TORİNO’nun ev sahipliği yaptığı Kış Olimpiyat Oyunları ve futboldaki
Dünya Kupası, 2006’nın en büyük
spor organizasyonları olarak dikkat çekerken, 2006’ya damga vuran yine doping ve şike olaylarıydı.
Dünya Kupası öncesi İtalya’da Juventus başta, Milan, Fiorentina, Lazio, Reggina gibi kulüpler başta bir çok futbolcunun adı şike iddialarına karıştı. Tüm dünya Berlin’deki finalde Fransa’yı penaltı atışları sonunda 5-3 (1-1) yenerek İtalya’nın 4. kez Dünya Kupası’nı kazanmasından çok, Çizme’deki şike skandalını konuştu. Juventus’un son iki sezondaki şampiyonlukları geri alınırken, 2. Lig’e düşürüldü. Ligi önce - 17 puanla başlatıldı, daha sonra bu ceza - 9 puana çekildi. Milan, Fiorentina, Lazio ve Reggina’nın ağır puan cezalarıyla ligde kalmalarına izin verildi.
Dünya Kupası sonrası futbol kariyerini noktalayan Fransa Kaptanı
Zinadine Zidane’ın finalde İtalyan
Marco Materrazzi’nin göğsüne attığı kafa günlerce konuşuldu. 5 golle Alman
Miroslaw Klose’nin Gol Kralı olduğu Dünya Kupası’na hakem skandaları da damga vurdu. İngiliz hakem
Graham Poll, Avustralyalı futbolcuya 3 sarı kart çıkarırken, Rus hakem
Valentin Ivanov 20 kez kartına başvurup rekor kırdı. Bahis mafyasıyla bağlantılı şike skandalları Belçika futboluna gölge düşürdü. Kulüpler bazı futbolcuları ve teknik adamlarıyla yollarını ayırırken, çok sayıda kişi yargılandı.
Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu, Paris’teki finalde, Arsenal’i 2-1 yenen İspanyol FC Barcelona, 2. kez aldı. UEFA Kupası, Eindhoven’daki finalde Middlesbrough’a 4-0 üstünlük sağlayan bir başka İspanyol takımı Sevilla’nın oldu. Barcelona, Sevilla’yı Monaco’da 3-0 yenerek Avrupa Süper Kupası’nı da ilk kez kazandı. Japonya’daki Dünya Kulüplerarası Şampiyonası’nda şampiyonluk Barcelona’yı 1-0 yenen Brezilya’dan FC Internacional takımının oldu. Macar
Ferenç Puşkaş, İtalyan
Giacinto Facchetti, Brezilyalı
Tele Santana ise 2006’da hayata gözlerini yuman efsane futbolculardı.
Potanın boğasıBASKETBOLDA Japonya’daki 15. Dünya Şampiyonası’nda Yunanistan’ı finalde 70-47 yenen İspanya ilk kez şampiyonluk kürsüsüne çıkarak büyük bir başarıya imza attı. ABD, Arjantin’i 96-81 yenerek üçüncülükle teselli buldu. Brezilya’daki Bayanlar Dünya Şampiyonası’nda da finalde Rusya’yı 91-74 yenen Avustralya ilk kez şampiyonluk kürsüsüne çıkmanın sevincini yaşadı. Brezilya’yı 99-59 yenen ABD bayanlarda da üçüncüydü. Ümitlerde Rusya bayanlarda, Sırbistan&Karadağ erkeklerde Avrupa şampiyonu oldu. Gençlerde Fransa erkekler, İspanya bayanlarda Avrupa şampiyonluğunu elde etti. İspanya yıldızlar kategorisinde ise hem erkek hem de bayanlarda Avrupa şampiyonluğu kürsüsüne çıktı. FIBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda Rus Spartak Moskova Region, Avrupa Ligi’nde Çek Gambrinus Sika Brno, Erkekler Avrupa Kupası’nda İspanyol DKV Joventut Badalona ilk şampiyonluklarına imza attılar.
Wade MVP olduULEB Avrupa Ligi’nde Rus CSKA Moskova, ULEB Kupası’nı da Rus MBC Dinamo Moskova Region takımları ilk kez aldılar. NBA’de Houston’daki All-Star maçını Batı’yı 122-120 yenen Doğu Karması kazanırken,
LeBron James, tarihin en genç MVP’si seçildi. NBA’de 60. sezonunun şampiyonu ise finalde Dallas’a 4-2 üstünlük sağlayan Miami Heat oldu. İlk şampiyonluğu kazanan Miami’de
Dwayne Wade de MVP oldu.
