Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2005 21:41
Yüklü su moleküllerinden oluşan atmosfer Satürn uydusu Enceladus’un etrafını çevrelemekte. "Cassini" uydusunun son verileriyle elde edilen bulgu bilim adamları için sürpriz oldu. Çünkü Enceladus’un kütle çekimi bir atmosferi tutamayacak kadar zayıftır.
Satürn’ün kar beyaz uydusu Enceladus’un çapı 500 kilometre kadardır. Ve çok hafif olduğu için de kütle çekimiyle bir atmosferi bir arada tutamaz. Fakat buna rağmen yüklü su moleküllerinden oluşan ince bir sis bulutuyla çevrili, diyor Londra Kraliyet Koleji’nden Michele Dougherty.
Araştırmacı bu sonuca şu sıralar Satürn’ün etrafında dolaşın Cassini uzay sondasından alınan manyetik alan ölçümleriyle ulaşmış.
Zayıf kütle çekimi nedeniyle araştırmacılar uydunun yüzeyinde süreğen bir gaz kaynağının bulunduğunu tahmin ediyorlar. Amerikalı, İngiliz ve Alman bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi Nasa’nın bir toplantısında gazın yanardağ püskürmeleri veya sıcak su kaynaklarına ait olabileceğini bildirdiler.
Cassini, geçtiğimiz son dört hafta içinde 1200 ve 500km mesafeden olmak üzere iki kez Enceladus’un yanından geçti. Araştırmacılar bir manyetometre ile uydunun, Satürn’ün atmosferini ne şekilde etkilediğini incelerken, manyetik alanda yüklü parçacıklarla oluşan karakteristik değişimler saptadılar.
Küçük kuzen mi
Parçacıklar manyetik alan tarafından yönlendirildikleri için manyetik alan çizgilerini spiral biçimde takip ediyorlar. Manyetik alandaki salınımların azlığını araştırmacılar yüklü su moleküllerine bağladılar.
Enceladus, Titan’dan sonra atmosfere sahip olan ikinci Satürn uydusu. Önemli ölçüde buzdan oluşan uydu bu yüzden üzerine yansıyan güneş ışının %90’ını geri yansıtmakta ve bu nedenle de en yüksek yansıma gücüne sahip gökcismidir.
Encladus üzerinde tahmin edilen yanardağlarıno bilim adamları Jüpiter uydusu Io ve Neptün uydusu Triton’dan biliyorlar. Manyetometre verilerini değerlendiren bilim adamlarından biri olan Fritz Neubauer’e göre Enceladus, Jüpiter uydusu Io’nun küçük bir kuzeni olabilir.