Güncelleme Tarihi:
Güner, IAAF'ın 2001-2012 yılları arasında, yaklaşık 800 sporcunun analizlerinde anormal bulguya rastlanmasına rağmen gerekli süreci başlatmamasıyla ilgili soruşturma hakkında, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Sporcu biyolojik pasaportunda rastlanan anormal değerlerin, doping sayılması için uzun bir süreç gerektiğini anlatan Güner, "Bu 800 sporcunun biyolojik pasaportlarında anormal bulgular olabilir, ancak sporcuların gerçekten doping yaptıklarının ortaya çıkarılabilmesi için en az 4, ortalama 14-15 örnek alınması gerekiyor. Sporcuların yüzde yüz doping yaptıklarının anlaşılmasından sonra ancak doping suçlaması yapılabilir" diye konuştu.
''VERİLERİN ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 10 YIL''
IAAF'ın konuyla ilgili raporunda 800 sporcudan bahsedildiğini belirten Güner,"Bahsi geçen 800 sporcunun yüzde yüz dopingli olduğunu söylemek doğru değil. Belki de anormal değerleri olan bu sporcuların takibi yapılmış, ancak sporcuların dopingli olduğunu söyleyecek kesin bir sonuca ulaşılmamış olabilir" dedi.
Güner, IAAF'ın iyi bir takip programı yürüttüğünü dile getirerek, "Eğer IAAF, anormal bulgu elde edilen sporcular üzerinde yeterince doping kontrolü yapmadıysa tabii ki bu, büyük bir sıkıntı oluşturabilir" ifadesini kullandı.
Verilerin zaman aşımı süresinin 10 yıl olduğunu vurgulayan Güner, şöyle devam etti:
"800 sporcu için dosya henüz kapanmadı, bu verilerle geriye dönük inceleme yapılabilir ve bu sporcuların doping yapıp yapmadıkları hala takip edilebilir. Biyolojik pasaport dediğimiz uygulamada, sporcunun vücut değerlerindeki değişikliklere bakılıyor. Doping kontrol örnekleri analiz edilip, veri tabanında tutuluyor. Sporcuların doping yapıp yapmadıkları bu değişikliklere göre belirleniyor, tabii ki bu süreç çok uzun."
''SORUMLULUK TAMAMEN IAAF'A AİT''
Sporcularda, 1-2 anormal verinin olmasının sporcunun doping yaptığını göstermediğini ifade eden Güner, "Anormal bulgular, başka faktörler nedeniyle de oluşabiliyor. Anormal verinin doping maddesinden kaynaklandığını söyleyebilmek için üst üste bir çok doping kontrol örneği almak gerekiyor. Kesin sonuçların alınabilmesi için bazen bu süreç 4-5 yıl uzayabiliyor" diye konuştu.
Güner, IAAF'ın yaptığı doping kontrol sonuçlarının, veri tabanına yüklendiğinden itibaren Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) da dahil, ilgili tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından görülebildiğini söyledi. Buna rağmen sorumluluğun tamamen IAAF'a ait olduğunu belirten Güner, "Soruşturmayı başlatması gereken yer IAAF'tır" dedi.