YÜZLERCE dağcı zirvesine çıkmak için denemelerde bulundu, yine birçoğu bunu başaramadan hayatını kaybetti. Bugüne kadar birçok dağcının hayalini süsleyen Everest’in 8850 metrelik zirvesine bu kez 4’ü kadın 11 kişilik Türk takımı göz koydu. 1’i kamp görevlisi, 10’u tırmanıcı 1’i de kameremandan oluşan 2006 Everest Türkiye Takımı ülkemiz adına ilkleri gerçekleştirmek amacıyla önceki gün Türkiye’den ayrılıp 75 günlük serüvenin ilk durağı Katmandu’ya ulaştı.
Sınırlar zorlanıyor
Petrol Ofisi’nin sponsorluğunda "Sınırları Zorlayan" 2006 Everest Türkiye Takımı, Türkiye adıyla Everest’e ilk takım tırmanışı, dünyanın en yüksek zirvesine Türkiye’den ilk kadın tırmanışını, yine bu amansız zirveye Türkiye’den ilk oksijen desteksiz tırmanışı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin bugüne kadar 8000 metrenin üzerine tırmanmış 9 dağcısından 6’sının aralarında yer aldığı takımımız, en az bir kadının 8850 metreye ulaşmasını, hatta 8035 metre üzerinde atacağı adımla büyük bir başarıyı gerçekleştirecek.
5 Nisan’da 5200 metredeki anakamp merkezine ulaşacak olan takımımız 4 Haziran’a kadar 60 gün boyunca yüksekliğe uyum ve zirve denemesi yapacak. Takımımız 5 Haziran’da
anakampa, 10 Haziran’da ise İstanbul’a dönecek. Petrol Ofisi Kurumsal İletişim Müdürü
Lebin Ebru Çokişler "Türkiye markasını zirveye taşımak için bu projeyi benimsedik. Dünyanın en yüksek noktasına, ilk Türk tırmanış takımını, bir Türk firması Petrol Ofisi ile gönderiyor olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
2 büyük tehlike: Çığ ve rüzgarPeki bugüne kadar zirve hayali kuran birçok kişiye mezar olan Everest’te Türk takımı için en büyük tehlike ne? Bu sorunun yanıtını yine ekibin sözcüsü Serhan Poçan verdi. Serhan şöyle dedi: "Bizim için tehlikeli olabilecek iki şey var. Birisi çığ, diğeri ise rüzgar. Kuzey boynu ile 6400 metredeki ileri anakamp arasında çığ tehlikesi var. Bir de tabii saatte 100 km hızı geçen rüzgar. Çığ yanında bu rüzgar çok büyük tehlike. Saatte 100 km hızla esen rüzgar altında - 70 derecede en ufak ha
ta affedilmez. Şöyle ki, dış fermuarınızı çektiniz, ancak iç fermauranız açık kaldı. Zorunluluk halinde dış fermuarı açtığınızda o soğuk havanın vücudunuzda yaratacağı sonucu tahmin edebilirsiniz. En ufak hata dönüşü olmayan sonuçlar getirir. Bu yüzden çok dikkat gerektiriyor. Bizler uzun süredir birlikteyiz ancak bu 2.5 aylık uzun maratonda dağın getirdiği gerilimden sinir sistemimiz de etkilenecek. Bu tırmanış sonunda yine birlikte kadeh kaldırabilmek en önemli şeylerden biri olacak."
50 kilo giden 45 kilo dönecek2006 Everest Türkiye Takımı’nın 10 Haziran’a kadar sürecek tırmanış programı sırasında takım elemenlarının her biri yaklaşık % 10 kilo kaybına uğrayacak. Örneğin 50 kilo olan bir dağcımız zirve sonrası 45 kiloya inecek.
