A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 13:41
Yüzmeyi, Adana'daki su kanalında öğrendikten sonra 1955 yılında profesyonel spor hayatına başlayan rekortmen milli yüzücü Behçet Kurtiç, kariyeri boyunca 47 Türkiye rekoruna imza attı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Kurtiç, 57 yıldır başarıyla sürdürdüğü
spor hayatını anlattı.
Evinin bir odasında kazandığı kupa, madalya ile başarı belgelerini sergileyen Kurtiç, yüzmeyi 9 yaşındayken arkadaşlarıyla birlikte girdiği su kanalında ve Seyhan Nehri'nde öğrendiğini belirten Behçet Kurtiç, birkaç kez boğulma tehlikesi atlattığını dile getirdi.
Kurtiç, yüzmeyi öğrendikten 4 yıl sonra 1955 yılında Seyhan Spor Yüzme Takımı'nda lisanslı olarak yüzmeye başladığını kaydetti.
“İlk takımımdan performansım beğenilmediği için atıldım”
Performansı beğenilmediği için bir yıl sonra takımdan çıkarıldığını anlatan Kurtiç, ardından Akın Spor yöneticilerinin kendisini takıma davet ettiğini belirtti.
Kariyerinde ilk defa 1958 yılında katıldığı yüzme şampiyonasında gençler 100 metre sırtüstünde Türkiye birinciliği kazandığını söyleyen Behçet Kurtiç, bu başarısının ardından dönemin Adana Valisi Mukadder Öztekin'in emriyle Adana Demir Spor Kulübü Yüzme ve Sutopu takımına
transfer olduğunu aktardı.
Kurtiç, şunları söyledi:
“Türkiye'de 1942-1970 yıllarında 29 defa şampiyon olup 'Yenilmez Armada' unvanını alan Adana Demir Spor Kulübü Yüzme ve Sutopu takımında 2 yıl spor yaptım. Futbol da oynadığım ve yüzmemi ilerlettiğim için bu kulüpte başarılı olacağıma inanılmıştı. Efsane takımda 1961-1963 yıllarında 2 kez şampiyonluk yaşadım. Babam emekli olduktan sonra Adapazarı'na taşındık. Böylelikle Adana'daki spor hayatımı tamamlayıp, İstanbul'a gittim. Üniversite eğitimimi tamamlama şartıyla yapılan davet üzerine İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'ne ayda 400 lira karşılığında transfer oldum. 1967 yılında da Tunus'ta yapılan Akdeniz Oyunları'nda 100 metre sırtüstünde 4'üncü oldum. İstanbul'da 10 yıl devam ettiğim spor hayatımda da 100 metre ve 200 metre sırtüstü yarışlarında birincilikler elde ettim. Bu süreçte Türkiye'de 30 kez şampiyon oldum, 22 kez Türkiye rekoru kırdım. Yüzme ve sutopu milli takımında da 10 yıl kaptanlık yaptım.”
“Hedefim her zaman ilki başarmak”
Kurtiç, 1973 yılından sonra sporcu kimliğinin yanı sıra yüzme ve sutopu antrenörlüğü ile yönetici olarak çeşitli kulüpler ve milli takımda görev yaptığını kaydetti.
Türkiye Yüzme, Atlama ve Sutopu Federasyonu'nda 5 yıl asbaşkanlık görevinde bulunduğunu ifade eden Behçet Kurtiç, antrenörlük yaptığı kulüplerde de çalıştırdığı takımların Türkiye bazında başarılı sonuçlar elde ettiğini dile getirdi.
1996 yılına kadar federasyonda ve çeşitli kulüplerde yöneticilik ile antrenörlük görevini sürdürdüğünü dile getiren Kurtiç, başarısındaki sırrı, “her zaman ilki başarmak” diye açıkladı.
Masterler kategorisinde 25 Türkiye rekoru kırdı
Alanya'ya çocukları yüzme ve sutopu sporuna sevdirme amacıyla 2000 yılında yerleştiğini dile getiren Kurtiç, tekrar sporcu kimliğiyle ulusal ve uluslararası şampiyonalarda yarışmaya devam ettiğini söyledi.
60 yaş ve üzeri masterler kategorisinde yarıştığı şampiyonalarda da 25 Türkiye rekoru kırdığını kaydeden Kurtiç, son olarak geçen yıl katıldığı Ukrayna'daki 13. Avrupa Masterler Yüzme Şampiyonası'nda 100 metre sırtüstünde 65-69 yaş aralığında Avrupa 3'üncüsü ve 200 metre sırtüstünde de Avrupa 4'üncüsü olduğunu söyledi.
“Hedefim, şampiyonada madalya kazanmak”
Behçet Kurtiç, 25-26 Şubat'ta yapılacak Türkiye Masterler Yüzme Şampiyonası'na katılacağını ve şampiyonada 50, 100 ve 200 metre sırtüstü, 50 metre serbest yarışlarında Türkiye rekoru kırmayı amaçladığını kaydetti.
Türkiye'deki şampiyonanın kendisi açısından 1-17 Haziran'da İtalya'da yapılacak 14. FINA Dünya Masterler Yüzme Şampiyonası'na hazırlık için önemli bir fırsat olduğunu belirten Kurtiç, İtalya'da ise 100 ve 200 metre sırtüstünde madalya kazanarak kürsüye çıkmayı hedeflediğini dile getirdi.
Behçet Kurtiç, şöyle konuştu:
“İtalya'daki şampiyonaya 6 aydır hazırlanıyorum. Haftanın 6 günü, günde ortamlama 2,5 saat yüksek tempoda yüzme, koşu ve fitness yapıyorum. Geçen yıl aynı şampiyonada dereceye giren sporcuların elde ettiği süreler ile antrenmanlarda benim yaptığım süreyi karşılaştırıyorum. Şu anda çalışmalarımda elde ettiğim süre, geçen yıl düzenlenen şampiyonada 4'üncü olan sporcuya yakın. Antrenmanlarda derecemi yükselterek şampiyonada 100 ve 200 metre sırtüstünde ilk 5 sporcu arasında yer alacağıma inanıyorum. Şampiyonada hedefim madalya kazanmak. Kürsüye çıkıp ülkemi temsil etmek istiyorum. Bu şampiyonaya şimdiye kadar katılan Türk sporcular sıralamasında en üstte olan sporcumuz 37'nci sırada yer aldı. Çalışmalarımda kendi kendimin antrenörü oluyorum. Şampiyonaya 6 ay kaldı, hedefimi gerçekleştirme azmiyle çalışmalarımı sürdürüyorum.”
Spor hayatının yanı sıra 24 yıl süreyle avukatlık yapan Kurtiç, 'Suya Yazılanlar' adlı bir de kitap yazarak yayımladığını, fırsat buldukça ikinci kitabının çalışmalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.