Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter

Valdisere, 1850 metre ile Fransa’nın en yüksek rakımlı dağ kasabası. Efsanevi Criterium kayak yarışları 60 yıldır burada yapılıyor. Sezon 1 Mayıs’a kadar 5 ay kesintisiz devam ediyor. Emin olun ki harcadığınız para burada geçireceğiniz her güne değecek. Böyle eğlenceyi başka yerde görmedim.

Haberin Devamı

Valdisere, Fransa’nın Savoy yöresinin Tarnetaise adı verilen bölümünde yer alıyor. Bölgedeki son istasyon burası. Kış aylarında Valdisere’den öteye gitmek mümkün olmuyor; yaz aylarında ise bir dağ boğazı kullanılanarak Maurienne bölgesine geçilebiliyor. Bisiklet, motosiklet tutkunları ya da antika arabalarla turları sevenler, bu güzergâhı özellikle tercih ediyor. Valdisere öncelikle mimari bütünlüğüyle dikkat çekiyor. ‘Tarentaise Surları’ olarak anılan taş sütunlar birçok binada karşınıza çıkıyor. Ahşapların aynı tonlarda olmasına özen gösteriliyor. Binalarda cam, ahşap ve taş dışında malzeme kullanılması ya da stil değişikliği yapılması ise yasak. Böyle olunca idari yetki sahibinin ya da parası olanın zevkine göre şekillenmeyen, kimlik sahibi bir yerleşim ortaya çıkıyor. Bir yeri orada yaşayan birileriyle keşfetmeye bayılıyorum. Arkadaşım Gaye Tunalı, Delahousse Valdisere dahil Fransa’daki 10 kayak kasabasının pazarlama müdürlüğünü yaptığı için bu tatilde kendimi ona emanet ettim ve onunla deneyimlediğim çok keyifli yerleri kâğıda döktüm. Gaye’nin hazırlattığı Val d’Isere uygulamasını telefonunuza indirirseniz tatilinizi planlarken çok işinize yarayabilir.

 

Haberin Devamı

Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter

 

VALDISERE’DE EĞLENCE 

Saat 19.00 gibi çok hareketli olan Cocorico ya da Christiania Oteli’nin altındaki Cafe Face eğlenmek için gidebileceğiniz adresler. Eğer yerel halkla iç içe eğlenmek isterseniz, Boubou bar veya Chez Jules / Coin des Amis uygun. Kuzey ülkeleri ve İngiliz esintisini hissetmek isteyenlere önerim ise Le Petit Danois.

Canlı müzik için Le Baraque tercih edilebilir. Geç saatlerde açılan Doudoune her zaman eğlencenin değişmez adresi. Özel davetleri, DJ performansları ile renkleniyor. Eğer denk gelirseniz, her ayın 21’inde özel bir gece düzenleniyor ve hem turistler hem de bölge halkı ilgi gösterdiği için herkes bir arada müziğin ve dansın tadını çıkarıyor. Eğlencenin diğer alternatifleri, daha çok gençlerin gittiği Le Graal ve İngilizlerin uğrak yeri Dick’s Tea Bar.

 

Haberin Devamı

Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter
La Folie Douce benim bir dağ kasabasında bugüne kadar gördüğüm en uçuk eğlence. İnsanlar şampanya yağmuru altında açık havada dans ediyor. 

 

KAR KALİTESİ EN YÜKSEK BÖLGE 

Valdisere kayak yapmak için cennet gibi bir kasaba. Toplamda 300 kilometrenin üzerinde bir alana yayılan 154 piste sahip. Yeni başlayanlar, Solaise ve Bellevarde bölgelerindeki kolay pistleri tercih ediyor. Profesyonelleri ise ‘off pistler’de görmek mümkün; bu pistler dünyanın en iyileri arasında gösteriliyor. Tignes’de bulunan Delik Kaya (Aiguille Percé) ve hemen arkasındaki off pist de iyi kayakçıların adresi. Fornet’te yer alan Pays Desert pisti ise az eğimli yapısıyla yeni başlayanlar için iyi bir alternatif. 

 

Haberin Devamı

Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter

 

KONAKLAMA 

Merkezdeki Tsanteleina ve Les Cinq Freres, bölgenin ileri gelenlerinden Mattis Ailesi’nin. Hatta Les Cinq Freres, Mattis Ailesi’nin eviyken otele dönüştürülmüş. Adı Fransızcada ‘5 erkek kardeş’ anlamına geliyor. Otelin restoranına bayıldım. Raklet ve fondü’leri çok iyiydi, fiyatları da. İki kere akşam yemeği yediğim tek yer oldu.

Le Christiania 5 yıldızlı bir aile işletmesi. Pistlerin hemen yanında yer alan avantajlı bir konumu var. Le Blizzard ve La Mourra ise Türkleri iyi tanıyan oteller. Konforlu bir konaklama için ihtiyaçlarınıza yanıt verecek nitelikteler.

 

Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter
Edelweiss'da bölgenin harika savoyard mönülerini deneyebilirsiniz.

 

NE YEMELİ?

Haberin Devamı

Kahvaltı için öncelikli önerim, Fransa’nın ‘Meilleur Ouvrier de France’ ödüllü tatlı uzmanı Patrick Chevallot’nun kafesi. Yoğun kıvamı ile sıcak çikolatasını, bezelerini, sıcak sandviçlerini ve kruvasanlarını çok seveceksiniz. Şehrin yeni mekânlarından olan Crazy Barmes da lezzetli ekmekleri ve kahvaltı büfesiyle iyi bir alternatif.

 

Kış sporlarının adresi Valdisere: Kayak burada başlar, burada biter
Fransa’nın ‘Meilleur Ouvrier de France’ ödüllü tatlı uzmanı Patrick Chevallot’nun kafesinde inanılmaz lezzetler var.

 

Kayak esnasında öğle yemeği için rezervasyon yaptırarak gitmenizi tavsiye edeceğim müthiş mekânlar var. Edelweiss’da bölgenin harika savoyard mönülerini deneyebilirsiniz. Bellevarde’da dünyaca ünlü kulüp La Folie Douce’un gastronomik restoranı La Fruitiere seçiminiz olabilir. La Folie Douce benim bir dağ kasabasında bugüne kadar gördüğüm en uçuk eğlence. İnsanlar şampanya yağmuru altında açık havada dans ediyor. Tignes’in füniküler kullanarak gidebileceğiniz restoranı Panoramic de lezzetli tercihler arasında. Akşam yemeği için yerel lezzetlerin en başarılı hallerini tadabileceğiniz yer, Richardes bölgesindeki Etable d’Alain. Sütlerini ve peynirlerini kendileri üretiyorlar. Şık bir yemek için ise bir Michelin yıldızlı L’Atelier d’Edmond ile Barmes de l’Ours otelinde yer alan Table de l’Ours ilk sıradaki mekânlar. La Luge ya da Le Blizzard da listenizde olsun. Etseverlere l’Arolay’ı; fondü ve raklet için L’etable d’Alain ya da Fondue Factory’i önerebilirim. 

Yazarın Tüm Yazıları