Kupa TFF’nin kararına bağlı

Güncelleme Tarihi:

Kupa TFF’nin kararına bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2013 09:20

CAS kararı sonrası UEFA, Futbol Federasyonu’ndan eski şike kararını değştirmesini isteyemez ama disiplin talimatını yenilemesini talep edebilir. Federasyon bunu yaptığında da çok kritik tercihler gündeme gelir. 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasının Trabzonspor'a verilip verilmemesi de TFF'nin vereceği kararlara bağlı...

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Spor Tahkim Mahkemesi’nin, UEFA’nın Fenerbahçe’yi Avrupa Kupaları’ndan 2 yıl men etme kararını onamasından sonra gözler Türkiye Futbol Federasyonu’na çevrildi:

- Bundan sonra ne olacak?
- Trabzon kupayı alabilir mi?

HÜRRYET bu soruları Türkiye’nin önde gelen hukukçularıyla paylaştı. İşte onların ortak öngörüleri:

SORU: Şimdi ne olacak?
YANIT: UEFA yarın (bugün) toplanacak. Ama bu toplantıda Avrupa Kupaları’na F.Bahçe’nin (Ve Beşiktaş’ın) yerine hangi takımların katılacağına karar verilecek. Asıl karar Eylül ayında alınacak.

SORU: Bu kararın içeriği ne olacak?
YANIT: UEFA İcra Kurulu’nun Eylül ayında toplantısı var. UEFA doğrudan, “Şike kararınızı değiştirin” diyemez. Ama o toplantıda TFF’ye “Disiplin talimatınızı değiştirin” diyebilir, “UEFA talimatlarına uydurun. Çünkü bizim talimatımız anayasa. Bu anayasaya uyun” diyebilir. Çünkü son CAS kararıyla birlikte görüldü ki, “Şike sahaya yansımamış” kararı hukuken geçerliliğini yitirmiştir. UEFA da, CAS da “Şike sahaya yansımıştır” kararı aldı.

Haberin Devamı

SORU: TFF bu durumda ne yapabilir?
YANIT: “Hayır” diyerek direnebilir mi? Buna ihtimal bile vermek mümkün değil. Bu karara uyacaktır TFF. Ama o zaman da önüne çok fazla sayıda seçenek çıkacaktır.

1- TFF talimatı değiştirir ama 2010-2011 sezonunu yine aynen tescil eder. Ama bu durumda Trabzonspor’un CAS’a kadar uzanan hukuki savaşı başlar.
2- TFF o sezonu hiç oynanmamış kabul edebilir. Bu durumda da F.Bahçe’nin şampiyonluğu silinir. Ama Trabzonspor da şampiyon ilan edilmez. Bu durumda Trabzonspor TFF hakkında dava açar.
3- Ya da TFF, UEFA’dan böyle bir talimat gelirse kupayı Trabzonspor’a verir.

SORU: Bu durumda Fenerbahçe o sezona ait tüm suçlanan takımların cezalandırılmasını talep edemez mi?
YANIT: Tabii ki eder. Böylece (Şikeyi tek başına yapılmadığına göre) F.Bahçe’nin şike yapmakla suçlandığı maçlardaki rakipleri için de karar alma zorunluluğu doğar. Bu da ligin tepeden tırnağa bir kaosa sürüklenmesi anlamı taşır. TFF’nin bu kaostan nasıl çıkacağı doğrusu merak konusu.

Yargıtay'ı etkilemez

Haberin Devamı

SORU: CAS’tan çıkan bu karar Yargıtay sürecine nasıl etki eder?
YANIT: Yargıtay sürecini etkilemez. Ancak moral açıdan sanıkları tedirgin eder. Yargıtay kararlarını herhangi bir uluslararası mahkemenin kararına göre değil bağımsız olarak verir.

SORU: Yargıtay kararı ne zaman açıklar?
YANIT: En geç Kasım ya da Aralık ayı içinde belli olur.

Şahıs kararları Ekim ayında

SORU: UEFA, Fenerbahçe’yi cezalandırdı ama şahıslara henüz bir ceza yok. Bu bir çelişki değil mi?
YANIT: Görünüşte bir çelişki gibi algılansa da, aslında bu doğru değil. UEFA , Eylül ya da en geç Ekim ayı içinde şahıslarla ilgili kararını da açıklar. Ama CAS kararı onların elini çok rahatlattı.

Haberin Devamı

SORU: Nasıl?
YANIT: UEFA çok kurnaz bir politika izledi. Önce takımı sonra da şahısları cezalandırarak bir riski elemine etti. O risk şuydu; Eğer şahısları da cezalandırsa ve bir olasılık bu karar CAS’tan dönseydi, şahısların İsviçre Federal Mahkemesi’ne dava açma ve tazminat kazanma hakları doğacaktı. Böylelikle bunun önüne geçtiler. Şimdi artık elleri bu konuda rahat.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!