Çilek kokan güzel: Nemi

Roma’ya 30 km uzaklıkta ve dağ çileklerinin lezzetleriyle bilinen bir yer Nemi… Coğrafi konumu, ılıman iklimi, temiz havası ve doğa abidesi oluşumu sayesinde sevgiyle bezenmiş şirin bir kasaba. Şehir dışı alternatif kaçış yeri arayanlara, doğasever ve gastronomi kültürüne dost olanlara kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yer. İşte size Nemi gezi rehberi…

Haberin Devamı

Türkiye'den ‘Büyük İtalya Turu yapan tur şirketlerimizin otobüsleri mutlaka buraya uğrarlar. Benim tavsiyem, zamanın geçmesini dert etmeden, stres yapmadan doya doya keyifle Roma'dan araba kiralayıp Nemi'yi gezmeniz. Otoparka arabanızı park ettikten sonra hemen aracınızdan inişte açık semt pazarıyla karşılaşacaksınız. Orada renk renk şapkalar, şallar, geleneksel peynirler bir şölen havasında sizi bekliyor olacak.  Kasaba girişinde 1637 yılında Markiz Mario Frangipane tarafından yapılmış Kutsal Haç Kilisesi manevi huzurunuzu sağlayacak, akabinde sıra sıra dizilmiş rengârenk minik butikler önünde çiçeklerle bezenmiş lila ve pembe bisikletler görecek, "Burası Sindrella'nın yaşadığı yer mi acaba " diye kendinize sorarak, masallar alemine dalacak, hayata bir başka pencereden bakacaksınız.

Çilek kokan güzel: Nemi

Taştan yapılmış kıvrımlı patika yoldan ‘Tuscolo Kontları’nın isteği üzerine inşa edilen büyük Ruspoli Sarayı'nın duvarlarına paralel yürürken, tarihi soluyacak, kasabanın tepesine çıktığınızda elle resmedilmiş gibi dizilmiş yemyeşil tepelerden gelen oksijeni soluyarak yeşilin içinize verdiği huzur ve dinginlikle gölün seyrine doyamayacak, yeniden hayata geldiğinizi hissedeceksiniz.

Çilek kokan güzel: Nemi

Ruspoli Sarayı'nın binasının restorasyonuna birkaç yıl önce başlanmış, şu an terk edilmiş durumda. Ümit ederim önümüzdeki aylarda saray halka açılır ve bir dahaki sefere geldiğimde sarayı da ziyaret ederim. Lazio'da bulunan Nemi, bölgenin en büyük çilek üreticisi. Kasabanın dükkanlarında rengârenk kareli pazen kumaşlarla süslenmiş doğal sepetlerde çilek reçeli, çilek likörü, çilekli sabun, çilekli kuru pastalar ve kurabiyelere sıklıkla rastlayacaksınız.

Çilek kokan güzel: Nemi
Çilek kokan güzel: Nemi

Haberin Devamı

Burada her yıl haziran ayında ‘Çilek Festivali’ düzenleniyor. Benim gibi çilek severseniz  bu lezzetli meyveyi ve meyveden yapılmış dondurmalarını tatlılarını yemeye doyamayacağınızın yanı sıra, kasabanın geleneksel kıyafetler giyen halkın sıcaklığına ve misafirperverliğine hayran kalacağınızın garantisini  verebilirim. Burada gerçek bir manevî huzur var. Likör alacağınız dükkânlarda size kavun likörü veya diğer meyve likörlerini de tavsiye edecekler ama kesinlikle çilek likörünü tercih edin. Benim gibi hepsinden alıp tadına bakacaksanız, kahve yanında likör ikram edenlerdenseniz sıkıntı yok… Nemi kasabasının etrafındaki yerler de aynı güzellikte… Mutlaka antik Diana Aricina Tapınağı’nı görmelisiniz. Tapınağın kalıntıları 17. Yüzyılda başlayan arkeolojik kazılarda bulunmuş, birçok antik parça  Avrupa’nın çeşitli müzelerine taşınmış. Bununla birlikte bazıları tapınaktan birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Roma Gemileri Müzesi’nde de sergilenmekte. Söz konusu müzede ayrıca Roma döneminin o zamanki imparatoru olan Caligola'nın emri üzerine inşa edilmiş uzunluğu yaklaşık 80 metre olan devasa iki adet teknenin kalıntılarını bulabilirsiniz. Efsaneye göre Caligola, İsa'nın çarmıha gerilişinden sonraki dönemde Roma'da güvensiz ve huzursuz bir ortam oluşunca, atıyla Nemi kasabasına sığınmış ve burada kendini ‘Tanrı’ ilan etmiş. Son derece şatafatlı ve savurgan bir şekilde yaşayan imparator öldüğünde, halk Caligola'ya ait her şeyi talan etmiş.

 

Yazarın Tüm Yazıları