Soğuk algınlığı gribe karşı

Güncelleme Tarihi:

Soğuk algınlığı gribe karşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00

Sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığı ile karıştırılan grip hastalığı gerekli önlemler alınmadığı için salgınlara ve ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Influenza yani grip virüsü solunum yolu ile insana bulaşan ve özellikle sonbahar& kış aylarında salgın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğuran grip hastalığı ön belirtilerinden dolayı soğukalgınlığı/nezle ile sıkça karıştırılmakta ve bundan dolayı da doğru tedavi yöntemi izlenememektedir.

Grip, akut bir solunum sistemi hastalığıdır. Alt ve üst solunum yollarını etkileyerek genellikle 400C’ye varan yüksek ateş, genel vücut ve baş ağrıları, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, iştah kaybı, bulantı, burun akıntısı ve gözlerde yanma gibi belirtiler gösterir.

Grip virüsünü alan kişiler, enfeksiyon başlamadan 2 gün öncesinden başlayarak, semptomlar ortaya çıktıktan 7 gün sonrasına kadar virüsü etraflarına yayar. Normal şartlarda doğru tedavi ile yetişkin bir insanda grip, 1 hafta içerisinde iyileşir. Ancak aşılanma olmadıysa salgınlar ve mevsim koşullarından dolayı tekrarlaması kaçınılmazdır.

Bazı kişilerde, özellikle vücut direnci zayıf durumdaki kronik hastalığı olanlarda, kalp-akciğer hastalarında, yaşlılar ve şeker hastalarında, pnömoni (zatürre), menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir. Grip hastalığından korunmanın en etkili yöntemi aşılanmaktır.

Nezle soğuk algınlığı ise, nezle virüslerinin yaptığı, sürekli burun akıntısı, öksürme, hapşırma, gözlerde, boğazda yanma belirtileri gösterir, genellikle ateş çıkması göstermeyen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. İlk belirtileri grip ile benzerlik gösterdiği için yanıltıcı olmaktadır. Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelmektedir. Soğuk algınlığına karşı etkili bir aşı geliştirilememiştir. Geçirilen enfeksiyondan sonra hasta, kanındaki antikorlar sayesinde bir süre enfeksiyondan korunur, fakat bu korunma geçici ve kısa süreli olmaktadır. Soğukalgınlığında semptomlarına göre tedavi uygulanmaktadır. C vitaminin yararları olsa da tedavi edici bir özelliği yoktur.

Nezle ve grip hastalıkları hızla bulaşmakta ve yayılmaktadır. Hapşırma ve öksürme yoluyla ve tokalaşma gibi temas yoluyla, virüsü almış kişinin bir eşyasını kullanarak kolaylıkla bulaşır. Nezle boyunca hastalığı taşıyan kişi günlük işlerinden geri kalmadan hastalığı ayakta geçirebilir, ancak grip virüsü taşıyan kişi için yatak istirahati şarttır.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre grip hastalığına en etkili korunma, bu hastalığın görülmeye başladığı aylardan önce grip aşısı olmaktır. Virüs her sene tipini değiştirdiği için, grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir önceki senede en çok görülen virüs analizlerine göre hazırlanmaktadır. Grip aşısı her sene tekrarlanmalıdır. Özellikle risk grubu olarak değerlendirilen 65 yaş ve üzeri, sağlık personelleri, öğretmenler, bağışıklık sistemi zayıf olan veya bağışıklık sistemine bağlı rahatsızlık yaşayan kişilerin grip aşısı olması önerilmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!