Geçtiğimiz yıl kanıtladık, şimdi daha iyisi için hazırız

Güncelleme Tarihi:

Geçtiğimiz yıl kanıtladık, şimdi daha iyisi için hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

Motorsporlarının zirvesi olarak kabul edilen Formula 1 Dünya Şampiyonası, geçtiğimiz yıl Türkiye’de büyük bir coşku ile düzenlendi. Milyonlarca insanı ekran karşısına kilitleyen bu büyük organizasyon, Türkiye’nin spor tarihine altın harflerle yazıldı. Şimdi bu dev organizasyona 25-27 Ağustos tarihlerinde ikinci kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Tüm hazırlıklar, geçtiğimiz yılın verdiği deneyim ve Formula 1’deki mücadelenin en üst seviyede olması, bu yıl her şeyin daha iyi olacağının sinyallerini şimdiden veriyor.

Milyonları peşinden sürükleyen ve dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 14’üncü ayağı, 19-21 Ağustos 2005 tarihlerinde ilk kez İstanbul Park Pisti’nde, tahminlerin üzerinde bir başarıyla gerçekleştirildi. 2003 yılının Eylül ayında temelleri atılan ve çeşitli tartışmalara rağmen yarış gününe kadar her yönüyle hazır hale getirilen Türkiye’nin Formula 1 pisti İstanbul Park, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden birini yaşadı.

1950 yılında başlayan Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda hep seyirci kaldığımız bu büyük organizasyonun bu kez ülkemizde yapılıyor olması ve tüm dünya basınından, FIA’dan ve de Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone’dan tam not alması, bu işin altından başarıyla kalkıldığının bir göstergesi oldu. "Seyirci gelir mi, gelmez mi?" tartışmalarının son ana kadar sürdüğü yarış için 110 bin kişinin tribünleri doldurması da ulaşılması güç bir rakam olarak kayıtlara geçti.

Dünya basınında çıkan Formula 1 haberleri arasında bu güne kadar en çok yer bulan Türkiye Grand Prix’si bu sayede deyim yerindeyse ’tavan yaptı’. Türk basınında ise son bir ayda Formula 1 ile ilgili yapılan haber sayısı istatistiklere vurulduğunda bir başka rekora daha imza atılmış oldu. Bu yıl ise Türkiye GP’sinin bambaşka bir anlamı var. Çünkü Türkiye GP’sinin ismine Türk akaryakıt firması Petrol Ofisi imzası eklendi. Bu yıldan itibaren Petrol Ofisi Türkiye GP’si adı altında düzenlenecek yarışla Türkiye bir kez daha adını tüm dünyaya haykıracak.

27 Ağustos Pazar günü koşulacak olan yarışta merak edilen en önemli konu ise podyuma kimlerin çıkacağı. Geçtiğimiz yıl Kimi Raikkonen’in birinci, Fernando Alonso’nun ikinci ve Juan Pablo Montoya’nın üçüncü olduğu yarışta, İstanbul’daki ortam görkemli ama mücadele zayıftı. Bu yıl ise şampiyonluk mücadelesine efsanevi pilot Michael Scumacher’in dönmesiyle birlikte İstanbul Grand Prix’inin önemi arttı. Tüm dünya bu hafta sonu İstanbul’daki yarışa kilitlenerek, Schumacher ve Alonso düellosunu seyredecek.

Petrol Ofisi ismini verdi

Akaryakıt ve madeni yağ sektörünün lideri Petrol Ofisi, dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 Türkiye Grand Prix’sine isim sponsoru olarak Formula 1 teknolojisini ve yenilikçiliğini akaryakıt sektörüne taşıdı. Bu dev

organizasyon yapılan sponsorluk anlaşması ile birlikte 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uluslararası Formula 1 programında,

"Formula 1 Petrol Ofisi Turkish Grand Prix" olarak yer almaya başladı. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerinin sınandığı ve otomotiv teknolojisinin en üst seviyede uygulandığı Formula 1, Petrol Ofisi’ne teknoloji, Ar-Ge ve tasarımda yeni bir vizyon açacak.

Türkiye algısını güçlendirmek ve bu güçlü uluslar arası söylemi pekiştirmek

inancı ile Türkiye’nin güçlü lider markası Petrol Ofisi, İstanbul’da düzenlenen bu uluslararası oluşumun, isim hakkını üstlenerek, bu göreve aday olmuştur. Akaryakıt sektörünün lideri ve bir Türk markası olarak Petrol Ofisi’nin, ülkenin uluslararası etkinliğini artıran böyle başarılı bir organizasyona, bir sosyal sorumluluk üstlenip uluslararası kurumlar arasında öne geçerek sponsor olması ve Türkiye’nin başarısını güçlendirmesi, "Formula 1 Petrol Ofisi Turkish Grand Prix" sponsorluk projesini sosyal sorumluluk projesi haline getirmektedir.

