500 milyonluk embriyoya ayrıntılı bakış

Güncelleme Tarihi:

500 milyonluk embriyoya ayrıntılı bakış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2006 00:00

Yaşamın ortaya çıkışına bakış yepyeni görüşleri de beraberinde getirdi. İlkel dönemlerden kalma fosillerin tabaka görüntüleri gelişim teorilerini kısmen de olsa değiştirebilecek nitelikte.

Cin ve Sibirya’da birkaç yıl önce ilkel yaşamın ilk ortaya çıkışından kalma embriyo fosilleri bulunmuştu. 500 milyon yıllık bu fosiller aşağı yukarı yarım milimetre büyüklüğündeler ve paleontolojiye, evrimi daha iyi anlama fırsatı veriyorlar. Fosiller, dünyadaki yaşamın ne şekilde geliştiğini doğrudan doğruya izlemesine izin veren buluntulardır.

Fakat kısa bir süre öncesine kadar fosillerden, embriyonik değişimlerin okunması ve soy gelişimiyle ilgi bilgiler edinmek olanaksızdı.

İsviçre’deki Paul Scherrer Enstitüsü’nde (PSI) bulunan, senkrotron ışın kaynağı sayesinde yukarıda sözü edilen embriyolar, zarar görmeden incelendikten sonra ilkel hayvan embriyolarının anatomisi, gelişimi ve fosilleşmesi hakkında yepyeni görüşler ortaya çıktı.

Teorileri test

Bilim adamları bu şekilde embriyolojik oluşum teorilerinin kontrol edilmesini ve çürütülmesine yol açan sonuçlar elde ettiler. Bristol Üniversitesi’nin yönetiminde gerçekleştirilen araştırma sırasında bilim adamları Markuelia solucanının embriyosundaki gizleri çözdüler.

Markuelia, bilinen en eski embriyo olmanın dışında, iki hayvan modelinin de atası: Caenorhabditis elegans ve Drosophila melanogaster. Analizlerden anlaşıldığı üzere Markuelia ve Caenorhabditis elegans arasında yalnızca yüzeysel bir benzerlik söz konusu.

Ağza benzer bir açıklığı tomografisini alan bilim adamları, içe çekilebilin dişleri görmüşler ki bu da Markuelia solucanının daha çok eklembacaklılara (örümcek ve yengeçler) ait olduğunu göstermekte. Markuelia solucanının gelişi ayrıca yıllardır kabul edilen teoriyle de örtüşmemekte. Buna göre larvadan (üreyebilen) olgun hayvana geçiş (doğrudan gelişim süreci) olarak açıklanan metamorfoz hayvanların çok ilkel bir özelliğini oluşturmakta. Ancak fosil embriyonun analizi şimdi bu karşı tezi daha da güçlendirdi.

Markuelia secunda’nın 500 milyon yıllık embriyosu.

(a) Kürdanın üzerinde siyah bir nokta olarak görünüyor

(b) Elektron tarama mikroskobu altında

(c) Senkrotron ışınımı ile tomografik mikroskopi

(d) Aynı görüntüde embriyonun mavi kuyruğu

(e) Markuelia secunda solucanının tahmini görüntüsü, bilgisayar tasarımı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!