Ekipten en az 1 kişi zirveye ulaşmalı2006 Everest Türkiye Takımı Sözcüsü
Serhan Poçan, ODTÜ
Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu olarak yıllardır birlikte tırmanışlar gerçekleştirdiklerini belirterek,
"Aslında bizim ekibimiz çok daha geniş. Ancak Everest için 11 kişilik bir ekip oluşturduk. Zirveye kaç kişi ve hangimiz çıkacak zirveye yaklaştığımızda belli olacak. En az 1 arka
daşımızı zirveye ulaştırmak istiyoruz" dedi.
Bora Maviş, Everest’in zirvesine tırmanışta iki klasik rotanın izlendiğine değinirken,
"Bunlardan biri Güneydoğu Sırtı rotası, diğeri de Kuzeydoğu Sırtı rotası. Biz daha az tercih edilen ancak bizim için daha uygun olduğunu düşündüğümüz Kuzeydoğu Sırtı’nı seçtik" diye konuştu.
2006 Everest Türkiye Takımı
Serhan Poçan (1970-Tırmanış ana sorumlusu ve takım lideri)
Bora Maviş (1975- Tırmanışın bilimsel çalışmaları sorumlusu)
Burçak Özoğlu Poçan (1970-Tırmanış çalışma planı ve yazılı materyal sorumlusu)
Eylem Elif Maviş (1973-Tırmanış lojistik işler sorumlusu)
Haluk Kocakulak (1977-Tırmanış anakamp müdürü ve iletişim sorumlusu)
Haldun Ülkenli (1970-Tırmanış uydu sistemleri haberleşme sorumlusu)
Meltem Çolak Özmine (1972-Tırmanış tanıtım ve halkla ilişkiler sorumlusu)
Mustafa Cihan (1971-Tırmanış organizasyon ve ulaşım sorumlusu)
Serkan Girgin (1979-Tırmanış görüntüleme ve web sitesi sorumlusu)
Soner Büyükatalay (1979-Tırmanış enerji sistemleri sorumlusu)
Suna Yılmaz (1972-Tırmanış malzeme sorumlusu)
RAKAMLARLA ZİRVE HAZIRLIĞI4 ay şehir antrenmanı yapıldı
11043 kilometre koşuldu
3.3 ton ağırlık kaldırıldı
1000 kilo yük taşınıyor
60 gün boyunca 5200 metredeki anakamp ile zirve arasında yüksekliğe uyum tırmanışı yapılacak
George Everest adını verdi1841’de yerini tesbit eden Hindistan Kadastro Sorumlusu Sir George Everest’in adıyla anılan Everest’in zirvesine 29 Mayıs 1953’te Hintli Tenzing Norgay ile Yeni Zelandalı Sir Edmund Percival Hillary Güneydoğu Sırt Rotası’ndan ilk ulaşan dağcılardı. Çinli Wang Fu-chou ile Chu Yin-hua ve Tibetli Gongbu 1 yıl sonra Kuzeydoğu Sırtı Rotası’ndan zirve yaptı.
Kadınlar dünya rekoru peşindeDAĞCI Burçak Özoğlu Poçan, Everest’e yapacakları tırmanışın başarıyla sonuçlanması halinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek,
"Amaç en az bir arkadaşımızı zirveye ulaştırmak. Bu kişinin kadın olması için de çalışacağız. Ekipteki 4 kadının da zirveye ulaşması halinde aynı ekipten olması nedeniyle bu dünya rekoru olacak" dedi. Everest’in zirvesine ilk kadın ayağı 15 Mayıs 1975’te bastı.
Eiko Hisano liderliğindeki Japon kadın ekspedisyonundan
Junko Tabei ile Sherpa
Ang Tsering zirveye ulaştı. Everest’e ilk oksijensiz tırmanış 8 Mayıs 1978’de Avustralyalı
Peter Habeler ile İtalyan
Reinhold Messner tarafından Güneydoğu Sırtı’ndan gerçekleştirildi.
TIRMANIŞ ROTALARI VE İSTATİSTİKLERGÜNEYDOĞU SIRTI KUZEYDOĞU SIRTI
Tırmanış1140 655
Ölüm80 62
Ölüm Oranı% 7 % 9
İlk Çıkış29.05.1953 25.05.1960