Bir Kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir Kitap
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 00:00

Türküsü, ata sözleriyle Türkiye Kuşları
/images/100/0x0/55eb198ef018fbb8f8ab06ae

Yazan: Selim Somçağ

Yapı Kredi Yayınları


Selim Somçağ’ın Türkiye’nin Kuşları başlıklı, büyük boy renkli kuşa kağıda basılı kitabı sıradan bir kuş tanıtım kitabının çok ötesinde folklorik kapsamlı bir içerik taşıyor. Küçüklüğünde de hayvanlara ilgi duyan ve hayvanlar üzerine bütün ansiklopedileri ezberlediğini ve okula gittiğinde ise Robert Kolej bahçesinde ilk kuş gözlemciliğine başladığını anlatan Somçağ, İstanbul’un çevresinde kuş gözlemciliğine soyunmuş. Yakın göllere, Çamlıca tepelerine, Manyas Gölüne gitmiş, yaptığı gözlemleri yazmış, Avrupa’da bulunan kuş gözlemi kurum ve dernekleriyle yazışmış ve işbirliği yapmı, yazılarını bu derneklerin dergilerinde yayımlamış.

Ailesi de küçükten beri onun bu çabalarını desteklemiş.

Selim Somçağ’ın kitaba yazdığı önsözden öğreniyoruz ki, dünyada 9700 kuş türü yaşıyor. Bu türler birbirleriyle akrabalık ilişkilerine göre sınıflandırılmakta. Bütün kuşlar önce 23 takıma, 23 takım da 142 familyaya ayrılıyor..

Ülkemiz Türkiye’de ise 62 kuş familyasından 386 kuş türünün düzenli olarak görüldüğünü öğreniyoruz...

Kitapta, 92 tür 75 başlık altında tanıtılmakta. Somçağ bu kuşları seçerken Türk halkının tanıdığı, kültürümüzde iz bırakmış, türkülere ve deyimlere girmiş bütün kuşları dikkate almış.

Bu folklorik bilgileri çoğunlukla kendisi derlemiş. Ayrıca kuşlarla ilgili atasözleri, deyimler ve türkü sözleri de kitapta yer alıyor.

Şöyle yazıyor kitabında: "Bu türlerin önemli bölümü, Türklerin avlamak, canlı yakalamak, kafeste beslemek, insana alıştırmak gibi yollarla doğrudan fiziksel ilişki kurduğu kuşlardır... bu anlamda kitap bir halk kültürü kitabıdır".

Kitapta kaynakçanın yanısıra dizin, familyası türkçe ve bilimsel isimleriyle bir kuş listesi de var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!