Efsane Schumacher mi, Genç yetenek Alonso mu

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda bu sezon tam anlamıyla iki pilotun düellosu izleniyor. Bir tarafta tüm rekorları tarihe gömen Ferrari pilotu Michael Schumacher diğer tarafta genç yaşına rağmen deneyimli rakiplerini geride bırakan Renault pilotu Fernando Alonso. Bu iki pilotun Türkiye’de de kıran kırana bir mücadele içinde olması bekleniyor. Peki bu iki adam kim? Formula 1’de bugüne kadar neler yaptılar.

En genç şampiyon Fernando Alonso

Renault’un İspanyol pilotu Fernando Alonso geçtiğimiz yıl sergilediği performansla herkesi etkileyen bir sürüş stiline sahip olduğunu ispatladı. İlk Formula 1 startını 2001 yılında Minardi Takımı ile Avustralya’da alan Alonso, 2002 yılında takımı Renault’a test pilotu olarak katıldı. 2003 yılından itibaren Renault adına pistlerdeki yerini alan Alonso aynı yıl topladığı 55 puanla altıncı sırada finiş gördü. 2004 yılında 59 puan toplayarak dördüncü olan Alonso’nun dev sıçrayışı geçtiğimiz yıl yaşandı. Alonso sezonu topladığı 133 puanla şampiyon olarak noktaladı. Bu aynı zamanda Formula 1 Dünya Şampiyonası tarihinin en genç şampiyon olan pilotu Alonso demekti. Takımına Markalar Şampiyonluğunu da kazandıran Alonso günümüze kadar 14 yarış birinciliği kazandı. Bu sezonda dördü arka arkaya olmak üzeren altı birinciliğe imza atan Alonso yine lider durumda. Alonso’nun en yakın rakibi konumunda olan Michael Schumacher 10 puan farkla ikinci sırada yer alıyor. 27 Ağustos tarihinde koşulacak Petrol Ofisi Türkiye GP’sinde bu iki pilotun kapışmasını kaçırmamak gerekir.

Tüm rekorlar Schumi’den soruluyor

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda rekorların adamı kesinlikle Alman pilot Michael Schumacher. Kariyerinde beşi arka arkaya olmak üzere tam yedi şampiyonluk bulunan Michael Schumacher 1996 yılından beri Ferrari Takımı adına yarışıyor. Bu sezon sonunda yarışmayı bırakacağı yönünde açıklamalar yapan Alman pilot Michael Schumacher şimdilik kalması yönünde ikna edilememiş gibi görünüyor. Geçtiğimiz sezon büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Alman pilot bu yılın geride kalan yarışlarında yine eski günlerine geri dönmüş izlenimi bıraktı. Geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak tamamlayan Fernando Alonso’nun peşinde olan Michael Schumacher, Formula 1 tarihinin bütün rekorlarını alt üst eden isim.

89 birincilikle en çok yarış kazanan, 152 kez ile en çok podyuma çıkan, 1338 puanla en çok puan toplayan, 68 kez ile en çok sıralama turu zaferi elde eden Schumacher aynı zamanda 73 kez en iyi tur zamanına imza atarak başka bir rekorun daha sahibi. Şimdilik görülen diğer Formula 1 pilotlarının Schumacher’in rekorlarını kırması çok zor bir ihtimal.

İstanbul Park’a ulaşım...İstanbul Park’a ulaşım...

ÖZEL ARACIYLA GİDECEKLER

TEM (E-80):İstanbul’dan Ankara istikametinde 22’inci kilometrede Sabiha Gökçen ve 25’inci kilometrede Şekerpınar-Bayramoğlu çıkışlarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz. Ankara’dan İstanbul istikametinde İstanbul’a 25 kilometre kala Şekerpınar-Bayramoğlu ve 22 kilometre kala Sabiha Gökçen çıkışlarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

E-5 (D-100):İstanbul’dan Ankara istikametinde Sabiha Gökçen ve Şekerpınar-Bayramoğlu kavşaklarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz. Ankara’dan İstanbul istikametinde Şekerpınar-Bayramoğlu ve Sabiha Gökçen kavşaklarından İstanbul Park tabelalarını takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

Şile Yolu: İstanbul E-5 ve TEM otoyollarından Şile Otoyoluna bağlanılarak, Şile istikametinde 16 kilometre sonra İstanbul Park yol ayrımından tabelaları takip ederek İstanbul Park’a ulaşabilirsiniz.

İETT OTOBÜSÜYLE GİDECEKLER

Atatürk Havaalanı’ndan 07.00-13.00 arası her saat başı,

Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan 08.00-14.00 arası 30 dakikada bir,

Taksim, 4 Levent, Mecidiyeköy ve Sultanahmet’ten 07.00-11.00 arası 30 dakikada bir, 11.00-14.00 arası 20 dakikada bir,

Kadıköy (Kumluk), Alt Bostancı (IDO) ve Pendik’ten 07.00-11.00 arası 20 dakikada bir, 11.00-14.00 arası 10 dakikada bir,

Şekerpınar’dan ise 07.00-14.00 arası 30 dakikada bir otobüs seferi yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!