Sion'u da savundu

Güncelleme Tarihi:

Sionu da savundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 00:00

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)'ta devam eden FC Sion davasında Sion'un hukuk heyetine dahil edilen Fenerbahçe'nin avukatı Emin Özkurt önemli açıklamalarda bulundu.

CAS'daki FC Sion davası için Cenevre'ye giden Avukat Emin Öztürk Ä°stanbul dönüşü hem Fenerbahçe'nin hem de Sion davasında son geliÅŸmeler hakkında bilgi verdi.Â

CAS'TA F.BAHÇE LEHÄ°NE KARAR ÇIKACAK / WEB TV  Â

"SÄ°ON DAVASI DÃœNYA FUTBOLUNU ETKÄ°LEYECEK"

Hukuk alanında yaptığı başarılı çalışmaların ardından FC Sion takımı yöneticileri tarafından takımın hukuk ekibine dahil edildiğini hatırlatan Özkurt, "Sion takımının CAS'taki duruşmasına katılmak için üç gün önce Cenevre'ye gittim. Dün itibariyle İsviçre'nin Sion kulübünün CAS'a taşınan katıldık. 7-8 saat süren bir duruşmaydı. Çok enteresan tespitler ve ilginç anekdotlarla geçti. Davada UEFA'yı temsilen As başkan Şenez Erzik katıldı. Sion davası şuanda Avrupa futbolunun en gündeminde olan dava. CAS ve İsviçre Yerel Mahkemesinden çıkacak karar Avrupa futbolunu genelde de Dünya Futbolunu ciddi anlamda etkileyecek. Kurumlar uluslar arası kuruluşlar elbette ki spor alanında kararlar almaya yetkindir. Ancak aldıkları kararlarda adil olmak, hukuki kriterleri göz etmek ve aşamaları, kulüp ve kişilerle ilgili süreçleri atlamadan, onların savunma haklarına riayet ederek bir yaklaşım sergilemek durumundadırlar. Dünkü davada FC Sion'un temsilen dile getirdiğim hususlardan biri de UEFA'nın hukuk üstü olmadığı, hukuka riayet etmekle yükümlü olduğu ve hukukun temel prensiplerini spor hukuku alanında da geçerliği olduğu yönündeydi. Spor hukukunu elbette müstakil bir saha olarak kabul ediyoruz ama bu sahada da doğru hukukun doğru adli yargılanmanın uygulanması lazım" dedi.

"UEFA KENDÄ° KARARINI TEMYÄ°Z ETTÄ°"

Dosyada enterasan bir durum olduğunu ifade eden Avukat Özkurt, "Dosyanın bir başka önemi ise çok entresan bir şekilde UEFA kendi kararını CAS'ta temyiz etti. Kendisi bir karar aldı daha sonra FC Sion bu kararı temyiz etmedi fakat kendisi bu kararı temyiz ederek hukuken bir ilki denemeye çalıştı. Biz CAS'ın davada yetkisiz olduğunu dile getirdik. Aynı konuyla ilgili olarak İsviçre Yerel Yargısında yürüyen bir dava var. o davanın geçerli olmasını dile getirdik. Bununla birlikte UEFA'nın da bütün bu değerlendirmeleri yaparken UEFA'nın da bir dernek olduğunu ve bu derneğinde çeşitli yasalara bağlı olduğunu unutmamalıyız" diye ifade etti.

"ERZİK'LE RESMİ GÖRÜŞMEMİZ OLMADI"

DHA muhabirinin "CAS'taki FC Sion davasına katılan UEFA Asbaşkanı Şenez Erzik'le Fenerbahçe davası ile ilgili bir görüşmeniz oldu mu? Sorusu üzerine Özkurt, "UEFA yetkililerin hiç biriyle bu konuyla ilgili derinlemesine ve resmi bir görüşmemiz olmadı. Zira konu zaten CAS'ta ve yargılama dilekçeler boyutunda devam ediyor" şeklinde konuştu.

