A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 12:37
Galatasaray'da tüzük tadili amacıya gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, İstanbul'da başladı.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen genel kurulun açılabilmesi için, kulüpte kaydı açık bulunan 7 bin 670 üyenin en az yüzde 10'unu oluşturan 767 kişinin katılmış olması gerekirken, bu sayıya ulaşılması biraz zaman aldı.
Toplantının başlangıç saati 10.00 olmasına karşın, yeterli sayıya ulaşılamaması nedeniyle önce saat 11.00'e uzatılan başlama saati, daha sonra da 12.00'ye esnetilirken, sayının bulunmasının ardından 11.30'da kongreye start verilebildi. Genel kurulun başlangıcında katılım sayısının 812 üyeye ulaştığı bildirildi.
Galatasaray Olağanüstü Genel Kurulu Başkanı olarak Prof. Dr. Duygun Yarsuvat seçilirken, katılımcı üyelere konuşma yapan Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, şunları söyledi:
“Bugün önemli bir gün. Gelişen dünya ve yasalar içinde bu tüzük Galatasaray'a dar geliyordu. Günün koşullarına cevap vermiyordu. Ümit ederim ki, uzun emek verilen bu tüzük, huzurunuzda kabul edilir. Bu tüzük Divan Kurulu'nun değil, yönetimin değil, tüm Galatasaraylılar'ın. Tüzük tabu olmaktan çıkmalı. İhtiyaç duyulunca da tekrar genel kurul yapabilmemiz lazım. Değişimler çok fazla ve çok hızlı oluyor. İnşallah hayırlı olur.'
ÖZTÜRK: “DAHA GENİŞ KATILIM OLMALIYDI”
Galatasaray'ın son Seçimli Genel Kurulu'nda başkan adayı olan Adnan Öztürk, yaptığı açıklamada katılım sayısının düşük kalmasından yakındı.
Toplantının başlaması için gerekli yeter sayısının bulunmasında sıkıntı yaşanan Tüzük Tadil Genel Kurulu hakkında konuşan Öztürk, “Galatasaray'ın anayasası 30 yıl sonra yeniden yazılırken, daha geniş katılımlı, daha önce çalışması ciddi yapılmış, daha çok kesimlerle tartışılmış bir tüzük olmasını yeğlerdim. Bence çok uzun ve tartışmalı bir tüzük tadil kongresi olacağa benziyor. Genel çalışma prensipleri açasından tartışılması gereken konular var” ifadelerini kullandı.
30 YILLIK TÜZÜK DEĞİŞİYORGalatasaray Kulübü'nün 1980 yılında hazırlanan mevcut tüzüğü, 30 yıl sonra yeniden düzenlenirken, geçen süre içinde Medeni Kanun, Dernekler Kanunu ve yönetmeliklerde yapılan değişiklilerle uyum sağlanması için tüzükte bazı değişikliklere gidildiği kaydedildi.
Yeni tüzükte, kulübün değişen boyutlarına uygun yönetim ve denetim esaslarının yenilenmesi, değişen şartlara uyum sağlayabilmesi için uyguladığı yöntemlerin tüzüğe dahil edilmesi ve bütçe bazında takibi, bu işlemlerin bağımsız denetim firması vasıtasıyla kontrolü, üye alımında Galatasaray Lisesi öğrencilerinin yüzde 3 yıllık kontenjan dışında üye kaydı gibi konuların çözümlenmeye çalışıldığı aktarıldı.
İLK TÜZÜK TASLAĞI 4,5 AYDA HAZIRLANDI
Galatasaray Kulübü'nün yeni tüzüğünün ilk taslağı, Divan Kurulu tarafından görevlendirilen komisyon tarafından 4,5 aylık bir çalışma ile hazırlandı.
İlk olarak 2007 yılında Mükerrem Taşçıoğlu'nun başkanlığındaki komisyonca hazırlanan ilk tüzük taslağı, Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı'nda kabul edilmesinin ardından, 2010 yılı
seçim döneminde başkan adaylarının tüzük değişiklik talepleri doğrultusunda 5 kişilik redaksiyon komitesi vasıtasıyla, aradaki sürede meydana gelen yasal düzenlemeler de dikkate alınarak yeniden şekillendirildi.
Ardından üyelerin önerileri ışığında son haline getirilen Galatasaray Kulübü Tüzüğü, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda oya sunuldu.
BAŞKANLIK SÜRESİ 3 YILYeni hazırlanan tüzük taslağındaki en dikkat çekici değişiklik, Galatasaray Kulübü'nde seçimlerin 3 yılda bir yapılması önerisi.
Mevcut yönetimin iki yıllık görev süresini doldurmasının ardından uygulamaya gireceği belirtilen yeni uygulamada, Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın 3 yılda bir yapılacağı, başkanlık için en az 10 yıllık üyelik gerektiği, kulüp başkanlığına aday olabilmek için de, seçimin yapılacağı genel kurula katılma hakkına sahip en az 100 üyenin, adaylık başvurusunda bulunacak kişiyi Divan Kurulu Başkanlığı'na önermesi gerektiği ifadeleri yer aldı.
GENEL KURUL BASINA KAPATILDIGalatasaray Kulübü Tüzük Tadil Genel Kurulu, verilen bir önergeyle basına kapatıldı.
Genel kurulda yapılacak tartışmaların kamuoyuna farklı yansıtılabileceği yönünde verilen önerge, katılımcıların çoğunluğunun oyunu aldı ve açılışı yapılan toplantıdan basın mensupları ayrıldı.