Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı tarafından “Engelliler ve Spor” konulu bir panel düzenlendi.
Panel katılan Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, federasyonunun şu anda 15 spor branşıyla yola devam ettiğini belirterek "Tekerlekli sandalye basketbolunda 62 spor kulübümüz var. Avrupa ve dünyanın en kapsamlı tekerlekli basketbol ligi ülkemizde gerçekleştiriliyor" dedi.
Federasyona 11 ayda, yaklaşık 3 milyon lira nakdi destek sağladıklarını ifade eden Şerefhan, "Almanya'da 250 bin lisanslı bedensel engelli sporcuya karşılık, Türkiye'de 3 bin 500 lisanslı sporcu bulunuyor. Herkesin çevresindeki engellileri sokağa çıkarıp, spor sahalarına çekmekle sorumludur" diye konuştu.
Türkiye Milli Paralimpik Komite Başkanı Yavuz Kocaömer, olimpiyat oyunlarıyla engellilerin müsabakalarının aynı zamanda yapıldığına dikkati çekerek şunları söyledi:
"1968 Meksika Olimpiyatları sırasında, Tel Aviv'de aynı zamanda engelliler olimpiyatları yapılmıştır. 1972 yılında Münih'te olimpiyatlar yapılırken, paralel zamanda Heidelberg'de engelliler olimpiyatları gerçekleşmiştir. Engelliler olimpiyatlarına isim konması gerektiğine karar veren komite, olimpiyatlara paralel zamanda gerçekleştirilmesinden dolayı oyunlara paralimpik adını vermiştir.”
2008 Paralimpik Olimpiyatlar Okçuluk Şampiyonu Gizem Girişmen de 2004 yılında okçuluk sporuna başladığını ifade ederek "4 yıl içerisinde çok çalıştım ve özel hayatımdan fedakarlık yaptım. Bunların sonucunda 2008 Pekin Olimpiyatları'nda altın madalya getirdim" dedi.
Ülkedeki engelli potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Girişmen, doğru mesajın medya işbirliğinde verilmesi gerektiğini dile getirdi. Kendi hayatından örnekler veren Girişmen, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ortaokul ve lisedeki beden eğitim derslerinde, öğrenciler müfredat kapsamında puanlar alırken, ben, bir spor branşı hakkında yazılı dönem ödevi hazırlayıp sunuyordum. Ne kadar acı ki beden eğitimi dersinde dönem ödevi hazırlayan o kız, daha sonra ülkesini paralimpik oyunlarında temsil etti ve okçuluk branşında altın madalya getirdi. Bence bu anekdot bize bir şey anlatmalı.”
Paneldeki konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi.