Paylaş
Nureyev, 1961 yılında SSCB’den kaçarak Fransa’ya iltica etmesinin ardından ülkesine girişinin yasaklanmasıyla yaşadığı vatan ve aile hasretini Türkiye’de giderir. Tüm dünya basınının peşinden koştuğu Nureyev her yaz Türkiye’dedir, ancak kimsenin haberi olmaz.
DÜNYA STARI AİLE HASRETİNİ TÜRKİYE'DE GİDERDİ
Nureyev, 1980’li yılların ortalarında Fethiye civarındaki Gemicikler Adası yakınlarında arazi almaya çalışmış, ancak dönemin hükümeti dünya starına istediği araziyi vermez. Buna rağmen her yaz Türkiye’ye gelen Nureyev, en yakın arkadaşı Yasemin Pirinçcioğlu’nun yardımıyla Fethiye yakınlarındaki köylerde annesine, babasına benzettiği insanlarla özlem giderir.
Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran ve Donkişot balesinde oynayan Nureyev, 1993 yılında hayata veda etti.
Senaryosunu Evgenia Tirdatova’nın yazdığı ve Orhan Tekeoğlu ile birlikte yönetmenliğini üstlendiği Rodolf Nureyev:Düşlerinin Adası belgeselinin ilk gösterimi, 20 Mayıs Cuma günü 4. Altın Çınar Kayseri Film Festivali’nde Forum Kayseri Sinema Salonunda saat 20:00’de yapılacak.
Belgeselin yapımcılığını Rus kökenli EvgeniaTirdatova, Nurdan Tekeoğlu ve iş kadını Yasemin Pirinçcioğlu üstlendi.
Belgeselde, VİP Turizm Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu, Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asaf Güneri, işadamı Metin Fadıllıoğlu ve mimar Zeynep Fadıllıoğlu ile ünlü balerinler Hülya Aksular ve Nilay Yeşiltepe, Nureyev’in Türkiye seyahatlerindeki anılarını ve bilinmeyen yönlerini anlatıyor.
Nureyev’in birçok bale gösterisinde sahne dekorunu kurgulayan, dünyaca ünlü sahne tasarımcısı İtalyan Ezio Frigerio ve Oskar ödüllü kostümcü Franca Squarcipiano da Nureyev’in sanatına ve titizliğine dair düşüncelerini paylaştılar.
İki hafta süren çekimlerde, İstanbul Kapalıçarşı, Rüstem Paşa Cami, Topkapı Sarayı, Fethiye Gemiler Adası ve İzmir’in Bademli Köyü’ndeki Yasemin Pirinçcioğlu’nun evi mekan olarak kullanıldı.
Paylaş