Miyopluk genetik mi, hayvanlar da miyop olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Miyopluk genetik mi, hayvanlar da miyop olur mu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 17:58

Miyopinin genetik bir yönü olduğu doğru, ancak salt genetikle, modern toplumlarda neden miyopiye daha sık rastlandığını açıklamak zor.

Gözlerini sürekli uzak yerlere odaklamak zorunda olan insanlarda, örneğin denizciler ve dağcılarda, miyopiye daha ender rastlanıyor. Uzakdoğu’da son zamanlarda miyopi çok arttı, neredeyse bir salgın gibi. Bu durumu da sadece genetik veya meslek türüyle açıklamak mümkün değil, ama iyi öğrencilerin, terzilerin büyük bir çoğunluğunda miyopi daha sık görülür.

Miyopinin temel nedeni gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir, ama korneanın gücündeki değişimler de görüşü etkiler. Kornea değişimleri genellikle büyüme çağında, doğumu izleyen bir kaç yıl içinde gerçekleşir, fakat bu durum insanlarda çok daha uzun sürebilir. Şiddeti azalsa da insanlarda otuzlu yaşlara kadar kornea değişimleri gözlenebilir.

YANIT 2: Bir çok hayvanda oküler yansıma (sonsuz uzaklıkta bulunan bir nesnenin temiz bir retinal görüntüsünü oluşturmak için gereken mercek gücü) iyi görüntüye meyillidir. Hayvanlarda astigmat rahatsızlığına da insanlardan az rastlanır. Tabii göz doktoru muayenesinden geçmiş olan hayvanların sayısı insanlara kıyasla çok az olduğu için bu konularda ciddi bir istatistikten söz etmek doğru olmaz.

Miyop hayvanları doğada izleyen araştırmacılar oldu. Hayvanat bahçelerinde doğan ve büyüyen maymunlarda miyopiye doğadaki ırkdaşlarından daha sık rastlanır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!