"Sezon zor başladı"

Güncelleme Tarihi:

Sezon zor başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2014 11:12

Aykon TED Ankara Kolejliler Başantrenörü Sunter: "Sezon başından beri bu bütçeyle hem ligde hem de Avrupa'da Kolej'e yakışan bir takım hedefliyorduk."

Haberin Devamı

Beko Basketbol Ligi ekiplerinden Aykon TED Ankara Kolejliler'in başantrenörü Ercüment Sunter, "Sezon başından beri bu bütçeyle hem ligde hem de Avrupa'da Kolej'e yakışan bir takım hedefliyorduk. İlk devre itibarıyla bunu başardık" dedi.

Ligde ilk devreyi ve ULEB Avrupa Kupası'ndaki performanslarını değerlendiren Sunter, "Geçen sezon olduğu gibi bu sezon da ilk devreyi 15 maçta 8 galibiyetle bitirdik, 7. sıradayız. Takımdan ayrılan oyuncular nedeniyle sezon zor başladı. Sezon başında kimse bizim buralara geleceğimizi tahmin etmiyordu. Beklentilerin üzerine çıktık" diye konuştu.

Lig ve Avrupa'daki maç trafiğinden yakınan Sunter, şöyle devam etti:

"İlk devre 10 tane Avrupa kupası maçı oynadık. 6 günde 3 maç oynadığımız oldu. İtalyan Sassari ile yaklaşık 24 saat yolculuk, 36 saat uykusuzluktan sonra maç yaptık. İnsanlar, Türkiye'de NBA'i örnek gösterip bunlara alışmamız gerektiğini söylüyor ama NBA'de takımlar özel uçaklarıyla seyahat ediyor. Belki en fazla 7 günde 3 maç oynuyorlar. Ayrıca bizim rakiplerimiz arasında küçük kent takımları da var. Galatasaray, Fenerbahçe gibi başkentlerde oynamıyoruz. Başkentte inip bir de 3-4 saat otobüs yolculuğu yapıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Yarın yenersek tur atlama şansımız olabilir"

Ligde amaçlarının play-off'lara kalıp ilk 5 içinde yer alarak gelecek yıl yeniden Avrupa'ya gitmek olduğunu kaydeden Sunter, hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini söyledi. Avrupa kupasında zorlu bir ilk tur oynadıklarını dile getiren Sunter, "2. turda 1 yenilgi, 1 galibiyet aldık. Yarın sahamızda Brose Baskets Bamberg takımını yenersek, tur atlama şansımız olabilir. Bamberg, 4 yıldır Almanya lig şampiyonu. Zorlu bir gruptayız ama bize tecrübe oluyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun bu yıl bazı kararlar aldığını ve maç saatlerini sezon başından verdiklerini anlatan Sunter, "Bu saatler sonradan değiştirilemiyor ama Avrupa'da maç takvimi daha sonra belli oluyor. Federasyondan biraz daha anlayış ve esneklik bekliyoruz. Bu maç takvimi, Avrupa kupası oynayan takımlara teşvik yerine ceza vermek gibi oluyor. Takımım hırpalanıyor. Bu da Avrupa'daki başarımızı olumsuz etkileyebiliyor çünkü o yorgunlukla maça çıkmak kolay değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Bu seyirci bizden daha ne bekliyor, anlamıyorum"

Ankara'daki Avrupa kupası maçına 180 kişi geldiğini belirten Sunter, "Seyircisizlik büyük dezavantaj" dedi. Bin kişi geleceğini düşünerek maçı Ankara Spor Salonu'na aldırdıklarını ancak hüsrana uğradıklarını anlatan Sunter, "Kolej ruhunu, Ankara'daki Kolej seyircisinin potansiyelini çok iyi bilen biri olarak bu, benim için büyük hayal kırıklığı. Biz bu bütçelerle şu an ligin en başarılı takımı sayılırız. Ligde belli bir istikrarımız var, Avrupa'da da oynuyoruz. Bu seyirci bizden daha ne bekliyor, anlamıyorum" diye konuştu.

