SPD’den Baykal’a reddiye

ARABAYI bizzat Abdullah Gül kullanıyor. Arabada Ankara’yı ziyaret eden Alman milletvekilleri var, hepsi SPD’li, Alman Sosyal Demokrat Parti’den.

Almanlar ateş püskürüyor. Dönemin Başbakanı Erbakan Almanlarla görüşüyor. Hayır, görüşmüyor. Tek kişilik oyun. Almanlar tek kelime söylemeye fırsat bulamıyor, Erbakan kendi takımı basını çağırmış, sözüm ona Almanlara ders veriyor. Anlatıyor da, anlatıyor. Bir araba laf salatası. Almanlara terk etmekten başka çare kalmıyor.

Dönemin Devlet Bakanı Gül, görüşme olmayan görüşme sonrasında, Almanlara jest olmak üzere, onları arabasına alıyor.

Erbakan deyince, tüyleri diken diken olan SPD milletvekilleri, şimdi benzer duyguları Deniz Baykal için taşıyor. Oysa SPD ile CHP kardeş sosyal demokrat parti. Geçiniz, hikaye bu.

İDEOLOJİK FARK

Geçmişte kalan Erbakan ve Gül olayını anlatan Alman milletvekilleri ile önceki akşam yemekte buluşuyorum. Üç meslektaşım daha var.

Neden Erbakan hatırlatması? SPD milletvekilleri:

"Biz her yıl Türkiye’ye gelip siyasal parti temsilcileriyle görüşüyoruz. Eskiden Baykal’la da görüşürdük. Ama, o da Erbakan gibi, sadece kendisi konuşuyor, bizi hiç dinlemiyor, artık CHP ile görüşmüyoruz".

Bu sadece kişisel tavırla ilgili değil, aynı zamanda ideolojik:

"CHP’yi biz artık sosyal demokrat parti olarak görmüyoruz."

AKP MAHARETİ


Farklı partilerle görüşen SDP’lilerin kafası türban konusunda karışık. Almanya’da aynı sorunun varlığını belirtiyor, ama çözüm gösteremiyorlar.

Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını, "AKP’ye karşı tehdit" olarak görüyorlar.

Parti kapatmaya ise, sonuna kadar karşı çıkıyorlar.

Sanıyorum, SPD’liler tek taraflı bakıyor. Bu da, AKP’nin onlar üzerinde mahir biçimde çalıştığının göstergesi.

Çünkü, Almanlar AKP tezleriyle konuşuyorlar.

İKNA İÇİN İMAMLAR

CHP milletvekili Algan Hacaloğlu Meclis AB Uyum Komisyonu’nda Almanlara tepkili:
"Siz Anayasa Mahkemesi’nin türban kararına karşısınız. Almanya’da üniversitede erkek öğrenciler kollarına gamalı haç takıp, Heil Hitler diye selam verse, bunu normal karşılar mısınız? Bu özgürlük alanı olsa bile, siyasi olarak nasıl bakarsınız? Faşist parti olamayacağına göre, bunu hoş karşılar mısınız? Bizde türban özgürlük alanı olabilir. Ama Başbakan, siyasi olarak, türban simgedir, derse, bu, toplumda tehdit olarak algılanıyor."

Almanlar, AKP’nin yaptığı reformlara dikkat çekince, Hacaloğlu, "Burası Meclis, AKP komisyonu değil, sempatinizi başka yerde gösterin" diyerek, toplantıdan ayrılıyor.

Aynı toplantıda Almanya’daki Türklerin Türkçe ve Almanca eğitimlerinden de söz ediliyor. Dışişleri eski Bakanı ve AKP milletvekili Yaşar Yakış: "Çocuklar öğrenmek istese de, aileleri izin vermeyebilir. Onları ikna etmek için, imamları devreye sokabiliriz".

Yaşar Yakış’ı çok eskiden, büyükelçilik döneminden tanıyorum.

Aramızda uygar bir diyalog var.

Aileleri ikna için aklına imamların gelmesini yadırgıyorum. Dünkü sohbetimizde, Yakış her ne kadar, "ikna için araçlardan biri de, imamlardır, dedim" diyorsa bile, bu kez beni ikna edemiyor.

Yazarın Tüm Yazıları