Torpido artık yokHAVUZDA 1999-2002 yılları arasında 13 dünya rekoruna imza atan, 5 olimpiyat altın madalyası olan ve bir çok şampiyonluğa imza atan Avustralyalı Ian Thorpe, yüzmeye 2006’nın kasım ayında veda ettiğini açıkladı. Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası’nda Avustralya, 12 altın, 9 gümüş ve 4 bronz madalyayla ilk sırayı elde etti. Avrupa Yüzme, Atlama ve Senkronize Yüzme Şampiyonası’nda Rusya, 16 altın, 7 gümüş ve 3 bronz madalyayla ilk sırada yer aldı. Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası’nda ise Almanya, 6 altın, 7 gümüş ve 3 bronz madalyayla en başarılı ülkeydi.
Roger Federer kortta 1 numaraTENİSE damgasını vuran İsviçreli Roger Federer’di. Federer, 2006’da oynadığı 97 maçta 92 galibiyet alırken, kazandığı 8 milyon 343 bin dolarla bir sezonda en çok para ödülü alan tenisçi oldu. Geçen yıl 3 Grand Slam (Avustralya Açık, Wimbledon ve ABD Açık) birinciliği yanında 9 şampiyonluk elde etti. Masters Cup’taki birincilikle Şubat 2007’ye kadar dünya sıralamasında zirvedeki yerini garantiledi. Erkeklerde Fransa Açık’ı İspanyol Rafael Nadal aldı.
Bayanlarda Henin
Fransız Amelie Mauresmo bayanlarda Avustralya Açık ve Wimbledon’da ilk şampiyonluklarıyla tanıştı. Belçikalı Justine Henin Hardenne, Roland Garros’ta kariyerinde ikinci şampiyonluğu yaşarken, dünya sıralamasında da yılı zirvede bitirdi. Bayanlarda ABD Açık’ı Maria Sharapova ilk kez kazanırken, Rus tenisçi finalde giydiği elbiseyle çok konuşuldu. Federasyon Kupası’nı ev sahibi Belçika’yı 3-2 yenen İtalya, ilk kez müzesine götürdü. Davis Kupası’nı, Rusya, Arjantin’i 3-2 yenerek 2. kez kazandı. Kortların iki efsane ismi ABD’li Andre Agassi ile Martina Navratilova ise tenis kariyerlerine veda ettiler.
Gatlin teste takıldı
ABD’li sprinter, 100 metrede 9.77 koşup Jamaikalı Powell’ın dünya rekoruna ortak olmuştu ama dopingli çıktı.
ATLETİZMDE ABD’li
Justin Gatlin, erkekler 100 metrede 12 Mayıs’ta 9.77 koşarak Jamaikalı
Asafa Powell’ın dünya rekoruna ortak olduğunda yer yerinden oynadı. Ancak daha sonra
Gatlin’in yasak olan erkeklik hormonu testosterone aldığı belirlendi ve dereceleri iptal edilen ABD’li sprinter, pistlerden men ile cezalandırıldı. Dünya Finali sonunda 1450 puanla ilk sırada yer alan
Powell ise 14 Haziran 2005’te koştuğu 9.77’yi, 2006’da iki kez tekrarladı. Dünya Finali’nde bayanlarda Etiyopyalı uzun mesafeci
Meseret Defar, 1400 puanla ilk sırada yer aldı. 11. Dünya Salon Şampiyonası’nda evsahibi Rusya, 8 altın, 5’er de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği, ABD de 7 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalyayla ikinciliği aldı. İsveç’teki Avrupa Şampiyonası’nda yine ilk sıra 12 altın, 12 gümüş ve 10 bronz madalya ile yine Rusya’nın oldu. Dünya Kupası’nda birincilikleri, erkeklerde 25 yıl aradan sonra Avrupa kıtası 140, bayanlarda da Rusya, 137 puanla elde etti. İsrail’deki Avrupa Atmalar Kış Kupası’nda en başarılı ülke 5 altın ve 1 bronz madalyayla Polonya’ydı. Japonya’daki Dünya Kros Şampiyonası’nda Kenya 6 altın, 6 gümüş ve 2 bronz en başarılı ülkeydi. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda bayanlarda Luch Moskova 141 puanla, erkeklerde de Luch Moskova 126 puanla 1. oldu.
FORMULA Alonso gaza bastı Schumacher bıraktıFORMULA 1’de Dünya Şampiyonluğunu 2005’te olduğu gibi Renault’nun İspanyol pilotu Fernando Alonso 134 puanla kazandı. Markalarda da birincilik 206 puanla yine Renault’un oldu. Alonso, 2007’den itibaren McLaren takımına geçti. İspanyol pilotun şampiyonluk için çekiştiği Formula 1 tarihinin en başarılı pilotu Ferrari takımından Alman Michael Schumacher 121 puanla 2. bitirdiği sezonla pistlere veda etti.
