Fotoğraflar: DepoPhotos
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2021 11:29
"Denizin kilidi" anlamına gelen Kilitbahir Kalesi, 1452'de İstanbul kuşatması esnasında Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiş.
Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasına, boğazın en dar yerine, Çimenlik Kalesi'nin karşısına yaptırılan kale, Kale-i Sultaniye’nin tam karşısında bir tepenin eteğinde kurulmuş. Yapımında 30 topla donatılan kale sayesinde, Boğaz'ın 1.250 metrelik genişliğinin top menzili içine alınması sağlanmıştı. 1551'de Kanuni Sultan Süleyman tarafından güçlendirilen Kilitbahir Kalesi, Venedik'le süregelen Girit Savaşı sırasında yenilenmiş, 18. yüzyılda Fransız subaylarının rehberliğinde genişletilmişti.
Kalenin uzunluğu 220 metre, eni ise 120 metre. Duvarları tam yuvarlağa yakın 3 burca sahip. Böylece kale planı, üç yapraklı yonca görünümüne bürünmüş. İçeride uzun bir üçgen biçimli kulenin hafifçe eğrilen duvarları vardır ki duvarlardan buraya 3 adet taş köprü ile erişiliyor. 30 metre yüksekliğindeki bu kule 7 katlı. Kalenin etrafında daha alçak bir duvar haline ikinci tahkimat bulunuyor.