Şiddet alarmı

Güncelleme Tarihi:

Şiddet alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2003 02:20

Göztepe-Karşıyaka derbisinde 1 taraftarın ölmesine, 13 kişinin yaralanmasına yol açan olaylar korku ve panik yarattı. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtilirken, 349 koltuğunun kırıldığı stat büyük hasar gördü.

Türkiye Süper Ligi'nde yarın başlayacak 2003-2004 sezonu öncesi İzmir'deki Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) İzmir Şubesi'nin düzenlediği Dostluk kupası'nda çıkan olaylar tehlike alarmı verdi. Önceki gece oynanan Göztepe-Karşıyaka derbisinde 1 taraftarın ölmesi, 8 polis, 4 taraftarın yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar büyük tepki ve korku yarattı.

Olaylarla ilgili gözaltına alınıp Adliye’ye sevkedilen 16 yaşındaki C.Ç., 16 yaşındaki T.A. ve 17 yaşındaki S.G. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tribünde Murat Kongu'nun öldürülmesiyle ilgili gözaltında tutulan Teoman Cangöz, Cenk Tansu ve Y.A.'nın sorgularının devam ettiği, firari katil zanlısı Cem Akın'ın ise aranmasının sürdürüldüğü belirtildi.

Önlemler yetersiz

Maç öncesi ve sonrasında iki takım taraftarları arasında çıkan kavgaları yatıştırmak için polis havaya ateş açtı. Stada girenlerin aranmadığı ve bu nedenle bıçak ve maytapların içeriye sokulduğu öne sürüldü. İzmirliler, Vali Yusuf Ziya Göksu ve Emniyet Müdürü Halil Tataş'a, ‘‘Bu terörü durdurun. Göztepe-K.Yaka maçlarının oynandığı günlerde sokağa çıkmaya korkar hale geldik’’ diye feryat etti. Futbolsever, önlemlerin yetersiz olduğunu, arama yapılmaması yüzünden tribünlere delici, kesici maddeler sokulduğunu öne sürdü.

‘‘Bütün takımların taraftarları adam gibi maç seyretmeyi öğrenecekler’’ diyen Vali Göksu önlemlerin artırılacağını, stat girişlerine dedektörler konulacağını söyledi. 5 kulübün başkanıyla toplantı yapacağını belirten Göksu şöyle konuştu:

Ordu mu gelecek?

‘‘Alsancak Stadı ve civarındaki hasar telafi edilir. Ama hiçbir şey ölen genci geri getiremez. Maçta 800 polis, 2 emniyet müdür yardımcısı, 4 şube müdürü görev yaptı. Ordu mu görevlendireceğiz?’’

Tataş ise gerekirse maçları seyircisiz hatta İzmir dışında oynatabileceklerini ifade etti. Tataş, polisin, AB ile uyum yasaları çerçevesinde mahkeme kararı olmadan üst araması yapamadığı hatırlattı.

İstiklal Marşı'nda slogan

İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar, statta 349 koltuğun kırıldığını, tuvaletlerde büyük hasar olduğunu, beton duvarların bile zarar gördüğünü vurguladı. Sadıklar, hasılattan 2.7 milyar kesinti yapılacağını belirterek, ‘‘Böylesine nefret dolu bir olayı hiç yaşamadım. İstiklal Marşı sırasında K.Yakalı taraftarların kendi sloganlarını atmaya devam etmeleri de büyük saygısızlık’’ dedi.

TSYD İzmir Şubesi Başkanı M.Ali Okumuş, çıkan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, turnuvanın süreceğini söyledi.

Kan ve gözyaşı

TRİBÜNDE 4 yerinden bıçaklanan Karşıyaka taraftarı Murat Kongu (22), Alsancak Devlet Hastanesi'nde öldü. Vali Göksu, Cem Akın'ın (27) zanlı olarak arandığını açıkladı. Göksu, olayın taraftar değil, daha önce aralarında bıçaklı darptan dolayı husumet bulunan 2 kişinin kavgası olduğunu söyledi. Üniversite öğrencisi Kongu'nun cenazesi toprağa verilmek üzere Kayseri'ye götürüldü. Baba Sami Kongu, ‘‘Maça gitmemesi için uyardım dinlemedi’’ dedi. Kongu'nun kız arkadaşı Burcu Çakmak tabutun başında, ‘‘Bebeğim kalk ben geldim’ diye gözyaşı döktü.

Emniyet yetersizdi

GÖZTEPE Dernek Başkanı İskender Tuğsuz, emniyet güçlerinin olayları önlemekte yetersiz kaldığını söyledi. Tuğsuz, ‘‘Polisin başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim, ama ellerinden geleni yaptılar. Naklen yayınlanan bir maçta futbol yerine çok üzücü olayları seyrettirdik’’ dedi.

şenlik savaşa döndü

GÖZTEPE Teknik Direktörü Kasım Gündüz, ‘‘Spor, bu değil’’ dedi. Ligde olabileceklerin kendisini korkuttuğunu vurgulayan Gündüz şöyle konuştu: ‘‘Bu öfke bitmezse, iki kulübün de canı çok yanar. Futbolcular iyi niyetle mücadele ettiler. Taraftarların tutumunu kınıyorum. Şenlik havası beklerken, savaş çıktı.’’

perinçek’ten gözdağı

FUTBOL Federasyonu Profesyonel Kurul Başkanı Mukan Perinçek, maçı izlemediğini belirtirken iki kulübe gözdağı verdi. Perinçek, ‘‘Hazırlık maçında böyle olay çıkarsa, ligde ne olacak? İki kulübün taraftarları da ayaklarını denk alsın. Böyle devam ederlerse çıralarını yakarım. Hukuk Kurulu raporu inceleyip gereğini yapar’’ dedi.

çok utanç verici

KARŞIYAKA 2. Başkanı Oktay Yeşil olayların çok utanç verici olduğunu söyledi. Yeşil, ‘‘Göztepe-Karşıyaka maçları, bu tür olaylara gebe. Gelecek yıl TSYD Kupası'na katılmayabiliriz. Uyarmamıza rağmen, emniyetin Göztepe tribününde asılan küfür içerikli pankartları indirmemesi de taraftarları tahrik etti’’ diye konuştu.

herkes düşünmeli

KARŞIYAKA Teknik Direktörü Kemal Kılıç, olaylardan herkesin ders almasını istedi. Kılıç, ‘‘İngiltere'dekinden bile daha sert önlemler alınmalı. Bunun sonu nereye varacak? Bir hazırlık maçında böyle kavgalar çıkıyorsa, insanlar ölüyorsa, lig maçında kim bilir neler yaşanır? Herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor’’ yorumu yaptı.

Devletimizi göremedik

İZMİR Gücü Spor Vakfı Yönetim Kurulu, olayları kınayan zehir zemberek yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘‘10 bin seyircinin olduğu bir futbol maçında devletimizi, onun otoritesini ve gücünü göremedik, büyük bir eziklik yaşadık. Kendimizi ilkel kabile savaşlarının içinde hissettik.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!