Güncelleme Tarihi:
Atletlere yönetmelik gereği altın kazanana 2 bin cumhuriyet daha verileceğini ifade eden Kılıç, en çok madalya sayısına göre hazırlık yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin gururu 181 sporcudan oluşan olimpiyat kafilesiyle birlikte Londra'ya giden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bugün Gazetesi'ne konuşan Bakan Kılıç, özellikle sporcularımıza verilecek ödüller konusunda çarpıcı ifadeler kullandı "Temelde inanıyoruz ki sporcularımız para pul için değil sportif başarı için çalışıyorlar" diye söze başlayan Kılıç, bununla birlikte devletin de vazifesini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
OLİMPİYAT KÖYÜ'NDEN FOTOĞRAFLAR
Madalyaların ödül karşılığı yönetmeliği mevcut. Altın madalya alan sporcu 2 bin cumhuriyet altını kazanacak. En çok sayıda madalyayı arzu ederken en çok sayıda altına göre hazırlığımızı yaptık. Bunun dışında ev araba gibi taahhütlerimiz yok" diye konuştu.
Ya başarısız olurlarsa?
Sporcuların başarısız olmaları durumunda herhangi bir yaptırım öngörmediklerini belirten Kılıç, "Federasyonlar özerk. Tedbirlerin arka arkaya alınması şeklinde ve daha çok sportif çalışma olacaktır. Başarısızlığın cezası daha çok spor yapmaktır" ifadelerini kullandı.
Takımlara müjde verdi
Kılıç takım sporlarına yönelik bir eksikliğe de değinerek, "Takım sporlarında olimpiyatlara o kadar uzak kalmışız ki, bireysel sporcularda ödül belli ama takım sporlarında ödül yönetmeliği belirlenmemiş. Voleybol ve basket takımlarımız altın madalya kazanırsa 2 bin cumhuriyet altını vermek adaletsiz olur. Altın madalya kazansınlar gerek bakanlık, gerek de hükümet karşılığını bir 'altın karar'la takdir ederiz" şeklinde konuştu.
İslam dünyasına köprü olabiliriz
“Bugüne kadar çoğunluğu Müslüman hiçbir ülkeye olimpiyatlar verilmedi. Artık olimpiyatlar İslam dünyası ile buluşmalı. Türkiye ciddi bir olimpiyat köprüsü olabilir"
Kılıç, 2020 adaylığımız hakkında ilginç saptamalar yaptı. Bugüne kadar müslüman hiçbir ülkeye olimpiyat verilmediğini belirterek, "Artık olimpiyatlar İslam dünyası ile buluşmalı. Türkiye bu konuda köprü olabilir" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Londa'da yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylık sürecini de değerlendirdi.
Aynı anda iki kıtada olimpiyat yapmayı vadeden tek şehrin İstanbul olduğunu belirten Kılıç, "Bu zenginlik dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok" dedi.
Kılıç, halkımızın büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunun da altını çizerek "Bugüne kadar çoğunluğu Müslüman hiçbir ülkeye olimpiyatlar verilmedi. Artık olimpiyatların İslam dünyası ile de buluşması lazım. Bu konuda Türkiye çok ciddi bir olimpiyat köprüsü olabilir. Olimpiyatların ateşine ilham olan Çıralı'daki ateştir.
Olimpiyat ateşi Olimpos'taki ateştir. Olimpiyat Türkiye'ye verilmekle doğduğu topraklara tarihinde ilk kez seyahat etmiş olacak ki bu önemli bir kazanım" dedi.
'BİZ HER ŞEYE HAZIRIZ' DEDİK
2020 için yapılan hazırlıklarla dra ilgili olarak Kılıç, "Bir yıldan bu yana olimpiyatlara hazırlık yapan federasyonlara açık çek verdik. Nerede kamp, kiminle çalışma isteği varsa "Biz hazırız" dedik. Bugünkü başarının arkasında 9 yıldır spora verilen desteğin çok büyük katkısı var.
Çin'in, Rusya'nın başarı modeli nedir diye inceledik. 2012 için madalyadan çok katılımcı sayısı bizim için daha önemli. Londra dönüşünde 2016 ve 2020 eylem planını açıklayacağız. Hem tesisleşmeye hem de eğiticilerin eğitimine hem de temelde sporcu eğitimine yönelik hedeflerimiz olacak" ifadelerini kullandı.
Kadın sopurcu sayısının 2020 adaylığını olumlu etkileyeceğini dile getiren Kılıç, şöyle konuştu: "Kadın sporcumuz erkekleri geçti. Bu çok önemli. Atılan adımların bir neticesi olarak Türk kızlarının sportif süreçlere olan ilgileri arttı. Hükümetin kadınları desteklenmesi gibi çalışmalar sonuç verdi.
"Başbakan’ın yeter” beklentisi
Bakan Suat Kılıç oyunlara katılan 181 sporcununda kendileri için madalya adayı olduğunu dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdogan’ın bu konuda sporculara desteğine değinerek “Başbakan tüm sporcularımızla tek tek ilgilendi her birinizden madalya beklediğini söyledi” diye konuştu.
Sıkıntıdalar
“Biz, sporcular eğitimden öğretimden uzak kalsınlar istemiyoruz. Sportif başarının arkasında, felsefi temelleri sağlam inşa etmek lazım”
Tam not verdi
“Londra'da tahmin ettiğimden sakin bir ortamla karşılaştım. İngilizleri tebrik etmeli. Tesisler bitmiş, olimpiyat köyü güzel ve düzenli. Trafik yükü bile yok.”
Yükü göğüsleriz
“Londra'nın kullandığı ekonomik kaynakları rahatlıkla kullanacak bir dinamizme sahibiz. Türkiye'nin istikrarı ve ekonomik gücü, bu yükü göğüslemeye yeter"
Olimpiyat’a çatı
“Atatürk Olimpiyat Stadı'nın üzeri tamamen kapatılacak. Olimpiyat köyü için yapılacak tüm üniteler de üniversitelere yurt olarak verilecek.”