Paylaş
Her şeyden uzaklaşmak mı istediniz? Nasıl oluştu dünya turu fikri?
Türkiye’deki çoğu insan gibi benim de kafamda dünya turu bir klişe hayaldi. ‘Türkiye’deki insanlar’ diye özellikle belirtmek istedim çünkü Batı’da gayet yaygın olan bu tür seyahatler ülkemizde sadece bir hayal... 2012‘de dünya turuna karar verdim. Yoğun iş hayatı, tekrar eden günler, birilerine bağlı olup uzun süreli planlar yapamamak... İstanbul’un güzel olduğu kadar gerçekten zor bir şehir olması, özellikle son beş yıldır fazlasıyla politize olmuş toplumdaki gerilim, umutsuzluk duygusu... Tüm bunlardan ötürü hayatımda radikal bir değişiklik ihtiyacı hissediyordum. İki yıl planlama ve tasarrufla geçti. Sonunda Ağustos 2014’de tek yön New York bileti aldım.
Ekvador
Kaç ülke ve şehri geride bıraktınız? Rotanız hangi ülkede son bulacak?
10 aydan fazla süren seyahatimde rota şöyleydi: ABD, Meksika, Guatemala, Küba, Arjantin, Uruguay, Şili, Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya. 11 ülke ve 62 şehir... Latin Amerika ülkeleri bize oldukça uzak ve ulaşılmaz yerler gibi gözüküyordu. Ben de hem zor olanı yapmak hem de bu kültürleri yakından görmek istedim. Baştan beri planım bir yıllık bir geziydi. Ama Latin Amerika’da gezerken gördüm ki hızlı gezmeyi sevmiyorum. Kolombiya’dan sonra Brezilya’ya geçeceğim. Şu anki planım Kolombiya’nın Amazon bölgesinde yer alan ve karayoluyla ulaşılmayan şehri Leticia’ya uçakla gidip Amazon nehrinde 5-10 gün sürecek bir tekne yolculuğuyla Brezilya’ya geçmek.
Kolombiya
Kolombiya tehlikeli bir ülke değil mi?
Sanırım dünyada çoğu insanın kafasında olumsuz bir imajı olan ülke. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar’ın memleketi. Uzun yıllar yaşadıkları iç problemlerden son 10 yıldır yavaş yavaş kurtulmaya başlamışlar. Şehirler bugün daha güvenli. Kuzeyde Karayipler, güneyde Amazon, koloniyel şehirleriyle oldukça güzel bir ülke. Ayrıca insanlar oldukça sıcakkanlı. Beş haftadır buradayım ama sanki bir-iki hafta gibi geldi. Şimdiden 10 şehir gezdim. Kesinlikle çok daha uzun bir süreyi hak ediyor.
Karşılaştığı Fransız gezginle Şili’de beraber gezdi.
Kolombiya’da hayat nasıl? İklim zorluyor mu sizi?
Kolombiya Ekvator Çizgisi’ne yakınlığı nedeniyle tropikal bölgede yer alıyor. Ülke büyük olduğundan yükseklik, yağmur ormanları, çöl gibi coğrafi farklılıklar iklimin de farklılaşmasına yol açıyor. Örneğin sahil kesiminde sıcak bir iklim varken, şu an bulunduğum başkent Bogota yaklaşık 2 bin 600 metre yükseklikte yer aldığından daha serin bir havaya sahip. Bir hafta önce Karayipler’de açık havada hamakta uyurken şimdi Bogota’da gece çift battaniyeyle uyuyorum. Tropikal bölgede yıl içinde bölgelerdeki sıcaklık değişimleri fazla olmuyor. Daha çok ‘yağmurlu, az yağmurlu, kuru sezon’ gibi farklılıklar var. Bu ülkeye gelip geniş alanı gezecek olan kişilerin buna uygun farklı kıyafetleri yanlarında bulundurmaları şart.
Guatemala
Siz seyahatinize nasıl hazırlandınız?