İtalya'daki Avrupa kupası maçında 3 bin kişiye oynadıklarını, İtalyan kulübünün sezonluk gişe gelirinin 1 milyon 300 bin avro olduğunu anlatan Sunter, şöyle devam etti:

"Bu bizim bütçemizden bile çok yüksek bir rakam, adamlar sadece seyirciden bu kadar gelir elde ediyor. Karşıyaka seyircisiyle maç kazanıyor, İtalya, Fransa seyircisiyle fark yaratıyor. Boş salonda hakemler üzerinde de baskı yaratamıyorsunuz. Seyircimiz olsa bugün en az iki galibiyetimiz olurdu."

Haberin Devamı

"Türk basketbolunun durumu iyi değil"

Altyapıya bakıldığında Türk basketbolunun durumunu iyi görmediğini dile getiren deneyimli antrenör, mevcut eğitim sistemiyle bu işin yürümeyeceğini söyledi. "Eğitim sistemi, çocukların hafta sonunu öldürüyor. 70 milyonluk ülkeyiz ama 3 milyonluk Slovenya, Litvanya kadar sporcumuz yok" diyen Sunter,sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'da oynayan 3-5 oyuncumuz var. Nüfus çokluğunun avantajıyla ve bazı kulüplerin kişisel gayretiyle birşeyler yapıyoruz ama nereye kadar? Çocukları, kariyerle spor arasında seçime zorluyoruz. Ayrıca hangi bilinçli insan, çocuğuna okulu bıraktırıp basketbola devam ettirir? Bu iş okullara girmedikçe olmaz."

Haberin Devamı

Salon müjdesi

Kendi salonu olduğu takdirde TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü'nün çok daha güçleneceğini ifade eden Sunter, yakın bir zamanda böyle bir projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Tesisleşmenin önemine değinen Sunter, "Kızılay'daki üniversite kampüsünde gerçekleşecek bir salon projesi var. Bizim isteğimiz portatif tribünlü olması yönünde. Üniversiteyi de bu işe dahil edebilirsek çok iyi bir iş çıkacak. Tribünlü bir salonumuz olursa yeniden kolej ruhunu yakalayabileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Milli takımda yerli koç tercih ederim"

A Milli Basketbol Takımı'nın Avrupa'da her zaman ilk 8 içinde yer alması gerektiğini savunan Sunter, son dönemlerde bu başarının yakalanamadığını kaydetti. Milli takımın, ilk 8 içinde yer alabilecek kaliteli bir kadroya sahip olduğunu belirten Ercüment Sunter, "Her zaman ilk 3 olmayabilir, 6, 7 ve 8'incilik de başarısızlık sayılmamalı ama maalesef böyle bir istikrar yakalayamadık" diye konuştu.

Milli takımda yabancı koça karşı olmadığını ancak tercihini yerli koçtan yana kullandığını ifade eden Sunter, "Avrupa'ya gitsem benden dillerini bilmemi isterler. Yanımda ekibi götüremem, bazı kriterler koyarlar, böyle şeylere sıcak bakmazlar. Bizde ise durum farklı" dedi.

Milli takımın başında, Türk insanını tanıyan, seyirciyle özdeşleşmiş, saygı duyulan bir insan olmasını daha doğru bulduğunu anlatan Sunter, yerli koçların takıma daha çok katkı yapacağını düşündüğünü ekledi.

Haberin Devamı

"NBA'in oyun tarzını beğenmiyorum"

Sunter, NBA'deki Türk oyuncularla ilgili de şunları söyledi:

"NBA'deki oyuncu sayımız çok yetersiz. Bu daha önce konuştuğumuz nedenlerden kaynaklanıyor. Ayrıca NBA'in oyun tarzını beğenmiyorum. Avrupalı hiçbir koç NBA izlemez ama NBA olmasa basketbol olmazdı. Orası işin vitrini, şov kısmı. NBA, oyuncuların kişisel performanslarını öne çıkaran, takımdaki yardımlaşmayı ikinci plana atan bir oyun sistemine sahip."

ULEB Avrupa Kupası 2. turunda J Grubu'nda yer alan Aykon TED Ankara Kolejliler, gruptaki 2. maçını yarın sahasında Alman Brose Baskets Bamberg ile yapacak. Ankara Spor Salonu'ndaki maç saat 19.00'da başlayacak.

BAKMADAN GEÇME!