49 yıllığına güreş ağası seçildi

Güncelleme Tarihi:

49 yıllığına güreş ağası seçildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 11:54

Hatay'da hayırsever iş adamı Ali Aba, “Geleneksel Aba Güreşi”ni yaşatmak için belediye ile yapılan centilmenlik anlaşmasıyla 49 yıllığına “Güreş Ağası” oldu.

Şenköy Belediye Başkanı Mustafa Sayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin aba güreşinin yanı sıra Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında konakladığı yer olarak tanındığını söyledi.

Türkiye'de aba güreşinin asırlardır yapıldığı beldenin Şenköy olduğunu ifade eden Sayın, halen bazı aile büyüklerinin güreş bilmeyene kız vermediklerini kaydetti.

Şönköy'de aba güreşlerini son 10 yıldır düzenlenen festival kapsamında gerçekleştirdiklerini dile getiren Sayın, sözlerine şöyle devam etti:
“Aba güreşleri beldemizle özdeşleşmiş bir spor. Beldemizde güreş bir nevi babadan oğula geçen bir gelenek. Bu nedenle belde merkezinde tribünlü 6 bin kişi kapasiteli üzeri kapalı çim güreş sahası yaptırdık. Her sezon güreşlere katılan 400-500 sporcunun ulaşımı, konaklaması, para ve altın ödülleri, gelen ünlü sanatçıların ücreti ve dağıtılan yiyecek, içecek, şapka, tişört gibi armağanlar için sponsor bulmada zorluk çekiyorduk. Adana ve Hatay'da yatırımları bulunan ve Şenköy beldesi doğumlu olan Hüseyin Aba ve çocuklarına bu sorunu götürdüm. 49 yıllığına 'güreş ağası' olmalarını istedim. Eski güreşçi olan Hüseyin Aba, oğlu Ali Aba'nın bu işe uygun olduğunu ve 49 yıllığına gerekli katkıyı sağlayacağının sözünü verdi. Bunu önceleri meclisten geçirelim istedik. Ama çok güvendiğimiz, herkesin saygı duyduğu Aba ailesiyle bunu yazıya dökmeye gerek duymadık. Bundan böyle 'Şenköy Kültür, Sanat, Turizm ve Aba Güreşi Festivali'nde 49 yıl sponsor sorunu yaşamayacağız.”

ABA GÜREŞİ İLE BELDEYE TURİST ÇEKECEKLER

Güreş Ağası Ali Aba, dedelerinin ve babasının da güreş yaptığını, bu nedenle ailenin soyadı olarak “Aba”yı seçtiğini anlatarak, güreşi ailece sevdiklerini ve desteklediklerini kaydetti.

Geleneksel aba güreşlerinin yaşatılması için elinden geleni yapacaklarını belirten iş adamı Ali Aba, şunları kaydetti:
“Dedelerimiz de aba güreşi yapıyordu. Ailece güreşi seviyoruz. Kentte kazandığımız paranın bir bölümünü geleneksel aba güreşinin yaşaması için harcayacağız. Şenköy Belediye Başkanı Mustafa Sayın'ı çok beğeniyoruz, beldeye yeni bir şey kazandırmak için çalmadık kapı bırakmıyor. Bizler de Şenköy beldesinin en çok sevilen sporu olan aba güreşine sahip çıkmayı uygun bulduk. Başkan Sayın'ın önerdiği 49 yıllığına güreş ağalığını severek kabul ettik. Şu anda 43 yaşındayım, sağlığım elverdikçe 25 yıl ağalığı ben yapacağım. Daha sonra da sözümüzü tamamlamak için kalan 24 yılı da şu anda 13 yaşında olan oğlum Hüseyin devam ettirecek. Aba güreşi sayesinde beldeye yerli ve yabancı turist bile çekeceğimize inanıyorum.”

Ali Aba, şimdiye kadar aba güreşlerinin gösteri şeklinde yapıldığını ve milli takımının bulunmadığını ifade ederek, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'na bağlı olan tarihi güreşlerin tanıtımı, yaşatılması, yaygınlaştırılması ve Türk Cumhuriyetleri'yle ikili müsabakalar yapılması için girişimlerde bulanacağını da sözlerine ekledi.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Mehmet Öztürk ise unutulmaya yüz tutan aba güreşlerinin yaşatılması için gönüllü güreş ağaları ve köy muhtarlarının büyük çabaları bulunduğunu, düğün, sünnet, festival ve önemli bayramlarda büyük ilgiyle izlenen bu güreşlere desteğin artmasını beklediklerini söyledi.

Öztürk, iş adamı Ali Aba'nın 49 yıllığına ailece “Güreş Ağalı'ğı”nı kabul etmesinin, diğer iş adamlarına da örnek olması gerektiğini söyledi.

Aba güreşi ismini sporcuların özel olarak abadan yapılmış keçe yelek giymelerinden alıyor. Judoya benzer yanları olan aba güreşinde ağırlık farkı gözetilmiyor ve mücadelenin galibi ayakta sergilenen performansla belirleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!