80'lerde altın madalya ABD'nin

Güncelleme Tarihi:

80lerde altın madalya ABDnin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 14:35

Dünya Basketbol Şampiyonası'nın 60 yıllık tarihi incelendiğinde, İspanya'da düzenlenen 1986 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyayı kazanan ülkenin ABD olduğu görülüyor.

Basketbol Federasyonu'nda şampiyonanın tarihçesiyle ilgili yer alan habere göre, Arjantin'in 1990 yılında ev sahipliği yaptığı turnuvada ise mutlu sona Yugoslavya ulaştı.

1986 Dünya Basketbol Şampiyonası, 5-19 Temmuz tarihlerinde İspanya'da düzenlendi. İlk kez 24 takımın katıldığı turnuvada ABD altın madalya kazanırken, Sovyetler Birliği gümüş, Yugoslavya ise bronz madalyaya ulaştı. Şampiyonaya başvuran ülke sayısı çok fazla olduğu için Avrupa takımları arasında eleme maçları oynandı.

Ülkemizin de katıldığı Avrupa Elemeleri'nde (A) Grubu'nda yer alan Batı Almanya, Arnavutluk, İtalya ve Türkiye arasından İtalya ile Batı Almanya şampiyona vizesi aldı. Yugoslavya, Hollanda, Yunanistan, Fransa ve İsrail ise Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı kazanan diğer ülkeler oldu.

Şampiyonada, Brezilya, Fransa, Yunanistan, Güney Kore, Panama, İspanya, Angola, Avustralya, Küba, İsrail, Sovyetler Birliği, Uruguay, Çin, Fildişi Sahilleri, İtalya, Porto Riko, ABD, Batı Almanya, Arjantin, Kanada, Malezya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Yugoslavya mücadele etti.

Zaragoza, Ferrol, Malaga, Tenerife, Barcelona, Oviedo ve Madrid şehirlerinin ev sahipliği yaptığı şampiyonada, (A) Grubu'nda Brezilya, Fransa, Yunanistan, Güney Kore, Panama, İspanya, (B) Grubu'nda Angola, Avustralya, Küba, İsrail, Sovyetler Birliği, Uruguay, (C) Grubu'nda Çin, Fildişi Sahilleri, İtalya, Porto Riko, ABD, Batı Almanya, (D) Grubu'nda ise Arjantin, Kanada, Malezya, Yugoslavya, Hollanda ve Yeni Zelanda karşılaştı.

Gruplarda yapılan maçlar sonunda Brezilya, İspanya, Yunanistan, Sovyetler Birliği, İsrail, Küba, ABD, İtalya, Çin, Yugoslavya, Kanada ve Arjantin yarı final grubuna yükseldi.

YARI FİNAL İÇİN İKİ GRUP

Yarı final grubuna kalan 12 ülke 6'şarlı iki grupta mücadele etti. Gruplarında iki sırayı alan 4 takım ABD, Yugoslavya, Sovyetler Birliği ve Brezilya yarı finale çıktı.

Şampiyonanın ilk yarı final maçında Sovyetler Birliği, oldukça çekişmeli geçen mücadelenin sonunda Yugoslavya'yı 91-90 yenerek adını finale yazdırdı. Diğer yarı final karşılaşmasında ise ABD ile Brezilya kozlarını paylaşırken, rakibini 96-80 mağlup eden ABD finale yükselen ikinci takım oldu.

Altın madalya mücadelesinde karşılaşan Sovyetler Birliği ile ABD, basketbolseverlere unutulmaz bir maç izletti. ABD oldukça çekişmeli geçen maçın ardından Sovyetler Birliği'ni 87-85 yenerek ülkesine altın madalya ile döndü. Karşılaşma boyunca rakibine zor anlar yaşatan Sovyetler Birliği ise gümüş madalya ile yetindi. Üçüncülük mücadelesinde Brezilya'yı 117-91 mağlup eden Yugoslavya da bronz madalyanın sahibi oldu.

ŞAMPİYONADA GÖZE ÇARPANLAR

Şampiyonanın en skorer oyuncusu, Yunanistan Milli Takımı'ndan Nikos Gallis oldu. Gallis, oynadığı 10 maçta toplam 337 sayı üretirken maç başına 33,7 sayı ortalaması tutturdu. Sıralamada ikinciliği ise Brezilyalı ünlü oyuncu Oscar Schmidt aldı. Schmidt, 10 maçta 310 sayı üretirken 31 sayı ortalaması ile şampiyonanın ikinci en skorer oyuncusu oldu. Yugoslavya formasını taşıyan Drazen Petrovic ise 248 sayı ve 24.8 ortalama ile üçüncü en skorer oyuncu olarak listede yerini aldı.

