Toprağın altındaki renkli dünya

Güncelleme Tarihi:

Toprağın altındaki renkli dünya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2006 00:00

İnanması güç ama toprağın içi, üzerinden çok daha hareketlidir. Çünkü toprak sadece, kum, kil ve tozdan ibaret değil. Toprağın içinde çok sayıda ilginç canlılar yaşar.

Dünyamızda milyarlarca canlı yaşıyor: Hayvanlar, bitkiler, bakteriler, mantarlar ve protistler. Adını Yunanca "protistos" (her şeyden önce) sözcüğünden alan protistler dünyasına, bakterilerden farklı olarak gerçek bir hücre çekirdeğine sahip olan tek hücreli canlılar veya mikroorganizmalar dahildir. Bunlar örneğin bazı yosunlar ve amiplerdir.
Tüm bu canlılar karada yani toprakta, toprağın üzerindeki çalılıklarda, ağaçlarda ve sularda yaşarlar. Ve milyarlarcası da toprağın karanlık dünyasında yaşam bulur. Toprak deyince eminiz aklınıza solucanlar, salyangozlar, kırkayaklar ve böcekler de gelir. Tüm bu hayvanlar bazı bakteriler, protistler ve mantarlarla birlikte gezegenimizin en önemli canlılarıdır.

1 milyar bakteri

Verimli bir toprağın içi yaşam kaynar ve topraktaki yaşam olmasaydı zaten, bitkiler için yaşamsal önem taşıyan besleyici maddeleri üreten toprak da olmazdı.

Toprağın içinde tüneller açarak ya da sürünerek ve eşelenerek ilerleyen hayvanların toprağın karışmasına, havalanması ve içeriklerin yer değiştirmesinde katkıları bulunur.

Mesela köstebeklerin, fareler ve solucanların hareketleri sayesinde, toprak gevşeyip havalanıyor, humus artıyor ve toprak daha iyi su depoluyor. Solucanlar ve salyangozlar ise sümüksü bir madde salgılayarak toprağın içinde topakların oluşmasından sorumlular.

Yaprak, çam ağacının iğneleri ve diğer ölü organik maddeler ise bakteriler ve mantarlar tarafından indirgeniyor. Fakat hayvanlar da bu indirgenişi, toprağı karıştırarak ya da bitki artıklarını çiğneyerek hızlandırırlar. Böylece bakteriler hücrelerin içeriklerine daha kolay ulaşırlar.

Yaklaşık olarak 300 litrelik toprakta ortalama olarak 80 solucan, aşağı yukarı 300 tespihböceği yaşar. Bunlar daha hiçbir şey değil, bunların dışında etrafı milyarlarca kirpiksi hayvanlarla çevrili bir milyon kadar yassı solucan dolaşır.

Tabii ki bir milyar kadar da bakteriyi unutmamak lazım. Ayrıca on milyar kadar anaerob, bir milyar mantar ve bir milyon kadar da yosun hayat veriyor toprağa.

Eğer 300 litrelik toprağımızın yakınında rastlantısal olarak bir de karınca yuvası bulunsaydı, tüm bu canlılara yaklaşık olarak 400 karıncayı da ilave etmek zorunda kalırdık. Gördüğünüz gibi küçücük bir toprak parçasında bile milyarlarca canlı yaşıyor!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!