Paylaş
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai ve Katar’ın başkenti Doha… Son zamanlar da her iki şehir de; yaşamı ve çalışmayı daha cazip hale getiren imkanlarıyla dünyanın dört bir yanından iş için gelenleri kısa veya uzun dönemli ağırlıyor, hatta yeni evli çiftlerin daha güvenli ve stabil bir hayat kurmak için tercihi oluyor. İş haricinde de kısa süreli kaçamaklar için çok cazip alternatifler sunuyor. Biz ikisini de iş seyahati sırasında üç gün gezme imkânı bulduk ve genel hatlarıyla ortak özellikleri çokmuş gibi gözükse de yaşama dair bazı farklılıklar gözlemledik…
Yaşam
Dubai, Ortadoğu’nun modern şehri… Batı kültürünün etkileri çok daha baskın ve bu yüzden bazı konularda daha rahat… Örneğin yabancıların giyinme şekliyle ilgili özel bir kısıtlama yokken Doha’da halka açık yerlerde dizler ve omuzlar kapalı tutulmalı... Dubai’de partiler, konserler, açık plajlar öne çıkan özellikleriyken; Doha daha yerel ve otantik bir atmosfere sahip. Her ikisinde de birçok kültür bir arada yaşadığı için kültürel açıdan zengin; fakat yaşayış şekilleri çok farklı.
Paranın gücünün ispatı yapay şehir Dubai’ye karşı bazı önyargılarım olduğu halde şehri oldukça renkli ve eğlenceli buldum. Gerçekten de bilgisayar oyunun ekranına bakıyormuşum gibi hissetsem… Turistik açıdan gerçekten ilgi çekici ve farklı. Doha’da şehrin kokusunu ve tadını daha net alabiliyorsunuz. Düşünün ki ‘souq’ diye anılan marketleri Dubai’de gökdelen manzaralıyken, Doha’da nargileci ve kahveciler içinde; biraz Ortaköy’ü anımsatıyor hatta kumpirci bile var!
Keşfedilecek yerler
Her ikisinde ortak olan en cazip turistik aktivite çöl safarisi. Hatta çölde daha uzun zaman geçirmek isteyenler, 4-6 kişilik ciplerle kum tepelerinde zıplaya zıplaya tur atıp, deveye binebilir, hatta kamp alanında Arap müzikleri ve yemekleriyle geceyi daha da uzatabilirsiniz. Dubai’nin en büyük ölçüde ayrıştığı nokta ise gökdelenleri ve alışveriş merkezleri. Dünyanın en yüksek binası Burç Halife ve dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall. Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli Burç El Arap, müzikle dans eden fıskiye gösterileri ve şatafatlı pek çok detay… Doha’da ise Souq Waqif pazarında gezebilir, hediyelik eşyalar alıp nargile içebilirsiniz. Burası, kesinlikle şehrin ruhunu hissedebileceğiniz bir yer. Dünyanın en büyük alışveriş merkezi değil ama, en büyük İslami Eserler Müzesi de Doha’da.
Yeme-içme
Kimi yurt dışında farklı tatların peşine düşer, kimi yine de alışkanlıklarından ödün vermek istemez. Doha’da patlıcanlı peynirli şakşuka menemenle güne başlayıp, akşam sofranızda deve eti görebilirsiniz. Dubai’de ise artık her yerde gördüğümüz, bildiğimiz ve aynı tadı bulabildiğimiz restoranların hepsi var! Hatta Türk usulü et lokantaları bizdeki düzeni çalışanlarıyla birlikte Dubai’ye taşımışlar.
Vize
Varış noktasına karar verme aşamasında; vize en belirleyici değişkenler arasında yer alıyor. Özellikle vakit ve nakit açısından kısıtlı imkanlarla veya spontane bir kararla seyahat planı yapıyorsanız; evrak toplamak, randevu almak, ayrıca bir vize ücreti yatırmaktansa bir ülkeyi vizesiz ziyaret edebiliyor olmak bence kararı hızlandırıcı ve ayırt edici bir özellik. Bu açıdan baktığımızda vize derdinin olmaması Doha’yı bir hafta sonu kaçamağı veya 3-4 günlük tatil planları için daha cazip kılıyor. Dubai için internet üzerinden de olsa belli bir süre öncesinden başvurusunu yapmak, vize ücretini yatırmak, çıktısını alıp havaalanına gitmek durumunda kalmak planlar üzerinde değişiklikler yapmaya sebep olabilir.
Ulaşım
Vize ne kadar belirleyiciyse; kaç saatte ve ne kadara gittiğiniz karar verme anında aynı ölçüde etkili. Burada süre belirleyici değil çünkü iki şehre de uçuş 4.30 saat civarı sürüyor. Fiyatlarıysa dönemsel etkinliklere göre değişkenlik gösterse de Dubai her zaman biraz daha pahalı. Ama ikisinin de en büyük ortak özelliklerinden biri büyük havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuşları için ana merkez olması; bu sebeple hem çok farklı havayolu alternatifi ve uçuş saatleri bulabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezi kilometre bazında çok uzak değil, trafiğe denk gelmezseniz tabii. Dubai’de genel olarak mesafeler birbirine çok uzak olmasa da trafik ulaşımı zorlaştırıyor; Doha’da hem mesafeler daha uzak hem de trafik var. Ayrıca trafik lambalarına dikkat etmek lazım çünkü kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2500 dolarmış!
Ortak noktalarının yanı sıra yaşam tarzı, kılık kıyafet, yeme-içme, ulaşım, vize ve turistik aktiviteleri açısından farkları da çok. Yıllara sari bir geçmişi olmadığı için Dubai gösterişli tasarımları ve yaşam tarzlarıyla öne çıkarken, Doha’da yükselen gökdelenlerin ardında biraz daha farklı bir yaşam var. Her ikisi de 2-3 günlük bir kaçamak için çok iyi bir alternatif ve şu anda gitmek için hala çok sıcak değil! Eğer nisan sonu-mayıs başına kadar organize olamıyorsanız da Eylül-Ekim’i beklemenizi tavsiye ederim.
Paylaş