Güncelleme Tarihi:
40. Dünya Satranç Olimpiyatı’nın açılış töreni 27 Ağustos’ta, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın ve FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov’un katılımıyla WOW Hotel Kongre Salonu’nda, dünyanın çeşitli yerlerinden etkinlik için İstanbul’a gelmiş olan çok sayıda sporcu, antrenör, hakem ve basın mensubunun da katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’nin Türkiye, Türkiye 2016 ve Türkiye 2023 olmak üzere 3 farklı takımla, toplam 30 sporcuyla temsil edildiği 40. Dünya Satranç Olimpiyatı’na 161 ülkeden 1.500’ü aşkın sporcu ve 3.000’in üzerinde misafir katıldı.
40. Dünya Satranç Olimpiyatı esnasında eş zamanlı olarak 83. FIDE Kongresi (1 - 9 Eylül), Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı (29 Ağustos - 6 Eylül) ve 11. Uluslararası İstanbul Satranç Festivali (30 Ağustos – 9 Eylül) de gerçekleştirildi.
Türkiye, 12 yıl aradan sonra Dünya Satranç Olimpiyatı’na ikinci kez ev sahipliği yaptı. 34. Dünya Satranç Olimpiyatı 28 Ekim – 12 Kasım 2000 tarihleri arasında İstanbul'da Türkiye Satranç Federasyonu ve Türk Zekâ Vakfı işbirliği ile düzenlenmişti. Türkiye’nin ev sahibi olarak iki takımla katıldığı 34. Dünya Satranç Olimpiyatı’na 126 ülkeden 1.040 sporcu katıldı.
Dünya Satranç Olimpiyatı’nda onbir tur sonunda Ermenistan genel kategoride dokuz kazanç bir beraberlik ve bir mağlubiyetle birinci sırada yer aldı. Ermenistan’ı, Rusya, dokuz kazanç bir beraberlik ve bir mağlubiyetle takip ederek ikinci sıranın sahibi olurken son turda Çin’i yenen Ukrayna ise turnuvayı dokuz kazanç ve iki mağlubiyetle üçüncü sırada tamamladı. Kadınlar kategorisinde ise son olimpiyat şampiyonu Rusya oyunların son turunda
Kazakistan’ı 4-0 mağlup ederek toplamda sekiz kazanç ve üç beraberlik alarak namağlup olarak şampiyon oldu. 2008 Dresden’de ikinci olan Çin takımı bu oyunlarda da sekiz kazanç ve üç beraberlikle ile ikinci oldu. Ukrayna ise son turda Almanya’yı mağlup ederek yedi kazanç dört beraberlikle oyunları üçüncü sırada tamamladı.