Paylaş
Türk Toraks Derneği Astım Çalışma Grubu’na göre, astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden müzmin bir akciğer hastalığı. Hava yollarındaki daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, hışıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Türkiye’de 12-13 erişkin, 7-8 çocuktan biri astım hastası. Çoğu hasta egzersize bağlı nefes darlığı nedeniyle günlük hayatında fiziksel aktivite yapmaktan kaçınıyor. Çalışma grubu uzmanları, “Uygun tedaviyle solunum fonksiyonları normale gelen astımlılar, özellikle de çocuk ve gençlerin egzersiz yapmamaları için hiçbir neden yok” diyor.
Yeni klorlanmış havuzlardan kaçının
Astımlılar hemen her sporu yapabilir. Ama astımı daha az tetiklediği için önerilen en iyi egzersiz şekli yüzme. Yüzme, vücuttaki birçok kasın gelişmesini ve kuvvetlenmesini sağlar. Ama en çok da göğüs kafesi çevresindeki solunum kaslarının gücünü artırır. Güçlenmiş solunum kaslarıyla astım krizleri daha kolay atlatılabilir. Havuzda yüzme esnasında klor maddesinin yaratabileceği yakınmaları önlemek için yeni klorlanmış havuza girmemeye dikkat edilmeli. Gerekiyorsa yüzmeden hemen önce sprey şeklindeki nefes açıcı ilaçlar kullanılmalı. Soğuk ve kuru havada yapılacak egzersizlerin astım krizlerine neden olma ihtimalleri oldukça yüksek. Bu nedenle kayak, buz pateni gibi sporlar astımlılar için uygun değil. Astımlı hastalar için uygun olmayan diğer sporlar arasında ise tüple dalgıçlık ve basınçlı hava veya oksijenle yapılan gökyüzü sporları (paraşüt, yamaç paraşütü vs) sayılabilir.
Tedavisi kolay
Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun sürdürülebilmesi. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisiyle ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunuyor. Uygun ilaç tedavisiyle astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlar. Bu yolla daha az yan etkiyle direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar.
Paylaş