Adana Yelken Kulübü başarıya yelken açtı

Güncelleme Tarihi:

Adana Yelken Kulübü başarıya yelken açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 13:54

Mustafa Tuyan, Adana Yelken Kulüp Başkanı… 7 kişilik yönetimle Adana Yelken Kulübü’nü hak ettiği yere getirmeye çalışıyorlar… Geçtiğimiz yaz kulübün havuzu yapıldı ve aktif hale getirildi…

Haberin Devamı

Adana Yelken Kulübünün su sporları için çok uygun olduğunu dile getiren Tuyan, ilerleyen zamanlarda yapılan çalışmalarının daha çok ses getirip, Adana’nın tanıtımına da katkı sunacağını dile getirdi…

Mustafa Tuyan Kimdir?
1967 Kadirli doğumluyum. Tarsus Amerikan Lisesi’nden sonra Yıldız Üniversitesi’nde Makine Mühendislik bölümünü bitirip İstanbul Üniversitesi’nde işletme masterı yaptım. Evliyim 3 kızım var. İş olarak Demir Çelik sektöründe faaliyet göstermekteyiz artı petrol istasyonumuz var…

Peki, Mustafa Tuyan ne kadar aktiftir?
Adana Sanayi Odasında şuanda disiplin kurulu üyesiyim, AGİAD’da iki dönem yönetim kurulunda bulundum, şuanda Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun Genel Sekreteriyim. Yelken Kulübü’nde daha önce 5 yıl yönetim kurullarında görev aldım ve 20 Ocak 2011’den beri de başkanım.

Kimler var yönetimde?
7 kişi var yedeklerle beraber toplam 14 kişi, komodor ve komodor yardımcılarıyla toplam 16 kişiyiz. Muhteşem Çalık, Tuncay Canver,Basri Yıldız, Ahmet Sabuncu, Volkan İzol, Vedat Erdemoğlu bunlar asil yönetim kurulu üyelerimiz.

Adana Yelken Kulübü ne zaman kuruldu?
1999 yılında…

Sizin yönetime gelmenizle beraber ne gibi değişimler oldu?
Alt yapı olarak çok iyi şeyler oldu. Kulübümüzün tüm elektrik altyapısı yenilendi. Kanalizasyon altyapısı şehir sistemine bağlandı. Bunlar görülmeyen ama önemli projelerimizdi. Bizden önceki yönetim de iyiydi, bizler de öncesinden bu kulübün içerisinde olduğumuz için kulübün nelerde eksik olduğunu, nelere ihtiyaç duyulduğunu biliyorduk ve bunları bilerek geldik. Seçimde de insanların karşısına dolu dolu çıktık. Mesela şuanda görmüş olduğunuz bu yüzme havuzunun yapımına üç ay gibi bir zamanda başlandı ve bitirildi. Kulüp girişimiz düzenlendi 9 metre yüksekliğinde 3 adet yelkenli figürü girişe danışma binasıyla beraber yapıldı.

Havuz neden bu kadar kısa sürede tamamlandı?
İhtiyaç olan bir şeydi. Bir de yarı olimpik bir havuz yaptırdık. Profesyonel anlamda da kullanabileceğimiz bir havuz. Bunu yaptırırken özellikle Akdeniz Oyunları’nda acaba bir kısmını da biz yelken kulübüne de alabilir miyiz ki? Diye düşünerek çok çaplı yapıldı.

Burada sporcu yetiştiriyorsunuz. Bu kişiler neye göre seçilip yetiştiriliyor?
Mustafa Tuyan: Su sporlarını sevmesi, suya yatkın olması, fiziğinin elverişli olması, buraya gelip gidebilmesi… Burada Uluslararası Dünya Yelken Federasyonu’nun da eğitim görmüş uluslararası düzeyde bir antrenörümüz var Emrah Sürmen ve Emrah Beyle beraber yelkende 5 antrenörümüz ve yüzmede 7 antrenörümüz mevcut.
Emrah Sürmen: Biz dünya standartlarını yakalamaya çalışıyoruz ki bununla ilgili üç tane pilot yelken kulübü seçildi bunlardan biri de Adana’dır. Bizim buradaki amacımız uluslararası yelken turnuvalarını Adana’ya getirmek, uluslararası yelken turnuvalarına ev sahipliği yapmak bunun yanısıra diğer su sporlarında da ev sahipliği yapmak…

Peki, burası kime ait tamamen kulübe mi?
Yelken kulübü bir spor kulübü, gençlik spor il Müdürlüğü’ne ait burası ve Vali Bey  tarafından bize tahsis edildi yani burası yarı resmi bir kurum şuanda.

