Güncelleme Tarihi:
Atletizmde 2009 yılının değerlendiren federasyon başkanı Terzi, “İlk hatırladığımız, Berlin'deki Dünya Şampiyonası'nda, Karin Melis Mey ile uzun atlamadaki bronz madalyamız, Avrupa Salon Şampiyonası'nda Alemitu Bekele Degfa ile gelen altın madalya, Akdeniz Oyunları'ndaki 3 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya ve Avrupa Kros Şampiyonası'ndaki birincilik olabilir” dedi.
Genellikle akılda kalanın, üst düzeydeki başarılar olduğuna dikkati çeken Mehmet Terzi, “Elbette ki bu düzeydeki başarılar hepimizi gururlandırıyor. Ancak biz atletizm yöneticilerini en çok heyecanlandıran gerçek, üst düzeyde başarılara ulaşacak çok sayıda yeni sporcunun emin adımlarla ilerlediğini görmektir” diye konuştu.
Federasyon başkanı Mehmet Terzi, şöyle devam etti:
“Atletizm bu yılı, önemli bölümü yıldızlar ve gençler düzeyinde kazanılan 495 uluslararası madalya ile tüm federasyonlar arasında ilk sırada kapamaktadır. Öte yandan, Türkiye'nin 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na adaylığının gündeme gelmesiyle atletizm camiasının üzerine düşen büyük sorumluluğun da farkındayız. 9-11 Mart 2012'de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı İstanbul'da düzenleyeceğiz. Atletizmde Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı bu ilk dünya şampiyonasının mükemmel bir organizasyonla sonuçlanması, bunun yanı sıra 2012 Dünya Salon Şampiyonası ve aynı yıl Londra'da yapılacak olimpiyatlarda atletlerimizin göstereceği üstün başarılar, elbette olimpiyat adaylığımıza katkı sağlayacaktır. İşte bu nedenlerle kısa vadede Türk atletizminin önündeki en büyük hedef, 2012 yılıdır.Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) faaliyetlerine paralel olarak, 2012 yılına kadar atletizmi Türkiye'de okullarda en çok uygulanan spor dalı haline getirmek de en çok önem verdiğimiz hedeflerimiz arasındadır.”
RAKAMLARLA 2009
Atletizm Federasyonu, 2009 yılı faaliyetlerinin yer aldığı sezon sonu değerlendirmelerini açıkladı.
2009 yılında, federasyonun yurt içinde yaptığı 54 faaliyete, toplam 20 bin 539 sporcu katıldı. Yurt içi faaliyetlerde en büyük katılım, 3 bin 500 kişi ile Avrasya Maratonu'na oldu.
Milli takımlar düzeyindeki 23 yurt dışı faaliyette ise 365 sporcu milli formayı giydi.
Uluslararası organizasyonlarda milli atletler, 164 altın, 168 gümüş ve 163 bronz olmak üzere, toplam 495 madalya kazandı.
2009 sezonunda, 4 kategoride toplam 72 Türkiye rekoru kırıldı. Atletler, yıldızlarda 28, gençlerde 15, 23 yaş altında 18 ve büyüklerde 11 Türkiye rekoruna imza attılar. Bu kategorilerde bayanlar 33, erkekler ise 39 Türkiye rekoru kırdı.
2010 PROJELERİ
Atletizm Federasyonu, 2009 sezonunda planlanan, 2010'da sürecek projelerini de açıkladı.
Federasyonun projeleri şöyle:
-İzmir, Adana, Ankara, Erzurum ve Antalya gibi belli illerde, yüksek performans merkezleri oluşturma planlamalarının yapılması. (Bu illerden İzmir'deki kamp eğitim merkezi IAAF yetkililerince incelenerek, olumlu görüşleri alındı. 2010 Nisan veya Mayıs aylarında, IAAF yetkilileri tekrar yerinde inceleme yaparak, plan ve projeler görüşülecek. Merkez, IAAF tarafından akredite edileceğinden, dünya çapındaki tüm elit atlet ve antrenörler tarafından kullanılacak. Yapılanma, Türk sporcularının da üst düzey antrenman yapmalarına ortam sağlayacak.)
-Atletizmin tanıtımı, yaygınlaştırılması ve sevdirilmesi çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapılan protokol kapsamında, 2009'da 75 il koordinatörüne seminer verilerek, illerde ilköğretim okullarında eğlenceli atletizm çalışmaları yapılarak, yaklaşık 1 milyon ilköğretim öğrencisine ulaşıldı.
Eğlenceli atletizm vasıtasıyla kitlelere ulaşabilmek için sponsorluk araştırmalarının tamamlanması halinde, televizyonlarda çocuklara yönelik programlarla atletizmi sevdirerek tanıtmak ve yaygınlaştırmak amaçlanıyor.
-IAAF tarafından tüm ülkelere önerilen “Atletizm Temel Eğitim Projesi” ile ilgili MEB ile protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde, IAAF'ın bu projesi, Türkiye'de “Bebe Stat” adı altında uygulanmaya başlandı; 81 ilden belirlenen beden eğitimi öğretmenlerine projenin tanıtımı ve eğitimi verilerek, illerinde uygulamasına geçildi. 2010 yılında bu projenin 2. kademesine geçilerek, kurumsallaşma çalışmaları, proje uygulama ve verimlilik konusunda çıkan sorunların giderilmesiyle pilot iller belirlenerek, atletizm temel eğitimi çalışmaları yapılacak. Burada hedef, okullarda atletizm branşının en fazla yapılabilir spor dalı olması.