Almanların İntikamı (İsviçre 1954)

Güncelleme Tarihi:

Almanların İntikamı (İsviçre 1954)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 11:26

Haberin Devamı

Almanların İntikamı (İsviçre 1954)
Macarların ünlü golcüsü "Altın kafa" Sandor Kocsis, Türkiye'nin de ilk kez katıldığı 1954 İsviçre finallerinde attığı 11 golle "Gol Kralı" olmuştu.
Türk Milli Takımı'nın tarihinde ilk kez katıldığı 1954 Dünya Kupası finalleri İsviçre'de yapıldı. FİFA'nın genel merkezi, İsviçre'nin Zürih kentinde bulunuyordu ve futbolun dünyadaki patronu, 1954'e gelindiğinde 50. kuruluş yıldönümünü kutluyordu. İsviçreliler, 1946'da yapılan FİFA kongresinde finallerin ülkelerinde yapılması için gerekli çalışmaların yapılacağı sözünü vererek, ev sahipliğini elde ettiler. Bir çok sıkıntıya rağmen, finansal sorunların üstesinden gelip, 8 yıl boyunca finaller için yeni statlar inşa ettiler. Gerçi statlar benzerleriyle kıyaslandığında kapasite bakımından biraz küçük kalmıştı ama yine de başarılı bir çalışma gerçekleştirmişlerdi.

Haberin Devamı

İsviçre'deki bu 5. finallere gelindeiğinde artık FİFA'nın başında Jules Rimet değil yeni bir başkan Belçikalı Rodolphe Seeldrayers vardı. Yönetim, finallerde uygulanan statüde değişikliğe gitme gereği duydu. Finallere katılan 16 takım 4'erli 4 gruba ayrılarak şampiyonanın startı verildi.

Büyük yıkıma neden olan 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da düzenlenen bu ilk Dünya Kupası'nda Macarlar, iddialı olarak geldikleri turnuvada önüne geleni deyim yerindeyse yerle bir ettiler. Güney Kore'yi 9-0, Batı Almanya'yı da 8-3'le topa tuttular. Dünya, Puskas, Kocsis, Hidegkuti ve Czibor gibi yıldızlarla tanışırken, Macaristan da kupanın en büyük favorisi olarak gösteriliyordu. Finallerin bir başka favorisi ise Uruguay'dı. 1930 ve 1950'da şampiyonluk yaşayan Uruguay da grup maçlarında Çekoslavakya'yı 2-0 ve İskoçya'yı da 7-0 yenerek yoluna devam ediyordu.

Erken final olarak da adlandırılabilecek kupanın yarı finalinde iki favori takım Macaristan ve Uruguay karşı karşıya geliyordu. Macaristan, çeyrek finalde Brezilya'yı, Uruguay da İngiltere'yi aynı sonuçla 4-2 yenerek bir üst tura çıkmışlardı.

Haberin Devamı

Diğer yarı finalistler ise ev sahibi İsviçre'yi 7-5 yenen Avusturya ile Yugoslavları 2-0'la kupanın dışına iten Almanlar olmuştu.

Macaristan ile Uruguay arasında oynanan bu tarihi yarı final karşılaşması kıta Avrupa'sının gördüğü en güzel maçlardan birine sahne olmuştu. Maça fırtına gibi başlayan Macar takımı daha maçın 13. dakikasında Czibor'un attığı golle 1-0 öne geçmişti. İlk yarısı atılan bu golle 1-0 Macarların üstünlüğü ile sona eren maçın 46. dakikasında Hidegkuti'nin golü Macar takımını rahatlatıyordu. Ancak bu rahatlık Hohberg'in 75. dakikadaki golüyle bozuldu. Daha ne olduğunu anlayamayan Macarlar 86. dakikada yine Hohberg'in ayağından ikinci golü kalelerinde görüyordu. Normal süresi 2-2 biten maçta uzatma devrelerine geçildi. Uzatmalarda Kocsis'in 111 ve 116. dakikalarda attığı gollerle maçı 4-2 kazanan Avrupa ekibi adını finale yazdırırken, Uruguay'ında yenilmezlik serüvenine son veriyordu.

Haberin Devamı

Şampiyon: Batı Almanya
İkinci: Macaristan
Üçüncü: Avusturya
Dördüncü: Uruguay
Adidas Altın Krampon:
Sandor KOCSIS 11 gol

Finalde Macaristan'ın rakibi, Avusturya'yı 6-1 yenen Batı Almanya oldu. Final öncesinde oynanan üçüncülük maçında Avusturya büyük bir sürpriz yapmış ve Uruguay'ı 2-0 yenerek bronz madalyanın sahibi olmuştu. Final karşılaşması tam bir dramdı. Favori Macaristan, final karşılaşmasına, biraz da grup maçında Almanya'yı farklı yenmelerinin rahatlığıyla çıktı. Bu rahatlık Macaristan'a pahalıya mal olacaktı. Maçın hemen başında ünlü golcüleri Puskas (6') ve Czibor'un (8') golleriyle skoru 2-0 yapan Macarlar, bu skorun üzerine yatmayı akıllarından bile geçirmeye fırsat bulamadan 10. dakikada Morlock'un gölünü kalelerinde göreceklerdi. Maçın 18. dakikasında bu kez sahneye Almanların ünlü golcüsü Rahn çıkıyordu. Rahn, 18. dakikada skoru eşitleyen golü atıyordu: 2-2

Haberin Devamı

Maç böyle bitecek diye düşünülürken, bitime 6 dakika kala Rahn, uzaklardan gönderdiği şutla Macar kalecisi Grosics'i bir kez daha avlıyor ve kupanın sahibini belirliyordu. Bu golün santrasının hemen sonrasında Macarlar, Puskas'la bir gol daha buluyor ancak İngiliz hakem Bill Ling, golü ofsayt gerekçesiyle iptal ediyordu. Kupa Almanya'nın olmuştu.

GOL KRALLIĞI
Sandor Kocsis (Macaristan)
Max Morlock (Almanya)
Josef Hügi (İsviçre)
Erich Probst (Avusturya)
:
:
:
:
11 gol
6 gol
6 gol
6 gol
İSTATİSTİKLER
Toplam Maç
Toplam Gol
Gol Ortalaması
Atılan Oyuncu
KK Atılan Gol
Toplam Seyirci
Seyirci Ortalaması
:
:
:
:
:
:
:
22
88
4,00
Yok
Yok
1,337,000
60,773

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!