Sofuoğlu: ''Beni çok üzdü''

Güncelleme Tarihi:

Sofuoğlu: Beni çok üzdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 11:39

Kenan Sofuoğlu: "Federasyon başkanımın pistten çıkarılmaya çalışılması, beni çok üzdü. Keşke yaşanmasaydı" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Başkanı Bekir Yunus Uçar, Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) Superbike ile Supersport Dünya Şampiyonası organizasyonunda, güvenlik görevlilerinin, kendisi ve federasyon yetkililerini Intercity İstanbul Park'ın dışına çıkarmak istemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent'teki merkezinde bulunan Aydın Doğan Eğitim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Uçar'ın yanı sıra milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ve TMF Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Nedim Akülke katıldı.

Bekir Yunus Uçar, basın toplantısında yaptığı açıklamada, geçen hafta sonunda dünyanın sayılı spor organizasyonlarından birisinin İstanbul Park'ta yapıldığını hatırlatarak, "Bizim için önemli olan Kenan'ın bitiş çizgisini birinci geçmesiydi. Allah'a şükürler olsun ki Kenan kendi azmi, kabiliyeti ve oradaki seyircilerin dualarıyla, damalı bayrağı ilk geçen sporcu oldu" dedi.

Superbike Şampiyonası'nın İstanbul ayağı sonrasında federasyona karşı çirkin bir hareket yapıldığını savunan Uçar, "Bu olayı, sporu ticaret metası olarak gören bir kişinin hezeyanı olarak değerlendiriyorum. Herkesin bildiği gibi uluslararası organizasyonlar, federasyonların izniyle ve federasyon çalışanlarının gayretiyle yapılır" ifadelerini kullandı.

Bekir Yunus Uçar, pistin işletmecisi Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak'ın kendilerini, yarışın düzenlenmemesi için ellerinden geleni yapmakla itham ettiğini söyleyerek, "Organizasyonun Türkiye'de yapılacağından duyduğumuz memnuniyeti, daha organizasyonun alındığını öğrendiğimiz gün kendilerine bildirdik. Buna Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Metin Çeker de şahittir" diye konuştu.

Haberin Devamı


"Hiçbir şekilde karşılık vermeyeceğiz"

Türkiye'de böyle bir olayın yaşanması nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getiren TMF Başkanı, konuyla ilgili bir yaptırımda bulunmayacaklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Verebileceğimiz onlarca karşılık vardı ama hiçbir şekilde karşılık vermeyeceğiz. Bu kişinin ayıbını, kendi vicdanında değerlendirmesini bekliyoruz. Uluslararası federasyona bu durumu bildirdiğimiz takdirde, ceza alacaklarını biliyoruz ve bunu istemeyiz. Kendi ülkemizin bir şirketini yabancı ülke kuruluşuna şikayet etmenin milli duygular açısından bana yakışmayacağını düşünüyorum. Bununla ilgili o şirket içinde çalışan ve TOSFED başkanı olan ve o gün kendi sporcumu tebrik etmeme engel olanlardan Metin Çeker Bey'den de bir açıklama bekliyorum."

Kendisinin bir devlet memuru olduğunu hatırlatan Bekir Yunus Uçar, kamu adına görevini yapmasının engellendiğini ifade ederek, "Hakemlerimin sevk ve idaresine, yarış direktör yardımcısının, sağlık direktörünün ve diğer görevlilerin hizmet vermesine destek vermek ve onları kontrol etmek için oradaydım. Ayrıca sporcumun ne şekilde yarıştığını görmek için oradaydım. Yani bana yönelik hareket, devlet memurunun görevini yapmasına engel olmaktır ki bunun da Türk Ceza Kanunu'nda yeri vardır. Ben bu hakkımdan da feragat ediyorum ve buna girmeyeceğimi söylüyorum" diye konuştu.