Bu geziyi daha önce yapmış kişilerin bloglarını okuyarak kabaca bütçe ve rota konusunda bilgi sahibi oldum. Zaten bankacı olduğumdan rakamlarla da aram iyi. Kendim için kabaca bütçe belirledim. Ayrıca yine blog’lardan okuduğum kadarıyla yaşanılan problemleri ve bunların çözümlerini öğrenip ona göre hazırlıklar yapmaya çalıştım. Örneğin tedbir amaçlı bazı aşılar yaptırdım. Sırf çantanıza neleri koyacağınız bile ayrı bir hazırlık konusu. Sonra arabamı sattım, evimi kiraya verdim ve işimden ayrıldım. Bunların hepsi ciddi bir hazırlık gerektiriyor. Ama sonunda ulaşmayı hedeflediğiniz hayal nedeniyle bu hazırlıkların keyifli geçtiğini söylemem lazım.
Bolivya
Gündelik harcamalarınız ne kadar?
ABD’yi saymazsam Latin Amerika ülkelerinde her şey dahil (konaklama, yeme içme, ulaşım ve diğer) günlük ortalama 20-25 dolara geliyor. Tabii bu ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Küba’da bu 30 dolar civarı iken Bolivya’da 15 dolara inebiliyor. Ama bu geziyi yapmak isteyenler, masrafları daha da düşürmek için ‘couchSurfing’ sistemini kullanarak, kendilerini misafir edecek yerel halkın evinde para ödemeden kalarak, bazı hostellerde kısa süre yatak yemek karşılığı çalışarak daha da düşük bütçeyle gezebilirler. Seyahat sırasında tanıştığım Fransız bir kadın sadece couchSurfing yaparak konaklama için para harcamazken, tanıştığım başka bir Fransız erkekse tüm Güney Amerika’yı sadece otostop çekerek geziyordu.
Özgür Mutlu Kaya yaptığı seyahatleri ‘ozgurcedunya.com’ adlı blogunda paylaşıyor.
Tek başınıza çıktığınız bu yolculuğun dezavantajları ve avantajları nelerdir?
Arada bazı diğer gezginlerle karşılaşıp kısa süreli de olsa birlikte gezdiğim oldu. Örneğin beş yıldır gezen 25 yaşında Fransız bir kadın arkadaşla 2.5 hafta birlikte seyahat ettik. Arjantin ve Şili’de yaklaşık 1.000 kilometre yolu birlikte otostop çekerek tamamladık. Küba’da bir Portekizli ve bir İsviçreli gezginle üç dört gün birlikte gezdik. Yalnız seyahat etmenin artıları ve eksileri var. Eğer altı aydan daha uzun süre seyahat ediyorsunuz artık bu bir tatil olmaktan çıkıp bir yaşam şekline geliyor. Kalabalık seyahat etmenin en büyük artısı güvenlik. Yalnızken daha fazla risk taşıyorsunuz. En güzel yanı özgür olmak...
ABD
Dünya turu düşlediğiniz gibi mi oluyor, ne gibi deneyimler elde ettiniz?
Bu seyahat kendimi en özgür hissettiğim dönem oldu. Sadece bilmediğim yerlere gidiyorum. Nereye, ne zaman gideceğime kendim karar veriyorum. Elbette kolay değil. Şu ana kadar geçen yaklaşık 320 günde 62 şehir gezdim. En iyi ihtimalle 62 farklı yatakta geceledim. Güney Amerika’nın en ucundaki Ushuaia şehrinden en kuzeydeki Kolombiya’ya sadece otobüsle seyahat ettim. Ama bunların hepsi kendi seçimimdi. Sanırım düşlediğim gibi oluyor. Latin Amerika’da geçirdiğim 10.5 ayda karşılaştığım en sık cümle; “Karşılaştığımız ilk Türk sensin” oldu. ABD’de ve oldukça turistik bir ülke olan Küba’da karşılaştığım Türkler haricinde bu coğrafyada neredeyse hiç Türk’le karşılaşmadım. Ama yüzlerce Alman, Fransız, İsrailli, Japon ve diğer batılı ülkelerin vatandaşlarıyla karşılaştım. Uzun süreli gezmek sadece eğlenmek, keyif yapmak değil. Gezmek; merak etmek, farklılıkları, benzerlikleri öğrenmek, kendini, ülkeni daha iyi tanımak demek. Bir dünya vatandaşı olmak, doğaya yaklaşmak, farklı kültürleri tanımak, farklı insanlarla iletişim kurmak demek. Özetle ben özellikle gençler için en az okul kadar önemli bir eğitim olduğunu düşünüyorum dünya turunun...
Paylaş