Paylaş
Tatil programını yapıyorsunuz. Ailecek uçacaksınız. En doğru zamanda en ucuz uçak biletinin peşindesiniz. Fiyat karşılaştıran, internet üzerinden bilet satan veya havayollarının kendi internet sitelerine giriyorsunuz. Aynı saatteki uçuş için çok farklı fiyatlarla karşılaşıyorsunuz. Hemen bir örnek vereyim. Örneğin önümüzdeki hafta İstanbul’dan Paris’e uçacaksınız. Aynı uçuş için gidiş dönüş X havayolu için aynı uçuşta bir internet sitesi 1458 TL fiyat. Başka bir internet sitesinde ise bilet fiyatı 1907 TL’ye kadar çıkıyor. O havayolunun sitesine baktığınızda ise en ucuz fiyat 1725 TL olarak karşınızda. En ucuz ile pahalı arasındaki fark 449 TL. Dört kişilik bir aile olarak uçtuğunuzda neredeyse bir bilet parasını fazla mı ödeyeceksiniz? Veya ucuz alırken hangi şartları kabul ediyorsunuz, biliyor musunuz?
EN DÜŞÜK FİYAT
En düşük fiyat olan 1458 TL’yi incelediğimizde bu bilet fiyatının aslında 1183 TL’sinin bilet ücreti, 360 TL’sinin vergi ve harçtan oluştuğunu görüyoruz. İnternet sitesi 85 TL indirim yapmış. Bileti kredi kartı ile alırken ortalama 29 TL’lik bir komisyon ekleniyor.
UCUZ AMA…
Bileti bu fiyata aldınız. Ama bilet sınıfı, iptalde yanıyor. Yani son dakika tatilinizi iptal ettiğinizde, biletle de vedalaşıyorsunuz. Değişiklik için bilet başına tek yön 85 dolar yani 390 TL civarında ceza ödüyorsunuz.
EN PAHALISI
Sistemdeki en pahalı bilet ise 1907 TL. İnternet üzerinden satılan bu biletin fiyat dökümünde ise bilet ücretinin 1606, vergilerin-harcın 278 TL olduğunu görüyoruz. Şirket bileti 31 TL indirim yapıp 1907 TL’ye satıyor. Ama biletin özelliği, alındıktan sonra 6 saat boyunca ücretsiz iptal veya rezervasyon değişikliğine imkân sunması.
KARAR SİZİN
SATIN ALDIĞINIZ YERE GÜVENİYOR MUSUNUZ: Özellikle Avrupa’da faaliyet gösteren birçok internet üzerinden bilet satan sanal seyahat acenteleri, Türkçe hazırladıkları web siteleri üzerinden Türkiye’de de satış yapıyor. Aramalarda fiyatlar hemen çıkıyor. Genellikle de uygun oluyor. Ama bir değişiklik yapacağınızda veya acente ile birebir görüp sorunu çözmek istediğinizde muhatap bulmakta zorlanıyorsunuz. Bu riske hazır mısınız? İade şartlarında paranızı hemen alabilecek misiniz?
HAVAYOLUNUN SİTESİNDEN Mİ ALMALI: Havayolu şirketleri satışları kendi internet siteleri üzerinden yaparak komisyon veya kâr payı vermek istemiyor. Buradan yapacağınız alışverişte karşınızda muhatap bulabilmek daha kolay. Ama fiyatlar bazen ortalamanın üzerinde olabiliyor.
İPTAL VEYA DEĞİŞİKLİĞİNİZ OLACAK MI: ‘Dünya yıkılsa bile o uçuşa giderim’, ‘O kadar ucuza aldım ki, uçmasam ve bilet yansa büyük bir kaybım yok’ gibi cümleler kuruyorsanız, hiçbir değişikliğe izin vermeyen en ucuz bilet için düğmeye basın. Ama risk varsa, 50-100 TL için tatilinizi zehir etmeyin.
HANGİ BİLET SINIFINDAN ALDIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ: Gözünüz fiyatta. Ama alırken hangi sınıftan olduğunu okudunuz mu? Değişiklik, iptal, ücret iadesi ne tür şartlarda gerçekleştiriliyor? Bilet kurallarını okuyun lütfen.
SİSTEM SİZİ ACELE ETTİRMESİN: Hem havayolları hem de sanal acenteler, bilet fiyatlarına bakarken sizi acele ettirebiliyor. Örneğin ‘Şu an bu bileti 12 kişi bakıyor’, ‘Bu fiyat sınıfındaki son bilet’ gibi uyarılar karşınıza çıkıyor. Amaç sizi acele ettirmek. Tuzağa düşmeyin.
FİYAT BİR ANDA NASIL ARTTI
Neredeyse tüm havayolları veya sanal bilet satış web siteleri basit bir oyun ile anlık fiyat oynamaları yapabiliyor. Örneğin bilet fiyatı araştırıyorsunuz. 115 TL’ye bir iç hat uçuşu buldunuz. Karar veremediniz. Kapatıp başka bir havayoluna baktınız. Geri döndüğünüzde fiyatın örneğin 125 TL’ye çıktığını gördünüz. 5 dakikada fiyat bu kadar artar mı?
Aslında sistem sizin için o fiyatı 15-20 dakikalığına tutuyor. Aramayı değiştirdiğinizde bir anda üst fiyat karşınıza çıkabiliyor. Aradan yarım saat geçtiğinde fiyatlar yeniden normale iniyor. Bunu önlemek için farklı bir bilgisayardan tekrar arama yapın. Veya bilgisayarınızdaki çerezleri, ön beleği silin. Mümkünse farklı IP girişi ile arama yapın. Ama yine de bunlar düşük fiyatın alınabileceğinin garantisi değil. O an uçaktaki 10 kişilik bir grubun bilet iptali veya uçak tipinin küçülmesiyle fiyat türbülansına girmek mümkün.
İŞTE ÖRNEK OLAYLAR
Bilet 130 dolar, değişiklik ücreti 85 dolar: İstanbul-Paris tek yön 130 dolara bileti aldım. Ancak sonrasında tarihi değiştirmek istedim. Benden 85 dolar istendi. Yolcuların çok önemli bölümü en ucuz bileti almanın peşinde. Ama bu biletlerin değişemeyeceğini veya İade edemeyeceğiniz bileti almalı mı
Paylaş