Suların çekilmesi teknelerin karaya oturmasına neden oluyor ki geçen sene bu yaşandı. Size ne gibi sıkıntılar yaratıyor?
Evet, geçen yıl Yedi Göze Barajı’nda su tutuldu o yüzden göl en düşük seviyesine indi ve iskeleler tamamen kara da kaldı, çıkarılmayan tekneler de karada kaldı, adalar ortaya çıktı  ama Devlet Su İşleriyle görüştük bir daha yaşanmayacağından bahsettiler. İdeal olan su seviyesini belirli sınırda tutmak gerekiyor, o yüzden de DSİ ile görüşüp koordineli çalışıyoruz.

Burada yetiştirdiğiniz sporcu sayısı kaç?
Emrah Sürmen: Çok sporcumuz var.

Mesela?
Emrah Sürmen: Bu futbol ya da Basketbol gibi bir spor değil. Cumhurbaşkanlığı kupası alan oldu, Milli takımlara giren, Fransa’ya giden, Danimarka, İtalya’ya giden oldu. Akdeniz şampiyonasında bir kere kulüp olarak bütün sınıflarda hep birincilikleri biz alıyoruz. İkinci üçüncülükler alıyoruz. Mesela iki kardeş var Fenerbahçe’ye transfer ettik. Şimdi Portekiz’e Avrupa Şampiyona gidiyorlar Caner ve Cafer Cicibıyık. Mehmet Türeli,   Beste Girman var,  Berk var inşallah o da iki seneye Türkiye şampiyonu olur. Onun dışında yine sporla ilgili bizim kulu şuanda Yelken Federasyonun pilot kulübü, dünya yelken federasyonu tarafından tanınmak istiyor ki dünya Yelken kulübünden teftişe gelip inceliyorlar ve sonra tamam siz dünya standartlarına uyuyorsunuz diyor. Bu Türkiye’de teftişe gidecek 3 kulüpten birisi bizim Adana Yelken Kulübü. Büyük ihtimalle eylül ayının sonuna doğru buraya gelecekler İngiltere’den ve bakacaklar. Biz de bu sporları uygun yapıyoruz…

Başka ne gibi hedefleriniz var?
Birinci hedefimiz sportif konularda Türkiye ve dünya çağında başarılara koşmak. Bu konuda da gayet iddialıyız ki burada ki sporcu kardeşlerimiz de en az bizler kadar heyecanlı ve kulüpte yapılanları gördükçe motivasyonları artıyor ve başarılar gittikçe artıyor. Hedeflerimiz Türkiye çapında sportif konularda başarılı derecelere imza atmak için son derece ciddi çalışıyoruz.  Bunun haricinde kulübümüzle ilgili bir takım projelerimiz daha var. Çok amaçlı bir salon yaptırmayı düşünüyoruz bu salonda sanatsal sergilerin olacağı, üyelerin sporcuların daha rahat oturup daha rahat bir mekanda bir araya gelebileceği, Adana’ya gelen misafirlerin bu gölü daha güzel bir manzarayla izleyebileceği bir mekan düşünüyoruz.

Akdeniz Oyunları için de hazırlıklarınız olduğunu söylemiştiniz sohbetimizde…
Evet, Akdeniz Oyunlarına için de alt yapı olarak da hazırlıklarımız var. Burada öncelikle Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, Çukurova Belediye Başkanımıza; DSİ Bölge Müdürümüze, Gençlik Spor İl Müdürümüze özellikle teşekkür etmek istiyorum. Onlar da bu konuda son derece heyecanlı ve Adana’nın bu organizasyonda görev alması ve bir ayağının Adana’da olması için ciddi çalışmalar var. Biz de ona göre kulübün alt yapısını hazırlıyoruz ve su sporlarının burada yapılabilmesi için kulübümüzü biraz daha genişlettik. Akdeniz oyunlarının DURGUN su sporlarının Adana’da yapılması bildiğim kadarıyla kesinleşti bizler tesislerimizle Adana’nın sıcak misafirperverliğini ADANA Yelken Kulübü olarak göstermeye hazırız.

Adanalı su sporlarına ne kadar ilgili ve ne kadar destekleyici?
Emrah Sürmen: 65…  7-12 yaş arası kursiyerimiz var ve 50’ye yakın da yetişmiş kursiyerimiz var. Adana’da ilgi var biz bu kurslara alt yapı eksikliğinden yapamıyorduk, şimdi iyiyiz daha da iyi olacağız. Yani Adanalı su sporlarına ilgili…