Dünya Ralli Şampiyonası’nda 2006 yılı birinciliğini 112 puanla Citroen’in Fransız sürücüsü Sebastien Loeb kazanırken, markalar şampiyonluğu 195 puanla BP Ford’un oldu. Lizbon-Dakar Rallisi’nde birincilikleri, otomobilde Mitsubishi takımından Fransız Luc Alphand-Gilles Piccard çifti, motosiklette ise KTM ekibinden İspanyol Marc Coma kazandı
BiSiKLETLandis şokuBİSİKLETTE büyük organizasyon Fransa Turu yeni bir skandala sahne oldu. Turun eski efsane şampiyonlarından ABD’li Lance Armstrong’un doping yaptığı iddiaları gündeme oturdu. Tur kariyerini 2005’te noktalayan Armstrong gibi turu 2006’da da bir ABD’li, Floyd Landis kazandı. İkinciliği İspanyol Oscar Sio Pereiro, üçüncülüğü de Alman Andreas Klöden elde etti. Ancak Landis’in doping yaptığı belirlenince unvanı elinden alındı. Fransa’daki Dünya Pist Şampiyonası’nda Hollanda, 3 altın ve 1 gümüş madalyayla en başarılı ülke oldu. Avusturya’daki Dünya Yol Şampiyonası’nda da Almanya ve ABD, 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalyayla en başarılı ülkelerdi.
TORiNO 2006Alman ambargosuDÖRT yılda bir yaşanan Kış Olimpiyatları heyecanına İtalya’nın Torino kenti ev sahipliği yaptı. Oyunların en başarılı ülkesi 11 altın, 12 gümüş ve 6 bronz madalyayla Almanya’ydı. Avusturya özellikle Alp Disipli’nde 14 madalya ile ağır bastı.
Norveçli Kjetil Andre Aamodt, geçirdiği sakatlık sonrası katıldığı oyunlarda Super G’deki başarısıyla 34 yaşında 4 olimpiyat altın madalya kazanan ilk Alp disiplini kayakçısı oldu. Yine sakatlıklarla boğuşmasına rağmen Hırvat Janica Kostelic, kombinede Aamodt’un rekoruna ortak oldu. Kostelic Dünya Kupası’nda da şampiyonluğu elde etti. Beyaz olimpiyatta, Kanadalı Cindy Klassen en çok madalya (5) kazanan, Güney Koreli Ahn Hyun Soo ise en çok altın madalya (3) kazanan sporcular olarak dikkat çektiler. Kayakta Alp Disiplini Dünya Kupası’nda erkeklerde ise şampiyonluk Avusturyalı Benjamin Raich’in oldu.
VOLEYBOLFilede sambaVOLEYBOLDA milli takımlar düzeyinde Brezilya, kulüpler düzeyinde İtalya’nın üstünlüğü vardı. Dünya Şampiyonaları’nda erkeklerde Polonya’yı 3-0 yenen Brezilya üstüste 2. kez şampiyon oldu. Bayanlarda ise Brezilya’ya 3-2 üstünlük sağlayan Rusya 6. kez altın madalyanın sahibiydi. Brezilya Grand Prix’te Rusya’ya 3-1 üstünlük sağlayıp, üstüste 3. toplamda 6. kez şampiyonluk yaşadı. Dünya Erkekler Süper Ligi’ni Brezilya, Fransa’yı 3-2 yenerek, üstüste 4. ve toplamda 6. kez kazandı. Erkekler Avrupa Ligi’ni Hollanda, ilk kez kazandı.
Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası’nda şampiyonlukları, bayanlarda İtalya’nın Scavolini, erkeklerde ise L.Macerata takımları kazandı. Top Teams Kupası’nda şampiyonluklar erkeklerde İtalyan C.Piacenza, bayanlarda ise S.O.A. Novara’nın oldu. Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu bayanlarda Pallavolo Sirio (İtalya), erkeklerde ise Sisley Treviso (İtalya) kazandı.
HENTBOLNorveç geleneğiHENTBOLDA bayanlarda Norveç 3. kez, erkeklerde de Fransa ilk kez Avrupa şampiyonluğu sevinci yaşadı. Şampiyonlar Ligi’nde BM Ciudad Real (İspanya), EHF Kupası’nda TBV Lemgo (Almanya), Kupa Galipleri Kupası’nda C.Medvedi Chekhov (Rusya), Çalenç Kupası’nda da Steaua Bükreş (Romanya) şampiyonluğu kazandı. Bayanlarda Şampiyonlar Ligi’ni Viborg HK AS (Danimarka), EHF Kupası’nı FTC Budapeşte (Macaristan), Kupa Galipleri Kupası’nı ZRK Buducnost MONET (Karadağ), Çalenç Kupası’nı da CR Rulmentul Braşov (Romanya) aldı. Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda Viborg bayanlarda, BM Ciudad Real de erkeklerde şampiyon oldu.