TİGEM'in şampiyon oyuncusu Rabia Doğan da tek bayanlarda Çinlilerden sonra 3'üncülük madalyasını kazandı.
Masa Tenisi Antrenörleri Derneği Başkanı ve TİGEM Masa Tenisi Takımı Antrenörü Dursun Doğan, Türkiye Şampiyonası takım maçlarında bayanlarda birinciliği
Fenerbahçe, ikinciliği Çukurova Üniversitesi, üçüncülüğü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor, dördüncülüğü ise TİGEM'in aldığını anlattı.
İlk üçe giren tüm takımlarda özellikle Çinliler olmak üzere Türk vatandaşı olan yabancı sporcuların oynadığını, milli takımda da Türk vatandaşı olan yabancıların bulunduğunu belirten Doğan, bu durumu eleştirdi. Doğan, “70 milyonluk ülkede, takımlar, şampiyonalarda derece almak için, 10 Çinli sporcuyu ya da Moldova şampiyonunu getirip oynatıyor. Bizim kendi sporcularımızı yetiştirmemiz, onlara imkan tanımamız lazım. Çinliler gittiğinde bu sporun durumu ne olacak” diye konuştu.
TİGEM olarak Türkiye Şampiyonası'nda ferdi maçlarda Rabia Doğan'la iki üçüncülükten birini aldıklarını anlatan Doğan, bu sporda Çinlilerden daha başarılı olmak istediklerini, ancak bu sporu yapanların geçimini sağlayacak bir gelir kazanması gerektiğini kaydetti.
Çinde sporcuların küçük yaştan itibaren günde 8 saat antrenman yaptığına işaret eden Doğan, “Çinlileri yakalamak, geçmek istiyoruz ancak Çinliler günde 8 saat antrenman yapıyor. Bizde 8 saat çalıştırma imkanı yok, burada 8 saat antrenman yapsa başka bir iş yapamaz. 8 saat çalıştığında geçimini sağlayacak bir geliri olmalı. Orada 300 dolara çalışan Çinli sporcu, bin-2 bin dolar verilirse, koşa koşa Türkiye için yarışıyor” dedi.
Dereceye giren Türk sporcuların artık milli de olamadığını, Çinli oyuncuları yenmeleri gerektiğini kaydeden Doğan, Türk sporcuların Çinli sporcuları geçemediklerinde “millilik belgesi” alamadıklarını, bu nedenle bir işe,
spor akademisine giremediklerini ifade etti. “Çinlilileri yenmek” düşüncesinde olan Doğan, oğlu Durukan Doğan'ın da masa tenisi oynadığını 6 yaşındaki oğlunun 8 yaş altı Ankara Şampiyonu olduğunu söyledi.
Doğan, artık Çinli antrenörlerin de getirildiğini belirtirken, Türk spor adamlarının ve sporcularının geri plana itilmesinden üzüntü duyduğunu ifade etti.
TİGEM Masa Tenisi bayan takımının çalışmalarına değinen Doğan, 2006 yılında kurulan takımın terfi (lige girme) maçları ile liglere başladığını, 2006-2007 sezonunda şampiyon olarak lige girdiğini söyledi. Doğan, 2007-2007 sezonunda da şampiyon olma başarısını gösteren ve bir üst lige yükselen takımın, 2008-2009 sezonunda da lig ikincisi olarak bayanlar süper ligine çıktığını anlattı.
Masa tenisinin, göz-beyin konsantrasyonunu artırarak, saniyeler içinde oynanan oyunun insanların hızlı karar verme yeteneğini geliştirtiğine işaret eden Doğan, çocukların küçük yaşlarda bu spora başlatılmasının önemini vurguladı.
Doğan, “Hızlı karar verme yeteneği gelişen çocuklar, söz gelimi sınavlarda daha çabuk kavrar ve daha başarılı olur. Trafikte de sürücüler yayalar, ani karar vermeyi gerektiren durumlarda daha çabuk doğru kararlar verir” dedi.
Çok büyük yatarım gerektirmeyen bu sporun desteklenmesi gerektiğini belirten Doğan, şöyle konuştu:
“Türkiye'de 2 milyon çocuğa düzenli masa tenisi oynama imkanı sağlansa, ilerde bu çocuklardan ne şampiyonlar çıkar... Şu an takımlarda onca yabancı sporcu olmasına rağmen, Türkiye masa tenisinde sıralamada Avrupa'da 16. olabiliyor. İlk üçe giremedikten sonra, sıralamanın çok fazla önemi yok. Türk sporcuları oynasın, 26. olalım daha anlamlı bir sonuç. Türkiye adına Çinli sporcuların oynağı yarışmalarda, Türk takımına (China, China) diye tezahürat yapılıyor. Neden böyle olsun...”
“KUPA BİLE VERİLMEDİ”
Masa tenisinin para kazandıran bir spor olmadığını vurgulayan Dursun Doğan, bu spora gönül verenlerin en azından geçimlerini sağlayacak parayı kazanırlarsa spora devam edebileceklerini anlatırken, şirketlerin, vergiden düşme imkanı olmasına rağmen, uzun süreli sponsorluğa girmediğini, her yıl birkaç yabancı sporcu getirerek, sadece derece alma peşinde olduğunu söyledi.
Spora yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Bırakın yatırımı, şampiyonada. bayanlarda, birinci olanın dışında dereceye girenlere, madalyaları dışında, her halde masraf olmasın diye kupa bile verilmedi. Para ödülü zaten yok. Hiç olmazsa malzeme desteği sağlansa, o bile yapılmıyor” dedi.
OYNAYANLAR DA KAZANANLAR DA ÇİNLİTürkiye Masa Tenisi Federasyonu'nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu ay başında Tozkoparan Spor Salonu'nda yapılan ferdi ve çiftler maçları sonunda, ferdi bayanlarda Çukurova Üniversitesinden Şirin He, erkeklerde Adana Masa Tenisi İhtisas Kulübünden Bora Vang, çift bayanlarda Nevin Mutlu-Azize Ertekin, erkeklerde Ahmet Li-Gencay Menge birincilik kürsüsüne çıktılar.
Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'ye madalya kazandıran Çin asıllı oyuncu Melek Hu ikinci, erkeklerde Cem Zeng 3'üncü oldu.
Çukurova Üniversitesi'nden Şirin He ve Fenerbahçe'den Melek Hu finalde karşı karşıya geldiler. Şirin He, Akdeniz Oyunları'nın madalyalı oyuncusu Melek Hu'yu 4-1 yenerek birincilik kürsüsüne çıktı. Melek Hu ikinci olurken, Fenerbahçe'den Ildız Meral Ali ve Ankara'dan Rabia Doğan üçüncülüğü paylaştılar.
Erkeklerde ise Adana Masa Tenisi İhtisas'tan Bora Vang, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Ahmet Li'yi yenerek birinci oldu. Ahmet Li;nin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Peng Fei Jıang ile Fenerbahçe'den Cem Zeng üçüncü oldular.
Çiftler bayan maçında Nevin Mutlu-Azize Ertekin çifti, Selda Çimen-Rabia Doğan'ı 3-0 yenerek birincilik madalyasını kazandılar. Melek Hu-Ildız Meral Ali ile Şirin He-Sinem Ağca üçüncülükleri paylaştılar. Erkeklerde ise Ahmet Li-Gencay Menge çifti, Cem Zeng-Murat Eriş çiftini 3-1 yenerek birinci oldu. Bora Vang-B. Taci Menteş ile Uğur Akbaba-Saim Polatkan çifti üçüncülükleri paylaştılar.