Güncelleme Tarihi:
Bölgesel Amatör Lig (BAL) 3. Grup belki de dünya futbol tarihine geçecek bir sezonu geride bıraktı. Dünyada eşi benzeri bulunmayan BAL statüsüne bağlı olarak grupta mücadele eden 14 takımdan 9’u illerinin yerel liglerine düştü.
Peki bu durum nasıl gerçekleşti? BAL statüsü gereği son iki takım direkt düşmekte ancak TFF her şehre ayrı birer kontenjanla statü verdiğinden ve bu kontenjan kesinlikle değişmediğinden düşen takımların yerine sürekli aynı ilden takım çıkmakta. Düşme hattının üstünde kalan takımlarsa, bulundukları sıra, geldikleri ilk ve (varsa) gruptaki hemşehrilerinin durumuna göre illerinden gelen takımlarla baraj maçı yapmak zorundalar. Böylece iddiası olmayan ekiplerin BAL’a ‘kök salması’ engelleniyor ve lig dinamik bir hal alıyor.
Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu takımlarının yer aldığı 3. Grup’ta da Bayburt Konursu ve Erzincan 17 Şubat direkt düşerken Gümüşhane, Erzurum, Rize, Artvin, Trabzon, Ardahan, Kars, Iğdır temsilcilerinden 8’i düşme hattında olmasalar bile baraj maçı oynamak zorunda kaldılar. Bu ekiplerden 5’i (Zağnos, Arhavi, Ardeşen, Aşkale, Gümüşhane Telekom) düştü, 3’ü (Iğdır Aras, Sarıkamış Bld, Serhat Ardahan) maçlarını kazanıp kaldı.
ÜÇÜNCÜ BİTİRDİ, DÜŞTÜ
Birden fazla takımı olan Trabzon’un iki ekibi, Maçkaspor ve Kanuni FK beşinci ve altıncı olmalarına rağmen tıpkı son iki sıradaki takımlar gibi direkt düşerken (Hemşehrileri Karadere’nin birinci, Zağnos’un da üçüncü olmasının kurbanı oldular), sekinzinci Çayelispor BAL statüsü gereği tek Rize ekibine baraj oynatıldığı için maç oynamadan kümede kaldı ki Çayelispor lider Karaderespor’la birlikte baraj oynamayan iki ekipten biri oldu. Zağnosspor’un lig üçüncüsü olup düşerken Çayelispor’un sekinci olup kalması BAL’ın ilginçlikler hanesine yazıldı. (Karar)