Off-Shore sadece bir yıl yapılmadı ama onun dışında yapılanların hepsi çok ses getirdi. Bu seneyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu sene Off-Shore da ilki gerçekleştirdik. Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve Adana Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde daha önce Türkiye klasmanının koşulduğu Off-Shore de bu yıl ilk defa dünya şampiyonasının 2 bacağı ve 5. Ve 6. Turlar dünya klasmanında Adana da yapıldı hatta havuzun açılışıyla Off-Shore açılışını birleştirmiştik ve çok güzel bir ambiyans oldu. Hatta Off-Shore teknelerinden birini havuza indirdik ve yurt dışından yarışçılar geldi. Fransız ekibi bu gölü gördüğünde dünyanın her hangi bir yerinde olsa bütün etrafı sportif tesislerle ve diğer tesislerle dolu olurdu siz Adana’nın kıymetini bilmiyorsunuz, bu kadar güzel bir yer varken buna çok iyi sahip çıkmak gerekir dediler.  Üstelik Off-Shore şampiyonası sadece Türk kanallarında değil yurt dışında da yayınlandı. Fransa ve İtalya’da hem canlı hem de belgesel olarak çekimler yapıldı. Bu Off-Shore Adana için çok iyi bir reklam aslında.

Adana’da birçok değişim başladı, bu şekilde devam ederse Adana’nın çehresi değişir mi?
STK’lar, odalar, belediyeler, Sayın Valimizin başkanlığında gerçekten iyi bir enerji yakalandı ve birlik sağlandı bu özlediğimiz tabloydu. Biz de spor kulüpleri olarak bir araya geliyoruz. Adana’yla ilgili ne yapılabilir oturup konuşuyor ve hep birlikte hareket ediyoruz. Bence Adana iyi bir yere gelecektir.

Bu arada kaç üyeniz var?
350 üyemiz var.

Bu kadar kişinin ihtiyacını karışılıyor mu?
%95’ini karşılıyoruz.
Genel ihtiyaç ne peki? Bazı yerlerde yelken kulüpleri yeme-içme mekanı olma haline gelmiş halde…
Evet, daha önceden buraya da yeme-içme için geliniyordu ama şimdi insanlar artık geliyor havuza giriyor, tekneyle dolaşıyor, sörf yapmak isteyen, su kayağı yapmak isteyen, yelken yapmak isteyen yelken yapıyor. Yani aktif kullanılıyor. Yelken sporu 7’den 70’e yapılan bir spor. Bu teknelerle biz spor yapmayan belirli yaşın üzerinde ki insanlara yelkeni sevdirmek için antrenör eşliğinde bilgi verip öğretmen adına bir takım çalışmalarımız var. Öncelikle bu imkandan kulüp üyelerimiz ücretsiz yararlanabiliyor. Kulüp dışarısından olunca o arkadaşlarımıza yine yardımcı oluyoruz yani halkla da paylaşıyoruz.
Volkan İzol: Kan değişimi oldu resmen ve tazelik geldi. Üyelerin aile ortamı kullanması dışında burası Adana’nın değeri oldu ve hızla bu atmosfer büyümeye başladı. Ki basından da biliyorsunuz eskiden yelken Kulübü denilince insanlar ne konuşuyordu şimdi ne konuşuyorlar. İnşallah iyi yerlere gelecektir.
Emrah Sürmen: Hani şu vardır yapılan yatırımlar boş değil. Eskiden yapılırdı yahu kimse ilgilenmiyor denilirdi ama artık değil. İnsanlar kıymet biliyor ve sosyal olmaya başladı. Yani bu yatırımların hepsi amacına ulaşıyor. Bu kulüp ilk açıldığından beri buradayım. Akdeniz genelinde bir şampiyona yapabilmek için 10 tane yazı yazar resim çeker videolar çekerdik. Ama son 6 senedir her sene bir şampiyona burada yapılıyor ve hiçbir yeri arayıp da burada şampiyona yapmak istiyoruz demek zorunda kalmıyoruz artık onlardan bize talep geliyor. Biz artık kabul edip etmez duruma geldik. Bu sene burada sörf ‘ün Türkiye şampiyonasını yapmak istiyorlar yönetim kabul ederse yapılacak.

Kabul edecek misiniz beki?
Mustafa Tuyan: Yelken programlarımızla kesişmezse tabii ki kabul ederiz (Gülüyor)
Emrah Sürmen: Biz biliyoruz ki bu yıl hayır desek de seneye yine başvurular yapılacaktık.

Son olarak eklemek istedikleriniz?
Mustafa Tuyan: Kulüp olarak sosyal sorumluluklara da önem veriyoruz. Ve inanıyoruz ki yapılan bu çalışmalar, etkinlikler Adana’nın tanıtımına katkı sunacaktır ve Adana daha iyi yerlerde olacaktır.
Volkan İzol: Burada basının da önemi var bir şeyler yapıyoruz ama burada neler oluyor neler yapılıyor diye basına da destek düşüyor ve çok büyük bir yük düşüyor.  Yerel ve ulusal basında çıkan haberler çok kişinin dikkatini çekiyor ve Adana’da olmayan biri gördüğünde bir gün ben de gideyim oraya diyebiliyor.

dsedefoglu@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!