Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor!

İstanbul, coğrafi konumu ve tarihiyle, dört mevsimi yaşamayı en fazla hak eden şehirlerden biri. Ancak havalar her sene mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için, bugün bize kış ruhunun o soğuk-sert ama keyifli ortamını, en güzel buz pateni pistleri yaşatıyor. Buz pateni çoğumuz için biraz yabancı bir spor olsa da, buz pistleri, bize içten ve samimi olabileceğimiz bir ortam sunuyor.

Haberin Devamı

Kristaller, pullar ve payetler; buz patencisinin kıyafetinde, sporcunun usta bir manevrayla, buzun üzerinde, beklenmedik köşelerden yakaladığı ışıltıyı, bize yansıtıp, izlediğimiz şova hayranlığımızı arttırır. ‘Atomik yeşil’ ya da ‘Lazer sarısı’; kış sporlarında giydiğimiz montları ve kullandığımız aksesuarları süsleyen bu neon renkler, hem beyaz bir zeminde kaybolmamızı engeller, hem de tasarımcıların isimlerine yüklediği enerjik anlamlar, kaygan bir zeminde büyük ifadeler için bizi cesaretlendirir. Sebebi ister güvenlik önlemi, ister eğlenmek olsun, buz pisti, bir defa üzerine çıktığımızda, bizi görünür ve maharetli olmaya davet eder!

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

Haberin Devamı

Kendimizi, büyük bir buz pistinin üzerinde, iç dünyamızın pek kimse tarafından bilinmeyen bir yönünü yansıtan fon müziği eşliğinde, bize kendimizi ‘yenilmez’ hissettiren soğuk-sert bir esintiye karşı paten yaparken düşünmek, bir çoğumuz için pratikte uygulaması mümkün olmayan, tatlı bir hayal. Etkilemek istediğimiz kişiye gösterebileceğiz bir kaç dans figürü bir kenara dursun, buzun üzerinde sadece kaymayı dahi çoğunlukla bilmiyoruz. Bir buluşma için aklımıza gelen mekanlardan biri kesinlikle buz pisti olmaz. Oysa yeni tecrübelere açık olmak gerek; çünkü asıl ‘konfor alanımızın’ dışına çıktığımızda, hafif bir gerilimle, bir anda algılarımız açılır, duyularımız ateşlenir ve gerçekten ‘yaşadığımızı hissetmeye’ başlarız.

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

Buz pateni konusunda şanslı kişilerden sayılırım. Hollanda’da yaşarken, bir kaç defa burada hava eksi derecelere düştüğünde, buz tutan kanalların üzerinde, iki kasaba arasında bir kaç kilometre, yavaş bir tempoda kaymıştım. Kanalların sol şeridi, vücutlarına balıkadama benzer, aerodinamik bir kıyafet giyip, saatte 40-50 km gibi bir hızla ‘sürat pateni’ yapan Hollandalılara ayrılmıştı; doğrusu böyle bir hızı yakından seyretmek heyecan vericiydi. Ama beni burada asıl etkileyen, buzun üzerinde yaşanan, içten ve doğal ‘insan ilişkileri’ oldu.

Haberin Devamı

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

İdeal olmayan bir hava durumunda, buz gibi bir soğukta, paten yaparken biraz dengemi kaybetsem, yanımdaki herkesin hemen destek olmak için elini uzatması, üşüdüğümü hissedenlerin, biraz ısınmam için güzel bir söz söylemesi ya da beni rahatlatacak bir espri yapması, bana zorlu şartların, bir insanın en fazla güven veren özelliği olan ‘doğallığını,’ nasıl bu kadar belirgin ortaya çıkarttığını göstermişti.

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

UNIQ İstanbul ‘Winter Tales’: Açık alan buz pateni pisti

İstanbul’un tek açık alan buz pateni pisti, Maslak’ta çok çeşitli aktiviteyi bünyesinde bulunduran UNIQ İstanbul’un içerisindeki ‘Winter Tales’… Burası, çevredeki ormanlık alanla birleşince, ortaya şehrin içinde, ama kendi alanında sessiz ve sakin bir ortam çıkmış. Buz pisti büyük, 1200 metrekare; burada istediğiniz gibi rahat paten yapabilir, hızınızla İstanbul’un hafif soğuk kış havasına istediğiniz ivmeyi katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

Biz buz pateni yaptıktan sonra, pistin hemen yanında, içinde ateş yakılan büyük varillerin etrafında ellerimizi ısıttık; kenarda biraz sohbet edip, dinlendikten sonra, siz de dilerseniz tekrar piste dönebilir ya da buradan ayrılıp, hemen karşısında sıralanmış kafelerden birinde sıcak bir şeyler içebilirsiniz. Buzda kaymak, çoğumuz için konfor alanımızın dışında bir aktivite ama işte tam da bu yüzden, burada bazen kabiliyetsizliğimize, kaçırdığımız adımlara, sendeleyişimize ve hatta düşüşümüze birlikte gülüp, gerçek hayatın küçük aksiliklerini espriyle yok edebiliriz.

Paten kaymak insanı mutlu ediyor!

‘Mutluluğu’ mantıkla formüle eden bilim insanları, fiziksel aktiviteyle hızlanan kan dolaşımının, vücudumuzdaki mutluluk hormonu olan ‘endorfinleri’ harekete geçirdiğini söylüyor. Bir de açık alanda kurulan göz teması var ki, onun da insanları birbirine yakınlaştıran özelliği, bilimsel olarak kanıtlanmış. Beynimizde en fazla görme duyumuza ayrılmış nöron bulunduğu için, aşık olmanın yolu da en çok bakışmaktan geçiyormuş; gün ışığının buradaki önemi ise, arada hiçbir perde bırakmamasından ileri geliyor.

Haberin Devamı

Buz pateni: İstanbul’da kış ruhunu yaşatıyor

Mutluluğu garanti eden bu iki bilimsel formül, şimdilik açık hava bir buz pistinde var görünüyor; hem mantıken, hem de hoş bir önseziyle. Paten kaymayı biliyorsanız, birlikte ritmik bir tempoda, bilmiyorsanız, her sendeleyişinizde gülüp birbirinize destek olarak denemenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları