Tarihe damgalarini vurdular

Güncelleme Tarihi:

Tarihe damgalarini vurdular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim, kultur, sanat, politika ve spor dunyasinin en buyukleri.

DEV EKIP CALISMASI

Bin yilin Turkleri listesini Hurriyet dev bir ekip calismasiyla olusturdu. 1000 yillik bir gecmiste bilim, kultur, sanat, politika, spor dunyasinin onde gelen isimlerini belirlemek kolay is degildi. Gazetemizin yazarlari ve servisleri, her alanda bu isimleri belirleyecek juriler kurdu. Bilim, sanat, politika, spor dunyasindan sayisiz unlu, listemizin olusturulmasina katkida bulundu. Sonra hepsinin hayat oykusu titizlikle kaleme alindi.

EFSANELERIMIZ DE VAR!

Listelerde tarih boyunca halkin kahramanlastirdigi ya da korkudan titreyerek andigi efsane isimler de var... Onlar gercekten yasamis tarihi kisiler, ama haklarinda cok az sey biliniyor. Tukenmez oykuleriyle olumsuz mizahci Nasreddin Hoca, surlara ilk sancagi diken Ulubatli Hasan, fermani padisaha birakip daglara sahip cikan Koroglu, 350 yil once padisahlardan pasalara sayisiz insanin boynunu vurmus Cellat Kara Ali, 93 Harbi'nin kadin kahramani Nene Hatun, ilk cihan pehlivanimiz Koca Yusuf.

GECMISIN BUYUKLERI

Gazetemizin tarih yazari Murat Bardakci, iki saygin tarihcimiz Prof. Dr. Ilber Ortayli ve Prof. Dr. Gunay Kut ile birlikte, gecmisimizin bin yillik derinligine daldi. En zor is onlarinkiydi. Cunku tam bin yillik bir gecmisten son derece kisitli sayida ismi suzup cikarmalari gerekiyordu. Yalniz devlet adamlarini degil, bilim, kultur ve sanat tarihinin onde gelenlerini de belirlediler. Daha sonra Murat Bardakci hepsinin tarihte oynadiklari rolu yazdi.

BILIM JURISINE 13 UNIVERSITE KATILDI

Yirminci yuzyilin en onemli bilim adami listesi, Kamuran Zeren'in koordinasyonunda 13 universite, TUBITAK ve Turkiye Bilimler Akademisi'nin onerdikleri isimlerin puanlamasiyla hazirlandi. Istanbul ve Ankara Universiteleri, ITU, Hacettepe, ODTU, Bogazici, Cukurova, Marmara, Bilkent, Sabanci, KTU, Baskent ve Gazi Universiteleri, olusturduklari kurullarda tespit edilen isimleri bildirdiler. Ortaya cikan liste Turkiye'nin bilime katkisinin hic de kucumsenemeyecegini gosteriyordu.

KARIKATURDEN SIIRE

Edebiyat, plastik sanatlar, muzik, tiyatro, mimari, sinema... Hurriyet Kultur-Sanat Servisi, her alanda genis bir juri olusturdu. Tahsin Yucel, Alpay Kabacali, Fusun Akatli, Mehmet H. Dogan, Yahsi Baraz, Ferit Edgu, Husamettin Kocan, Mehmet Erguven, Engin Ozendes, Vecdi Sayar, Sevin Okyay, Hulya Ucansu, Agah Ozguc, Alin Tasciyan, Tan Oral, Turhan Selcuk, Semih Balcioglu, Mehmet Cagcag, Aysin Candan, Esen Camurdan, Melisa Gurpinar. Kulturde ve sanatta en buyuklerimiz, onlarin secimiyle tespit edildi.

SPOR JURISI

Spordan Sorumlu Devlet Bakani Fikret Unlu Eski Bakan Yucel Seckiner Hurriyet Spor Muduru Nezih Alkis

Spor yazari Prof. Dr. Kaya Cilingiroglu Dunya Spor Yazarlari Dernegi Baskani Togay Bayatli Turkiye Spor Yazarlari Dernegi Baskani Atilla Gokce Spor tarihcisi Cem Atabeyoglu Milli Takim eski Kaptani Turgay Seren

Efes Pilsen basketbol takiminin mimari Aydin Ors Turkiye Milli Olimpiyat Komitesi Baskani Sinan Erdem...

SIYASETTE ALTIN JURI Tarih deyince akla nedense once siyaset gelir! Murat Bardakci, Prof. Dr. Ortayli ve Prof. Dr. Kut ile birlikte 1000 yillik tarihin en buyuk devlet adamlarini belirlemisti, ama geriye 20. yuzyil kalmisti. Cagimiza damgasini vurmus siyaset ve devlet adamlarini belirleyebilmek icin Hurriyet yazari, Ankara Buromuzun Temsilci Yardimcisi Muharrem Sarikaya kollari sivadi. Oncelikle gunumuz politika dunyasindan bir juri olusturdu. Dikkat ederseniz, asagida listesini verdigimiz jurinin kendi agirligi bile yeterince etkiliydi! Bu 12 kisilik juri, yuzyila damgasini vuran 50 Turk siyasetcisini belirledi. Dogal olarak Mustafa Kemal Ataturk butun juri uyelerinin listesinde ilk sirada yer aliyordu. 50 kisilik listeye yalniz iki kadin (Behice Boran ve Tansu Ciller) girmisti.

JURI UYELERI

DSP: Oguz Aygun, Uluc Gurkan

MHP: Sevket Bulend Yahnici,

Omer Izgi

FP: Bulent Arinc, Abdullah Gul

ANAP: Kamran Inan,

Yilmaz Karakoyunlu

DYP: Necmettin Cevheri,

Saffet Arikan Beduk

CHP: Tarhan Erdem, Hikmet Cetin

Bin yillik bir donemde hayatin her alaninda en onemli isimleri belirlemek kolay degil. Sayisiz insanin katkisiyla olusturdugumuz listeyi bu nedenle genelde alisildigi sekilde ‘‘1000 kisi’’, ‘‘500 kisi’’ gibi yuvarlak bir rakama sikistirmadik. Buna ragmen listemizin eksik oldugunu biliyoruz; sayfalarimiz yetmedi!.

TURK SPORUNUN ZIRVESI

Hurriyet Spor Servisi, Celal Demirbilek'in koordinasyonuyla bir secici kurul olusturdu. Kurul uyeleri, yillarca Turk

sporuna yon vermis ve Turk sporunun yonetiminde yer almis kisilerdi. Bu kurul, Turk sporunun en buyuklerini secti.

Liste, sadece fiilen spor yapanlardan olustu. Unlu karikaturcu mizah yazarimiz Oguz Aral, bu sporcularin hayat hikayelerini kaleme aldi, bu karikaturu cizdi.

....VE DIGER LISTELER

EN IYI TURK ROMANLARI

EN IYI 10 TURK FILMI

EN IYI TURK PIYESLERI

YILLAR BOYU DILIMIZDEN DUSUREMEDIGIMIZ DIZELER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!