Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dünyada Olimpiyat Oyunları'nı organize eden ülkeler dahil olmak üzere, Türkiye'deki kadar yüksek sayıda spor tesisi imalatı yapan başka bir ülke olmadığını söyledi.
Bakan Kılıç, bu yıl yapılan uluslararası organizasyonlarda dereceye giren 200'ü aşkın sporcu, antrenör ve federasyon başkanlarını, bakanlığın konferans salonunda kabul ederek ödüllendirdi.
Suat Kılıç, spor teşkilatı olarak sporcuları, dünyanın en büyük spor ülkesine dönüştürmeye çalışılan Türkiye'nin geleceğine hazırladıklarını belirterek, “Şu an dünyada spora en fazla yatırım yapan ülkeyiz. Olimpiyat yapan ülkeler dahil olmak üzere, bizdeki kadar yüksek sayıda spor tesisi imalatı yapan yok. Türkiye'nin bütün illerini ve ilçelerini, sporcularımız tarafından kullanabilecekleri tesislerle buluşturmak üzere gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
Türkiye'de 40'a yakın ilde yüzme havuzu, atletizm pisti, bütün branşların antrenmanlarını yapabilecekleri çok amaçlı spor salonları olmadan şampiyonalarda yüzme, atletizm ve tüm branşlarda madalya kazanmanın mümkün olamadığını vurgulayan Bakan Kılıç, önceliğin havuz, atletizm pistleri ve çok amaçlı spor salonlarının yapımına verilmesi gerektiğini kaydetti.
Kılıç, 2012 Londra Olimpiyatları'nda madalya kazanan atletler Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut hakkında medyada, antrenman yapabilmek için Kütahya'dan Eskişehir'e gittikleriyle ilgili bazı haberlerin geçtiğine değinerek, Türkiye'de 21 atletizm kompleksi inşaatına devam edildiğini ve buralarda sporcuların yetişeceğini belirtti.
2013'te 213 spor tesisi
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, 31 Ekim Perşembe günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İstanbul'da, Sinan Erdem Spor Salonu'nda "2013'te 213 spor tesisi' sloganıyla 213 spor tesisini hizmete sunacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bir taraftan da 789 spor tesisini imalatına devam ediyoruz. Toplamda 60 küsur spor salonunu açılışını o gün yapacağız. İlk etapta bütün illerimiz ve ilçelerimizi büyük küçük fark gözetmeden spor salonlarıyla buluşturmayı hedefliyoruz.”
Olimpik Sporları Enstitüsü
Bakan Kılıç, Türkiye genelinde 12 Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri'nin (TOHM) kuruluşlarını gerçekleştireceklerini belirterek, sözlerine söyle devam etti:
“Türkiye Olimpik Sporlar Enstitüsü'nü Hacettepe Üniversitesi ile kurmaya karar verdik. Proje, 200 milyon liraya mal olacak. Almanya'daki Olimpiyat Eğitim Merkezleri'nden daha iyisini, Japonya'dakinden birkaç gömlek iyisi, Fransa'dan bile birkaç adım daha iyisini Türkiye'de, Ankara'da, Hacettepe Üniversitesi'nin Beytepe kampüsünde Türk sporcusunun hizmetine sunmak üzere harekete geçiyoruz. Bu, spor tarihinde delil olarak görülmesi gereken önemli bir gelişme. Türk sporuna ve sporcusuna kazandırmak üzere ilk adımımızı attık. Kas gelişiminizden, antrenman disiplininize varıncaya kadar, bilim adamları ve spor adamlarının gözetiminde her şey laboratuvar ortamında kontrol edilecek.Tabağınıza aldığınız yemeğin kalorisinden, gün içinde kaç adım attığınıza, günün dakikalarını nerede ve hangi salonda harcadığınıza varıncaya kadar inanılmaz bir disiplin olacak. Olimpiyatlarda ilk 3'e giren ülkelerin yöntemi bu ama biz yaparsak daha iyisini yaparız dedik ve bu bilinçle harekete geçtik. Tüm imkanlar sizler için seferber edildiğinde neler olabileceğini 2016 Rio Olimpiyatları'nda sonra 2020 Olimpiyatları'nda da hep birlikte göreceğiz. Hedefimiz sağlam, irademiz yerinde, gayemiz halis ve sizlere güveniyoruz. Yeter ki inanın, sporun disiplinine teslim olun, evrensel spor ilkelerinin gereğini yerine getirin. Federasyonlar, antrenörler ve kulüpler birbirine kenetlensin.”
Dopingle mücadele
Türk sporunun üzerindeki doping lekesini ortadan kaldırması için Doping Kontrol Merkezi'nin akreditasyonunun birkaç ay içinde nihai aşamaya geleceğini kaydeden Suat Kılıç, federasyonundan kulübüne, antrenöründen sporcusuna kadar doping kullanan ve kullandıran herkesin bu bedeli en ağır şekilde ödeyeceğini söyledi.
“Temiz sporcularımızın madalya ve başarılarını gölgelemeye kimsenin hakkı olmamalı ve insan bedenine insani olmayan müdahalelerde hiçkimse
bulunmamalı” diyen Kılıç, sporun temiz kalmasını, gerektiği ahlak içinde
yapılmasını ümit ettiğini dile getirdi.
Bakan Kılıç'ın konuşmasının ardından 200'ü aşkın sporcu ve antrenör, ödüllerini almak üzere sahneye çıktı. Sporculara 12 bin 922 tam cumhuriyet altını karşılığında 8 milyon 296 bin lira, antrenörlere bin 292 tam cumhuriyet altını karşılığında 829 bin 624 lira, kulüplere bin 292 cumhuriyet altını karşılığında 829 bin 624 lira olmak üzere toplamda 15 bin 500 cumhuriyet altını karşılığında 19 milyon 955 bin 494 lira ödül takdim edildi.