"LEHİMİZE BİR KARAR ÇIKACAK"

CAS' ta süren Fenerbahçe davasının son gelişmeleri hakkında da bilgi veren Avukat Emin Özkurt konuşmasına şöyle devam etti: "1-2 ay içerisinde bir duruşma tarihi tespit edilip duruşma yapılmasını bekliyoruz. Duruşma olduktan sonra kararın çıkmasını bekliyoruz. İsviçre'de önemli temaslarda bulundum. CAS davamızla ilgili olarak süreç normal bir şekilde devam ediyor. Yerel yada uluslar arası federasyonların hukuk kurallarında olan kişilerin bununla birlikte Uluslar arası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)'ın hakem heyetinde, yargılama mecralarında olan kişilerin hiçbir etki altında kalmadan sadece ve sadece hukuka riayet ederek karar almaları gerekir. Bizim Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bundan başka bir beklentimiz yok. Eğer hukuki bir karar çıkacağını düşünürsek, CAS davamızda sonuna kadar güveniyoruz. Haklılığımıza sonuna kadar inanıyoruz. Çünkü bizim davamız şike iddialarının gerçek olup olmadığı yönünde değil, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Lig'inden ihraç edildiği an itibariyle dönem itibariyle bu ihraca zemin hazırlayacak hukuki verilerin olup olmadığına ilişkin teknik bir davadır. Savunma alınmadan hakkımıza verilen karar itiraz ettik ve uluslar arası ve yerel bu tür hukuk kurullarında hakem heyetlerinde yer alan kişilerin etki altında kalmadan ve hukuki karar verdiklerinde biz bu davadan başarılı çıkacağız."

"ÖNEMLİ BİLGİLERE ULAŞTIK, TARAFTARIMIZ SÜKUNETLİ OLSUN"

Temaslarımız neticesinde Uluslar arası manadaki Fenerbahçe'nin CAS'taki davası ile ilgili önemli bilgilere ulaştıklarını ifade eden Özkurt konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz bazı paradigmaları değiştirecek bazı bilgilere ulaştık. Bu paradigmaların değişeceği çok farklı değişik bilgilerin olabileceği bir sürece giriyoruz. Buradan Fenerbahçe Spor Kulübü taraftarına şunu şöylemek istiyorum. Kesinlikle sükunetini kimse bozmasın yargıya olan güvenini sürdürsünler. Bize en doğru şekilde layıkıyla bu savunmayı yapıyoruz. Bazı bilgilerimizin yeniden revize edilmesini gerektirecek duyumlarımız iletişimlerimiz ve verilerimiz var. Fakat bunların doğru bir şekilde doğru bir üslupla lanse edilmesi gerekir. Bizim haricimizde kulüp vekili olarak benim veya kulübün resmi açıklaması olmadan basında yer alan dava süreci veya benzer süreçle ilgili haberlere itibar edilmesin. Gerektiği noktada kulüp vekili olarak ben resmi olarak da kulüp yönetimi resmi açıklamayı yapacaktır. Biraz daha sabırlı olunsun."

"YASA, AF YASASI DEĞİL"

Yeni düzenlemeyle oluşan şike yasasıyla birlikte tahliyeler olabilir mi sorusu üzerine Avukat Emin Özkurt, "6222 sayılı yasada yapılan değişiklikle ilgili şunları söylemek yanlış olmaz. Öncelikle kamuoyu tarafından çok net ve doğru bilinmesini istiyorum. Bu kesinlikle af yasası değil. Bu yasa değişikliği ile birlikte şuan da iddianameyi bekleyen ve hala tutuklu olan kişilerin yargılanmaması af edilmesi söz konusu bir şey değil. Bu bir af yasası değil. İkinci olarak yasadaki ceza hadleri ciddi olarak indirildi. Bu derece inmiş olan ceza hadleri ışığında savcığının kendiliğinde harekete geçerek kişilerin serbest bırakılması için girişimde bulunması beklemek ve bunun neticesinde de silahlı suç örgütü kapsamında olmayan kişilerin serbest ve tutuksuz yargılanmalarını beklemek hukukun ve mantığın gereği bizde bunu bekliyoruz. Tabiî ki iddianamede kimin yer alıp almayacağını da bilmiyoruz. Belki iddianame çıkacak mahkeme tarafından kabul edilmeyecek ve herkes beraat etmiş de olacak.

"TAHLÄ°YE BEKLEMEK DOÄžAL HAKLARI"

"Aziz yıldırım özel eşyalarını evine gönderdiği ve tahliye kararını beklediğine yönelik iddialar var" sorusu üzerine Özkurt, "Üç günden beri İsviçre'deyim. Bununla ilgili haberim yok. Ama yasa değişikliği ile tahliye beklemeleri en doğal hakları" diyerek yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!