'Şike olsaydı ben de yapar, sırt üstü yatardım!'

Güncelleme Tarihi:

Şike olsaydı ben de yapar, sırt üstü yatardım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 22:42

Efsane jokey Halis Karataş’ın 15 yıllık saltanatına son vererek, 2016 yılının en fazla yarış kazanan jokeyi olmayı başaran 32 yaşındaki Özcan Yıldırım, yarışlarda şike olmadığını vurgulayarak, “Olsaydı ben niye 365 gün kelle koltukta at bineyim. Ben de oynarım, servetime servet katar, sırt üstü yatarım” diyor.

Haberin Devamı

243 zaferle 2016’a damga vuran ve 238 yarış kazanan efsane jokey Halis Karataş’ı da geçen Özcan Yıldırım, yine de mütevazılığını koruyor. Yıldırım, Halis Karataş’ın hâlâ idolü olduğunu söylüyor. Velifefendi Hipodrumu’nda buluştuğumuz Yıldırım, başta şike olmak üzere yarış dünyasına dair çarpıcı açıklamalar yaptı:

“At yarışlarında şike olduğu, koşuların ayarlandığı hep Yeşilçam filmlerinin sebep olduğu kötü imajlar. Sizce böyle şeyler olsaydı bunca hükümetler geldi geçti, bunca olaylar oldu ortaya çıkmaz mıydı? Jokeyler hata yapabilir, ata yanlış binebilir ama şike çok ağır bir suçlama. Zaten bir yarışta 8-9 at koşuyor bunu kim nasıl organize edebilir ki?

Şike olsaydı ben niye 365 gün kelle koltukta ata biniyorum? Ben de oynarım, servetimi katlar; sırt üstü yatarım.”

Haberin Devamı

ATALAR ASLA İNSANLARI ÖLDÜRMEZ
“RUN for Osman isimli at yarışta kalp krizi geçirdi. Yine de beni korumak için üzerinden indirmeye çalıştı. Başaramayınca yıkıldı, ama beni ezmemek için de kendini savurdu. Can çekişirken bile kafasını kaldırıp bana bir şey olup olmadığına bakıyordu. Yanına gidinceye kadar son nefesini vermedi. Kesinlikle bir at bir insana bilerek zarar vermez. Ölümü göze alır yine de insanı korur. Atlar geceden yarın yarışacaklarını bilirler. Kazandığında sevinen, kaybettiğinde üzülen çok at gördüm. Beni en çok etkileyense kaybettiğinde hüngür hüngür ağlayan atlardır.”

KAZALARA ARAP ATLARI NEDEN OLUYOR
ARAP atları İngiliz atlarına oranla daha hantal, en ufak bir sorun karşısında tökezliyor, kendini yere bırakabiliyor. Dünya yarışçılığı İngiliz atçılığı üzerine kurulu. İngiliz atı daha hızlı ve atik, kumanda edilmeye daha yatkın. Kazalar daha çok Arap atlarının yarışlarında oluyor. Ben de birçok kez sakatlandım, her yerimi kırdım.

Şike olsaydı ben de yapar, sırt üstü yatardım

iLK BiNDiĞi AT SERGEN YALÇIN’INDI
SİİRT’te köy koruculuğundan emekli bir babanın 14 çocuğundan biri olan ve tesadüflerle jokeyliğe yönelen Özcan Yıldırım, ilk olarak Sergen Yalçın’ın ‘Sergen’ isimli atına antrenman gezintisinde binmiş. Sonraki yıllarda jokey olabilmek için dışarıdan ortaokulu bitiren Yıldırım, artık iyi derecede İngilizce bilen, birçok ülkede kupalar kazanmış usta bir jokey. Ama en büyük başarısı 2016’da 243 yarışta 1. olması ve 238 birinciliği olan efsane jokey Halis Karataş’ı da geçmesi...

Haberin Devamı

KIRBAÇIMIZ ATLARIN CANINI ACITMIYOR
HIZIMIZ sprint anında 110 kilometre hıza ulaşıyor. Bazen korkarız ancak başarılı olmak için korkumuzu yenmek zorundayız. Kırbaçlarımız dünyanın kabul ettiği standartlarda. İçinde pamuk olan, sadece ata hızlanmasını hatırlatmak için ses çıkartan bir kırbaç. Asla atın canını acıtmaz bu vuruşlar. Ayrıca bir yarışta ata sadece 7 kez kamçı vurabiliriz, yoksa yarışlardan men, para cezası ve apranti okulunda yeniden eğitim gibi cezalar alırız.

ÖZCAN YILDIRIM’DAN TÜYO!
AT yarışı oynayacaklar atların son koşularına, jokeylerine, atların idmanlarda yaptıkları derecelere de dikkat etsinler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!