Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 19:43
Her harf ve derbiye hayat veren 29 karakter, karşınızda...
A (Alex de Souza). Fenerbahçe'nin unutulmaz Brezilyalısı, Galatasaray'a karşı oynadığı 20 maçta tam 9 gol attı.
B (Baros). 2012'deki derbide maç 2-2'yken ve dakikalar 90+5'i gösterirken Baros'un vuruşu üst direkten döndü. Çek yıldızın ayak koyduğu top gol olsa, Aslan hem ezeli rakibiyle farkı 12 puana çıkaracak hem de Kadıköy'de 12 yılı bulan galibiyet hasretine son verecekti.
C (Can Bartu). Fenerbahçeli Bartu, aynı gün içinde, Galatasaray'la oynanan basketbol maçında 28 sayı kaydederken, Dolmabahçe'de de futbol maçına çıkmış ve bir gol atmış tek oyuncudur.
Ç (Çarşamba). Son 15 yılda derbi 6 kez Çarşamba günleri oynandı. (Fenerbahçe'nin kazandığı 6-0 ve Galatasaray'ın kazandığı 5-1'lik maçlar da dahil)
D (Dostluk). 1979-80 sezonu... Bitime iki hafta kalmış. Fenerbahçe'nin ikinciliği garanti, Galatasaray ise küme düşme hattında. İki ezeli rakip İnönü'de karşılaşıyor. Favori Fener Cim-Bom'u yenerse yüzde 90 küme düşürecek. Ancak "Ezeli dostluk" burada devreye giriyor ve 0-0 biten maç sonrası Galatasaray 2'inci lige düşmekten kurtuluyor.
E (Emin Bülend Serdaroğlu). İki takım arasında oynanan ilk maçta ilk golü Galatasaraylı Emin Bülend Serdaroğlu attı.
F (Fenersaray). Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye'ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı "Fenerbahçe-Galatasaray Karması" şeklinde oynadılar. Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu.
G (Gol). İlk 7 maçta Galatasaray tüm maçları kazanırken, Fenerbahçe rakibine 'gol' atma becerisini gösteremedi.
H (Hindi). Tuncay Şanlı, Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan derbi maç sonrası Fenerbahçe taraftarlarının olduğu bölüme giderek tarihi "Bir baba hindi..." tezahüratını yeniden gündeme getirdi.
I (Işık). Galatasaray'ın 2011/2012 sezonunda Kadıköy'de kazandığı şampiyonluk sonrası Fenerbahçe Stadı'nın ışıkları söndürülmüş buna rağmen G.Saray kupasını kamera ışıkları altında kaldırmıştı.
İ (İnönü). İnönü Stadı'nda bu zamana kadar tam 130 derbi oynandı. En çok derbinin oynandığı stat.
J (Junichi Inamoto). Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde forma giyen ilk ve tek Japon oyuncu.
K (Kadıköy). Galatasaray, 16 senedir Fenerbahçe'yi Kadıköy'de yenemedi.
L (Lefter). Türkiye'de adına ilk kez jübile düzenlenen futbolcu olan Lefter Küçükandonyadis'in, ölümünün ardından Galatasaray da Fenerbahçe'nin acısını paylaşmış ve yıllar önce hayatını kaybeden sarı-kırmızılı efsane Metin Oktay ile "Cennette çift forvet" denilmiştir.
M (Metin Oktay). Metin Oktay, 10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynanan Türkiye ligi finali ilk maçının 37. dakikasında rakip kaleye ünlü 'ağları yırtan gol'ünü attı.
N (Nonda). "2008 yılında Ali Sami Yen'de oynanan 32. hafta maçında attığı altın kafa golüyle Galatasaray'a 3 puanı kazandırdı ve takımının şampiyonluğunu büyük ölçüde ilan etti."
O (Olimpiyat). Olimpiyat Stadı'nda 2003/4 sezonunda oynanan ve tarihin en çok seyircisinin olduğu derbi 2-2 sona erdi.
Ö (Özhan Canaydın). Özhan Canaydın, 6-0'lık maçta yenilen bir gol sonrası Fenerbahçe'yi alkışladı ve Aziz Yıldırım'ın elini sıktı.
P (Papazın Çayırı). Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909 tarihinde oynanan ilk karşılaşma özel bir maçtı. O dönemki adıyla Papazın Çayırı olarak bilinen sahada oynanan maçı Galatasaray 2-0 kazanmıştı.
R (Rekor). Turgay Şeren, 56 maç ile en çok derbi maça çıkan isim rekorunu elinde bulunduruyor.
S (Sonuç). İki takımın 104 yıllık geçmişinde, geride kalan 375 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki maçlarda tam 71 kez 1-0’lık sonuç ortaya çıktı.
Ş (Şişe). 2007 yılında Ali Sami Yen'de oynanan derbi maçında sahaya neredeyse yüzlerce su şişesi atılmış ve bu maç tarihe 'sulu derbi' olarak geçmişti.
T (Türkiye Kupası). Türkiye Kupasında, ilk finalin aktörleri, Galatasaray ve Fenerbahçe'ydi. Galatasaray, 1963'teki ilk finalde Fenerbahçe'yi iki kez (2-1, 2-1) mağlup edip kupayı müzesine taşımıştı
U (Uzlaşma). İki ekip 2002/2003 senesinin 6. haftasında oynanacak maçın günü konusunda, Avrupa Kupası maçları nedeniyle uzlaşamadı ve gün TFF tarafından 6 Kasım olarak belirlendi. Ligin 6. haftasında, 6 Kasım'da oynanan maçı Fenerbahçe 6-0 kazandı.
Ü (Ümit Karan). Galatasaray'ın eski golcüsü Ümit Karan'ın Fenerbahçe itirafı, "Fenerbahçe'den transfer teklifi aldım. Hatta Kalli'nin olduğu dönemde Fenerbahçe beni istedi. Kalli beni o gün antremandan kovdu. İyi de bir teklifti. Kafamı karıştırdı ama hiç bir zaman gitmek istemedim. Kaldım ve o sene Galatasaray şampiyon oldu"
V (Veda). Galatasaray'ın efsane ismi Metin Oktay bir Fenerbahçe maçı ile futbola veda etti. O maçta Can Bartu ile forma değiştirdi ve maçın son dakikalarında Oktay, Fenerbahçe için Bartu ise Galatasaray için oynadı.
Y (Yedi). İki takım arasındaki maçlarda alınan en farklı skor: Fenerbahçe 0-7 Galatasaray (12 Şubat 1911)
Z (Zeki Rıza Sporel). Zeki Rıza Sporel, 29 gol ile
derbi tarihinde en çok gol atan isim.
(DERLEME: Sporx)