Sosyete Beyoglu'na tasiniyor

Güncelleme Tarihi:

Sosyete Beyogluna tasiniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kulup 29 ve Samdan'in kurucusu Metin Fadillioglu, Istanbul gece hayatinda yeni bir donem baslatiyor. Etiler'e, bir donemler ‘‘gece hayati sohretini’’ getiren Fadillioglu, simdi de gece hayatinin giderek merkezi haline gelen Beyoglu'na imzasini atmaya hazirlaniyor.

Metin Fadillioglu, yani yakinlarinin ve is arkadaslarinin deyimiyle Meto... O, Kulup 29, Samdan, Taxim Nightpark gibi gece hayatinin onde gelen mekanlarinin kurucusu ve isletmecisi olarak tanindi. Esi Zeynep Fadillioglu'yla birlikte el attiklari her mekani ‘‘in’’ yerler haline getirdiler. Sirada, son iki senedir cok revacta olan Taksim bolgesi var. Beyoglu'nda, TUYAP'in karsisinda, eski adi Passage de Petit-Champs olan tarihi bina pek yakinda sosyetenin yeni eglence kompleksi olacak...

Isim ne olacak?

Daha isim belli degil. Su anki ihtimal Nu-Pera...

Ne demek Nu-Pera? Ciplak Pera veya Beyoglu anlaminda mi?

‘‘Yeni Pera’’ anlaminda. Yani New-Pera. Ama benim yabanci isimlere fazla egilimim yok. Bunu fazla ‘‘cool’’ bulmuyorum. Ama yine de bunu da yabanci dilde soyluyorum! Cunku Petit-Champs zaten Turklerin icinde yasayan yabanci bir azinligin kurdugu, yabanci bir mekan aslinda. Binanin onunde kucuk gozukecek bir isim olacak zaten. Asil olan icerigi.

Muhtesem bir acilis planliyor musunuz?

Dunya basinindan 20-25 kisiyi davet edecegiz. Mekan olarak, dunya basininda genis yer alacagiz. Cunku hem mimari acidan ve hem de dekorasyon acisindan da onemli bir adim olacak bu.

Ozel bir mimarla mi calisiyorsunuz?

Esim, isin dekoratif kisminda basi cekiyor. Dunyada New Barok devrinin oncusu olan Nigel Cots ise mimarimiz olacak. Onunla olan butun iliskimizi Zeynep kuruyor. Estetigin Beyoglu sentezini yapmak gerekiyor.

Bu durumda artik sosyetenin de tamamiyla Beyoglu'na tasinacagini soylebilir miyiz?

Bunu bu sekilde ifade edemem. Ama bizim zaten belli bir musteri potansiyelimiz var ve onlar da gelip deneyecekler yeni mekani. Bana gore bir yer, eger o yer bekleniyorsa muhakkak tutar. Burada bizim yapacagimiz tarz bir yer bekleniyordu. Burayi onceden kesfetmis olan kitle de tabii ki dener bizi. Belli bir kitleye oncelik vermek gibi bir niyetimiz yok. Siz bir model koyarsiniz ve o modeli hosuna gidenler kullanir. Zaten Taxim Nightpark'ta oldu bu olay. Su anda yeni gibi gorunen karisim, o zaman baslamisti.

Taxim Nightpark'ta sorunlar yasamamis miydiniz? Simdi de Beyoglu'nun otopark sorunu n'olacak? Bir de tinercilerle sosyete biraraya gelirse...

Biz Taxim Nightpark'ta cingenelerin icindeydik. Tinerciler de bizim gibi insan. Kurallara uydugunuz zaman her yerde yasayabilirsiniz. Londra'da da boyle, Paris'te de boyle. Otopark ise sorun degil; TUYAP otoparki tam arkada.

Beyoglu'nda eglence hayati artik hangi kesime ait?

10-15 sene oncesine kadar homojen bir kitleyle calistik. Belli bir kesimin belli bir mekana aidiyeti vardi. Ama artik oyle degil. New York'ta da Soho'ya gittiginizde, birbirine benzemeyen insanlarin bir arada olmasi soz konusudur. Kendimizi nerede olursa olsun anlatmak zorundayiz. Insanlarin sosyal cikislarinda biraraya gelip bir alisveris yapmalari lazim. Artik kooperatif evinde lokanta yapma devri bitti.

Gece hayati uzun bir donem Etiler'deydi. Simdi artik tamamen Beyoglu'na mi gecis var?

Hayat Beyoglu'na kaymiyor ama butun bu kalabaligin biraraya gelmesi ve burada birlesmesi acisindan, Beyoglu'nun kalabaligi cok uygun. Herkesin gelip, kendini iyi ve rahat hissedecegi bir ortam olsun istiyoruz. Yoksa, gece hayatinin buraya kayip kaymamasi o kadar da onemli degil bizim icin. Biz burada var olmak istiyoruz.

Ama soyle de bir gercek var. Bilinen isimler kulup acinca, insanlar geliyor ve ardindan Televole'ler de geliyor. Buna ne diyorsunuz?

Bence insanlar oraya kimliklerinden soyutlanmis olarak gelecekler. Biz bir tarz yaratacagiz, o tarzi begenenler gelecekler. Gazeteci gelir, unlu bir sarkici gelir, Televole muhabiri gelir. Herkese acigiz.