"Yunus'un, Toprak'ın, Tolga'nın, Serkan'ın ve Kenan'ın parasını yedirmem"

Uçar, organizatör firmanın kendilerinden 350 bin lira istediğini belirterek, bu talep için Spor Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptıklarını ve olumsuz sonuç aldıklarını söyledi. Böyle bir sorumlulukları olmamasına rağmen iyi niyetlerinden dolayı talebi işleme aldıklarını aktaran Uçar, şunları kaydetti:

"Organizatör firma, bizden 350 bin lira para istedi. Biz de böyle bir durum olmamasına rağmen iyi niyetimizle Spor Genel Müdürlüğümüze yazı göndererek, bu parayı verip veremeyeceğimizi sorduk ama olumsuz yanıt aldık. Bizim altı yerden onay almamız gerek. Genel müdürlükten bunun bir ticari faaliyet olduğu ve organizatör firmanın bilet, stant ve yayın hakkı sattığı ve uluslararası anlamda bunun pazarlamasını yaptığı gerekçesiyle onay çıkmadı. Böyle bir organizasyonu Türkiye'ye getirip, hiç tanınmadığın spor camiasında Kenan üzerinden şöhret olmaya çalışacaksın, sonra da ticari olarak aldığın bu organizasyonu TMF'ye satmaya kalkacaksın. Kusura bakmayın ben, Yunus'un, Toprak'ın, Tolga'nın, Serkan'ın ve Kenan'ın parasını, ticari anlamda sporu kullanmaya çalışan birisine yedirmedim. Bundan sonra da yedirmem ama bağlı bulunduğum makamdan bu onayı alabilmiş olsaydım bunu spor için harcayabilirdim. Biz elimizden geleni yaptık."


Sofuoğlu: "Bu kadar güzelliğin üzerine duyduğum bazı şeyler beni üzdü"

Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu da güzel geçen bir hafta sonunun ardından federasyon başkan ve yetkililerinin pistten çıkarılmaya çalışılmasının kendisini üzdüğünü söyledi. İntercity İstanbul Park'ta birinci olmanın dünya şampiyonluğu kadar önemli olduğunu bildiren milli motosikletçi, yarış sonrası yaşanan olaylarla ilgili şöyle konuştu:

"Özellikle federasyon başkanımın pistten çıkarılmaya çalışılması beni çok üzdü. Keşke yaşanmasaydı. Buradan İstanbul Park'a yarışları getiren Vural Ak'a teşekkür ederim. Kendi evimde ilk defa yarıştım. Kendi evimde bir tarih yazdım. Uluslararası şampiyonada motorsporlarında bir Türk ilk defa Türkiye'de yarış kazandı. Burada bazı konular başka yerlere çekildi. Ben bunlara fazla girmek istemiyorum. Yarışın Türkiye'ye geldiğinde destek olunmadığını basından okudum. Bana Türkiye'de destek var. Bunda hem federasyonun hem de bakanlığımızın katkıları var. Benim kadar devletinden, federasyonundan destek alan başka bir sporcu yoktur."

Kenan Sofuğlu, 2012'de dünya şampiyonluğu kazandığında pistte 20 kişiyle kutlama yaptıklarını hatırlatarak, "İstanbul Park'ta yarışı kazandığımda 30 bin kişiyle kutladık. Üç kez dünya şampiyonu oldum ama hiçbiri beni bu kadar mutlu etmemişti" dedi.

Milli motosikletçi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarışın 20 dakika sonrasında kendisini araması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telgrafla tebrik etmesinin gurur verici olduğunu dile getirdi.

Kenan Sofuoğlu, yarışlarda 3 farklı kask kullandığını ve bunları Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a hediye edeceğini belirtti.


"2014'te Supersport'ta yarışacağım"

Gelecek sezon Supersport'ta yarışacağını açıklayan Kenan Sofuoğlu, "Dünya Supersport Şampiyonası için Kawasaki ile el sıkıştık. Bununla ilgili federasyonumuzla ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla görüşmeler yapıldı. İnşallah iki hafta içinde 2014 yılı anlaşmamı imzalayacağım. Kawasaki, bana Superbike'ta şampiyonluğu kovalayacak pilotlarının bulunduğunu ve Supersport'ta benim yerime koyacak sporcularının olmadığını söylediler. Kawasaki, 'Supersport'u garanti kazanacak sporcumuz yok. Onun için senin burada yarışmanı istiyoruz' dedi. Kurduğum iyi ilişkileri devam ettirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Bu yaz evlenmeyi planladığını anlatan Kenan, "Bu yaz evlenmeyi düşünüyordum. O konuyla ilgili Başbakanımızla görüştüğümde, kendisinden gün isteyeceğim. Başbakanımızın düğünüme gelmesini istiyorum. Kendisi birçok sporcunun düğününe gitti" dedi.

Öte yandan, toplantıya katılan TMF Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Nedim Akülke de organ bağışına dikkat çekmek amacıyla düzenlenecek motosiklet turu hakkında bilgiler verdi.


BAKMADAN GEÇME!