Paylaş
Kahve ve Kosta Rika
Bir Orta Amerika ülkesi Kosta Rika, eko turizmi, Karayip ve Pasifik sahilleri, yağmur ormanları, vahşi doğal yaşamı ve yanardağları ile meşhurdur. Aynı zamanda, kahve deyince ilk akla gelen ülkelerden de biridir. Sene boyunca ılıman iklimi ve verimli volkanik topraklarıyla kahve üretimi için eşsiz koşullara sahiptir Kosta Rika. Bunun farkına varan Kosta Rika yönetimi, 1700lerde kahve tohumlarını Afrika’dan getirtmiş, kahve plantasyonları kurulması için teşvikler vermiştir. Günümüzde, ülkenin en çok ihraç ettiği ürünler içersinde kahve üçüncü sıradadır. Kahve yetiştiriciliği olduğu kadar, ülkede bir kahve içme kültürü olduğundan bahsedemeyiz aslında. Üretilen kahvenin sadece %10’u ülkede kalır. Ve tahmin edeceğiniz üzere, en kaliteli hasatlar ihrac ediliyor.
Merkez Vadi’nin Alajuela bölgesinde, Poas yanardağı eteklerinin verimli topraklarında birçok kahve finca’sı yani tarla-üretim yeri bulunur. Bu fincalarda, kahvenin çiçek ve meyve halini dalında görebilir, üretim tesisini gezerek, kahve hasatı, meyvelerin kabuklarından ayrıştırılması ve çekirdeklerin kavrulma gibi üretim süreçlerini yakından deneyimleyebilirsiniz. Tur sonundaki degustasyonlarla, farklı kahve çeşitlerini tadabilirsiniz. O kahvelerin en taze halinin enfes aroma ve kokusunu anlatmak çok zor. Yaşamak lazım dediklerinden..
Kahve meyvesini dalında gördünüz mü hiç?
Kahve meyvesi, boyut ve şekil açısından küçük yeşil zeytinlere benziyor. Yeşil hali aslında ham hali. Kahveye istenilen aromayı vermesi için bu yeşil ham meyvelerin olgunlaşması bekleniyor. Olgunlaşan meyvelerin hepsi renk değiştirmiyor, bazıları nar kırmızısı renge dönüyor. Kızaran bu meyveler çok kıymetli. Çünkü, en aromatik gurme kahveler bu kırmızı meyvelerden üretiliyor. Biz şanslıydık, kahvenin üç halini tek bir dalda birarada görebildik.
Kahvede Fair Trade yani adil ticaret
Kahve meyveleri oldukça hassas. Yüksek kalitede kahve elde edebilmek için kahve meyvelerinin güneş doğmadan özenle tek tek elle toplanması gerekiyor. Çalışan işçiler saat başına değil, doldurdukları küfe sayısına göre ücret alırlar. Hasat döneminde sezonsal işçiler çalıştırılıyor ve tahmin edeceğiniz üzere ücretler oldukça düşük. Sepet başına 1.5 dolar gibi rakamlardan bahsediyoruz mesela. En iyi işçiler günde en fazla 15-20 kadar sepet doldurabildiğine göre hesabı siz yapın. Bu sebeple, ücretlendirme politikaları ve çalışma koşulları açısından adil davranan üreticilerin ürünlerini tercih etmeye çalışın. Ambalaj üzerinde fair trade damgası bunun bir göstergesi.
Doğa severler için birebir!
En güzeli de, fincalar yanardağ eteklerine kurulduğundan inanılmaz bir doğaya sahip. Doğa ananın bereketi her yerde. Sadece kahve tarlası değil, adeta bir botanik parkta gezintiye çıkmışsınız gibi. Çiçek ve ağaçların binbir çeşidi var o verimli topraklarda. Dalında avokado, papaya, mango veya ananas, daha neler neler. Ayrıca, vadi manzarası eşsiz. Günbatımında tarlaların sunduğu manzaralar büyüleyici! İşin içinde doğa olunca, haliyle çocukların da seveceği bir aktivite. Tüm turlar oldukça çocuk dostu. Ülke genelinde çocuklara ve çocuklu ailelere karşı yaklaşım çok sıcak ve samimi.
Ne zaman gitmeli?
Ekim-Mart arası hasat dönemi tavsiye edilen dönemlerdir. Baharda kahve çiçeklerinin açtığı dönemi görmek isterseniz, Mart Nisan aylarını tercih edebilirsiniz.
Kosta Rika Alajuela bölgesindeki en iyi üç kahve turu:
1-Doka Estate: 3 nesildir kahve işinde olan bir aile şirketi. Butik kahve turu ve muhteşem bahçesinde keyifli bir deneyim sunuyor.
2-Finca Rosa Blanca: Butik kahve üretimi yapan küçük bir aile şirketi. Fincada bulunan konsept villada konaklama imkanı da var. Butik bir deneyim olunca ücretler yüksek.
3-Britt Coffee: en büyük üreticilerden, haliyle en organize tur olduğunu söyleyebiliriz. Daha butik kahve üreticileri görmeyi isterseniz üst iki seçeneği denemenizi tavsiye ederiz. Bize sorarsanız kesinlikle küçük çaplı butik fincaları gidip görün deriz.
Kahve sevin ya da sevmeyin, bu turlarla Kosta Rika’yı yakından tanıyıp seveceğiniz kesin.
Fotoğraflar: Elvan ARSLAN BAYHAN
Paylaş