Istanbul artik kucuk bir New York mu oluyor? Tehlike dokusu yuksek eglence trendi yayginlasiyor diyebilir miyiz yani?

Bunun uyusturucuyla ilgisi var daha cok. Istanbul'da cok yaygin degil bu olaylar. Yasanilan cilginliklar, gelen turistlerle fazlalasiyor. Ama Turkiye'de boyle bir durum yok...

Sosyete intikam lafi oldu

Kiziniz Selin gecenlerde ‘‘Soylu Genc Kizlar Balosu’’na katilarak gundeme geldi. Neydi bu balo? Kavalyesini taniyor musunuz?

Hayir tanimiyorum. Ama enerji isinde calisan biriymis. Bu davet teklifi bize geldiginde ben biraz supheyle yaklastim. Kizimin orada burada film olmasini istemem. Ama sonra arastirdik, Selin'e bildirdik, o da kabul etti. Sonucta, Selin Turkiye’ye asik ve bu yaptigiyla, bizde de Avrupai standartlarda birseyler olabilecegini gosterdi. Ancak, bu bizim kulturumuzde olan bir sey degil. Ingiltere kulturunden adapte edilmis. 18 yasina gelen kizlar, sosyete denilen kesime takdim ediliyor. Ama tabii o sosyete, bizdeki sosyete degil...

Bizdeki sosyete nedir, onlardaki nedir?

Her kesimin ileri gelenleri demek sosyete. Papaz da, general de, asilzade de, gazeteci de, herkes sosyete olabilir. Sadece uc kurus para kazananlar degil. Bizde, biraz para kazaniyorsun ve 'filan bey masada cok eglendi' diye resmin basiliyor. Sen de sosyete oluyorsun. Adeta bu laf bizde bir intikam lafi oldu. Yani, kisiyi kotulemek icin kullaniliyor.

Kimdir Metin Fadillioglu?

1945'de dogdu. Almanya'da Freiburg Universitesi'ni bitirdi. Ve 1969'da Osmanbey'de Bati Kulup'u acarak Istanbul gece hayati patronlari arasina katildi. 1970'de Uludag'da Beceren Otel'i, 1971'de once Yenikoy'de Sayit Halim Pasa Yalisi'ni, devaminda Harbiye'de Tiffany Restoran'i acti. 1974 yilinda ise Etiler Samdan'i Istanbul gece hayatina kazandirdi. Devaminda 1978'de Buyukdere Samdan'in kapilari aralandi. 1980'e gelindiginde Fadillioglu yurtdisina acildi: Londra'da Madison Square Restoran-Bar hizmete girdi. Devaminda 1982'de Nisantasi'nda Park Samdan, 1983'te Etiler 29 ve 1985'te yine Nisantasi'nda Plaza Restoran-Bar hizmete girerek, Istanbul gece hayatininin merkezleri haline geldiler. 1986'da yazlik mekanlara el atti Fadillioglu ve Vanikoy 29'u acti. 1987'de ise Antalya'nin yaz tatillerinde yukselen popularitesi onu Antalya 29'u yaratmaya yoneltti. Ayni yil yazlik 29 mekan degistirip Cubuklu'ya tasindi. 90'li yillarda ise Fadillioglu Taksim ilk adimini Taxim Nightpark ile atti. 93'de Ulus 29'u restoran olarak hizmete acan Fadillioglu simdi Beyoglu'nu fethetmeye hazirlaniyor.

Burada neler olacak?

Bugunku adiyla Fresko Pasaji, 1886’da Garibaldi savascilari tarafindan, Passage de Petite Champs olarak kurulmus. Bugune kadar tarihin bircok ismini agirlayan bina, 1980’de yenilenmis.

Mekan, 2001'in ilk aylarinda, Ocak ya da Subat gibi acilacak.

Lokanta 75 kisiye gore olacak. Bir kompleks olarak calisacak. Yani uc ayri restoran olacak. Alt katta da ufak bir diskotek olacak.

Yemek konusunda ilham verecek yerler, yandaki Cicek Pasaji ve balik pazari. Yani komsulari. Oradan gunun butun yiyeceklerini temin etmek istiyorlar.

Yemek yerken bosluk dolduran muzik istemiyorlar. Enerjik bir muzik olacak. Yani herkesin ilk duydugu anda bile kipirdanabilecegi muzikler...

Restoran yaz-kis acik olacak ve oglenleri de servis erecek.

Yeni Beyoglu'nun idarecileri

Metin Fadillioglu

55 yasinda. Bugune kadar bircok gece klubu acti.

Ekibin patronu ve en cok eglenen elemani...

Zeynep Fadillioglu

45 yasinda. Metin Fadillioglu'nun esi. Yeni mekanda da dekorasyon olayiyla o ilgileniyor.

Arzu Bolukbasi

40 yasinda. Zaten Fadillioglu ciftinin arkadasiymis. Onceden filmcilik kariyeri yapmis, bir aydir da ekiple calisiyor.

Ozlem Sahin Akcor

32 yasinda, universite mezuniyet balosunda Metin Fadillioglu'yla tanisiyor ve on senedir de yaninda calisiyor.

Fusun Tasgir

33 yasinda. Isletmecilik arasinda otelcilikle de ugrasmis. Son uc senedir Fadillioglu ekibinin elemani olarak calisiyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!