Gündem Yıldırım Demirören

Güncelleme Tarihi:

Gündem Yıldırım Demirören
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, "Görevime adam gibi başladım, adam gibi devam ettim ve adam gibi bitiriyorum" diyerek istifasını verdi.

Haberin Devamı

Fakat kimse Ertuğrul Sağlam'ın; geçtiğimiz sezon ligde şampiyon olamamasını, Şampiyonlar Ligi'nde grup sonuncusu olmasını ve bu sezon UEFA Kupası'nda Ukrayna takımı Metalist'e elenmesini konuşmuyor.

Aksine konuşulan tek isim Başkan Yıldırım Demirören...

Peki neden mi?

1- Demirören 4,5 yıllık görev süresi içinde 4 teknik adamla çalıştı ve şimdi 5'nci hoca olarak Mustafa Denizli ile anlaştı.

30 Haziran 2004'te göreve gelen Demirören;

Vicente Del Bosque ile yarım sezon,

Rıza Çalımbay ile yarım sezon,

Jean Tigana ile 2 sezon,

Ve Ertuğrul Sağlam ile de 1 sezon çalıştıktan sonra, bu sezonun 6. haftasında yollarını ayırdı.

Peki sorun teknik direktörlerde mi yoksa Başkan'da mı?

Aslına bakarsanız sorunun sadece "futbol" kökenli olmadığını görmek çok ta zor değil.

Haberin Devamı

Başkan Serdar Bilgili'den 2004'te görevi devralan Yıldırım Demirören, 2002-2003 sezonundaki 100. yıl şampiyonluğundan sonra camiasına bir daha şampiyonluk yaşatamadı.

2- Tarih 3 mayıs 2006... Fortis Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'yi 3-2 mağlup eden Beşiktaş kötü geçen sezon sonunda büyük bir moral buldu. Fakat Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nı kazanmasından daha çok konuşulan, yine Yıldırım Demirören oldu.

Demirören kupayı, o dönemin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un babası Saffet Ulusoy'a götürdü. Hastanede Ulusoy'u ziyaret eden Demirören, "Kendisi eşimin amcasıdır ve aile büyüğümüzdür" dese de, Beşiktaşlılar da dahil olmak üzere spor kamuoyundan büyük tepki çekti.

3- Tarih 3 Kasım 2007... Fenerbahçe derbisindeki yenilgiyi hakem İsmet Arzuman'a bağlayan Beşiktaş'ta Başkan Demirören yaptığı açıklamada, İnönü Stadı'nda oynanacak olan Sivasspor karşılaşmasına PAF Takımı ile çıkacaklarını açıkladı. Başkan ayrıca seyirciden de Sivasspor maçına gelmemeleri ricasında bulundu.

Bu da yetmezmiş gibi, dönemin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Beşiktaşlı Affan Keçeci ile hakem İsmet Arzuman'ın istifa etmediği taktirde ve hakem kararlarının düzelmemesi durumunda, takımı ligden çekebileceklerini bile söyledi.

Sonuç olarak Beşiktaş, Sivasspor maçı gelip çattığında as kadrosu ile sahaya çıktı ve tribünleri de doldu. Ayrıca ne Affan Keçeci, ne İsmet Arzuman istifa etti, ne de Beşiktaş ligden çekildi.

Haberin Devamı

4- Tarih 6 Aralık 2007... Başkan Demirören, bundan yaklaşık 9 ay önce Lig Tv'de katıldığı bir programda "Ben olduğum sürece bu kulübün kapısından Mustafa Denizli ve Samet Aybaba giremez" demişti. Bugün Ertuğrul Sağlam ile yollarını ayıran aynı başkan, Mustafa Denizli'yi takımın başına getirdi ve o günkü sözlerini de "O dönemki hocamız Ertuğrul Sağlamı korumak için bunları söyledim" diye açıkladı.

Aslında o sözlerde dikkatlerden kaçan bir ayrıntı vardı... Yıldırım Demirören, Samet Aybaba'nın Beşiktaş'ta teknik direktör olamayacağını şu sözlerle açıklıyordu: "Samet Aybaba Beşiktaş'tan içeri giremez. Çünkü Samet Aybaba çalıştırdığı takımlarla, Beşiktaş'a karşı hep puan kazanmış, rakiplerimize ise puan kaybetmiştir"

Haberin Devamı

Tabii burada akıllara gelen malum soru şu: Fenerbahçeli, Galatasaraylı veya Beşiktaşlı bir teknik direktör, başka bir takımı çalıştırırken, tuttuğu takıma yenilmeli mi? Herhalde doğal olanı bu...

5- Tarih 7 Aralık 2007... Beşiktaş'ın, ligin 15. haftasında deplasmanda oynadığı Bursaspor karşılaşmasında Başkan Demirören cezası nedeniyle maçı misafir takım tribününden izledi. İlk yarının bitiş düdüğü çaldığında ise Demirören ve yöneticiler tribünden çıkmak isteyince, güvenlik güçleri ile tartışmalar yaşandı. Bu karara federasyon temsilcisi de olumsuz yanıt verince, başkan maçın ikinci yarısını da açık tribünden izledi. Demir parmaklıklar arkasındaki Başkan Yıldırım Demirören'in, güvenlik güçleriyle yaşadığı bu tartışma hafızalara kazındı.

Haberin Devamı

6- Tarih Mart 2008... Başkan seçildikten sonra 2004/2005 sezonunda takımı, Real Madrid'in eski çalıştırıcısı Vicente Del Bosque'ye emanet eden Yıldırım Demirören, ligde alınan kötü sonuçlar ve UEFA Kupası'na veda edilmesi sonrasında İspanyol teknik adam ile yollarını ayırdı.

Fakat bu ayrılık Beşiktaş'a çok pahalıya maloldu. Siyah beyazlılar Del Bosque'ye ve yardımcılarına, faizler dahil toplam 7 milyon 834 bin euro tazminat ödedi.

7- Tarih 24 Ağustos 2008... Beşiktaş'ın deplasmanda 2-0 geriden gelip 3-2 kazandığı Antalyaspor maçını şeref tribününden izleyen Başkan Yıldırım Demirören ile taraftarlar arasında tartışma yaşandı. Demirören maç sonunu beklemeden stadı terkederken yaptığı açıklamada maçın skorunun önemli olmadığına, yaşanan bu çirkin olayların artık bir son bulması gerektiğine dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

Antalyaspor cephesi ise yaptığı resmi açıklamada Yıldırım Demirören'in, sigara içme yasağı bulunan tribünde 4 bin taraftarın önünde ısrarla sigara içtiği ve bazı taraftarların sesli uyarılarını da hiçe sayarak, kabul edilemez bir tavır sergilemeye devam ettiğini ileri sürdü.

Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Yıldırım Demirören'e 62 YTL ceza tahakkuk ettirdi.

8- Tarih 12 Ekim 2008... Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu toplantısında toplam borcun 115.6 milyon YTL olduğu açıklandı. Bu borcun 50.6 milyon YTL'sinin ise Başkan Demirören'e ait olduğu belirtildi.

Bu durum kimileri için; "Başkan, kulüp için cebinden tonla para harcıyor" olarak algılansa da, kurumsal bir yapı olan kulübün, bir kişiye-başkana böyle büyük bir borcunun olması birçok olumsuz etkenleri de yanında getiriyor. Nitekim Beşiktaş başkanlığını düşünen yeni isimlerin bu konuyu büyük bir sorun olarak görmeleri olası...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!