Şampiyonanın en yüksek farkla sona eren maçı (D) Grubu'nda oynandı. Malezya'yı 128-38'lik skorla yenen Kanada, rakibine tam 90 sayı fark attı. Şampiyonanın en yüksek skorlu karşılaşmasında ise Çin, Yunanistan'ı 112-111 mağlup etmeyi başarırken, müsabakada toplam 223 sayı kaydedildi.

Yugoslavya'dan Drazen Petrovic, Brezilya'dan Oscar Schmidt, ABD'den David Robinson ve Sovyetler Birliği'nden Vladimir Tkachenko ile Arvydas Sabonis ise şampiyonanın en iyi beşine seçildi.

1990 DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI

Arjantin'in ev sahipliği yaptığı 1990 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, Buenos Aires, Cordoba, Rosario, Salta, Salta Fe ve Villa Ballester şehirlerinde düzenlendi.

Birbirinden güçlü 16 ülkenin mücadele ettiği bu önemli organizasyonda şampiyonluk ipini Yugoslavya göğüsledi. Sovyetler Birliği gümüş, ABD ise bronz madalya kazandı.

Şampiyonanın (A) Grubu'nda Porto Riko, Yugoslavya, Venezuela, Angola, (B) Grubu'nda Brezilya, Avustralya, İtalya, Çin, (C) Grubu'nda ABD, Yunanistan, İspanya, Güney Kore, (D) Grubu'nda ise Sovyetler Birliği, Arjantin, Kanada ve Mısır yer aldı. İlk tur gruplarını ilk iki sırada bitiren Porto Riko, Yugoslavya, Brezilya, Avustralya, ABD, Yunanistan, Sovyetler Birliği ve Arjantin adını ikinci tura yazdırdı.
Takımlar dörderli olarak iki grupta kozlarını paylaşırken, karşılaşmalar sonunda Porto Riko, ABD, Yugoslavya ve Sovyetler Birliği yarı final oynamaya hak kazandı. Yarı final müsabakalarının ilkinde Sovyetler Birliği, Porto Riko'yu yenerek altın madalyaya bir adım daha yaklaşırken, Yugoslavya da ABD'yi 99-91 mağlup etmeyi başardı ve finale çıktı.

Şampiyonluk mücadelesinde Sovyetler Birliği'ni 92-75'lik skorla mağlup eden Yugoslavya mutlu sona ulaştı. ABD ise Porto Riko'yu uzatma sonunda 107-105 yenerek kürsünün üçüncü basamağında yer aldı.

ŞAMPİYONADA DİKKAT ÇEKENLER

FIBA Yönetim Kurulu, 1989 yılında aldığı karar doğrultusunda NBA'de forma giyen oyuncuların şampiyonada mücadele etmelerini engelleyen sınırlamaları kaldırdı. Böylece “Dream Team” adıyla anılan ve dönemin NBA yıldızlarından oluşturulan ABD Milli Takımı, ilk kez bu şampiyonada basketbolseverlerin karşısına çıktı.

Arjantin'de gerçekleştirilen 1990 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın sayı kralı Brezilya'dan Oscar Schmidt oldu. Yıldız oyuncu, forma giydiği 8 karşılaşmada 284 sayı kaydederken, yakaladığı 35.5 sayı ortalamasıyla bu unvanın sahibi oldu.
İtalyan Antonello Riva, oynadığı 8 maçta rakip potalara 235 sayı göndererek 29.4 sayı ortalamasını tutturdu ve en skorer oyuncular sıralamasında ikinci sırayı aldı. Yunan oyuncu Panagiotis Giannakis ise 8 maçta takımı adına 205 sayı kaydederek, 25.6 sayı ortalamasıyla bu kategoride üçüncülüğü elde etti.

(B) Grubu'nda Brezilya ile İtalya arasında oynanan karşılaşma 1990 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için ayrı bir öneme sahip. Brezilya'nın rakibini 125-109'luk skorla mağlup ettiği maçta takımlar toplam 234 sayı kaydetti.

Oldukça yüksek skorlu maçlara sahne olan şampiyonanın sayı bakımından en kısır geçen karşılaşması ise Yunanistan ile Sovyetler Birliği arasında oynandı. İki takım arasındaki müsabakada gülen taraf 75-57'lik skorla Sovyetler Birliği olmuştu.

Şampiyona sonunda en iyi beşe Oscar Schmidt (Brezilya), Toni Kukoc (Yugoslaya), Vlade Divac (Yugoslavya), Kenny Anderson (ABD) ve Fico Lopez (Porto Riko) seçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!