Paylaş
Dağlık bir coğrafyaya sahip olan adanın tarihi MÖ 3000-2000 yıllarına kadar uzanıyor. Adını buraya ilk yerleşenlerden olan İyonlardan aldığını söyleyen de var, Yunancada ‘mor menekşe’ anlamına gelen ve bahar vakti tüm adayı sarmalayan çiçekleri işaret eden ‘İon’ kelimesinden aldığını da. Makedon, Roma derken Bizanslılar girmiş tarih sahnesine. Bugün adada gördüğünüz kiliselerin çoğu o döneme ait. 1204’te Haçlı saldırılarından kaçamamış. Osmanlı egemenliğinde de yaşayan ada, 19. yüzyılın ilk yarısındaki ayaklanmalardan sonra Yunan devletine katılmış. Bir dönem ekonomisinde hayvancılık ön plandayken 1970’li yıllarla birlikte hayatına turizm girmiş. Bugün özellikle Avrupalı turistlerin en çok rağbet ettiği Yunan adaları arasında yer alıyor. Bunda İos’un Kiklad Adaları içinde en güvenli yat limanlarından birine sahip olmasının payı da yadsınamaz.
Naksos ile Santorini adalarının tam ortasında yer alan İos, sakinleri tarafından Yunancada çember anlamına gelen Kiklad Adları‘nın (Cyclades) en güzeli olarak kabul ediliyor.
ANTİKÇAĞDAKİ GİBİ YERLEŞİM
Adanın en büyük ve en eski yerleşimi Hora, bozulmamış güzelliği, taş kaldırımlı daracık sokaklarına sıralanmış bembeyaz evleri, bu evlerin arasına sıkışmış çok sayıda kilisesi ve antikçağların izlerini taşıyan mimarisi ile tipik bir Kiklad kasabası görünümünde. İlk baştan uyarayım, Hora’nın sokaklarında gezerken fotoğraf makineniz mutlaka yanınızda olsun, sonra üzülmeyin.
Ege Denizi çevresindeki yerleşimlerin vazgeçilmezi yel değirmenleri İos’ta da karşınıza çıkıyor. Birçoğu restorasyondan geçmiş ve hayata döndürülmüş. Yel değirmenlerinden ilerlemeye devam edin. Tsoukalaria Odysseas Elytis Antik Yunan tarzı tiyatrosu ve Giannis Gaitis - Gabriela Simosi Modern Sanat Müzesi ile karşılaşacaksınız. Ünlü bir Yunan şairinin adını taşıyan, 1.000 kişilik kapasiteye sahip olan tiyatro 1997 yılında açılmış ve harika bir akustiğe sahip. Modern Sanat Müzesi ise adaya âşık iki sanatçının çabalarıyla kurulmuş. Müzeler ilginizi çekiyorsa İos Arkeoloji Müzesi de rotanızda olsun. Bir neo-klasik yapı olan Belediye Sarayı’nın ilk katında yer alan müze, sahip olduğu koleksiyonla tarihseverlere hitap ediyor ve pazartesi günleri kapalı. Kolitsai’deki Modern Sanat Müzesi de ilgi çeken yerlerden bir diğeri.
HOMEROS’UN MEZARI
100 kilometrekareden biraz daha büyük bir ada İos. Bu küçük adanın kuzeyine doğru gittiğinizde bir tepenin üzerinde kare plan üzerine oturtulmuş, taş ve mermerden yapılmış antik çağlara ait bir mezar göreceksiniz. Mezarın Homeros’a ait olduğuna inanılıyor. Bu inanca arkeolojik çalışmalarda ele geçen bazı bulgular dayanak olarak gösteriliyor. Homeros’un annesi Klimeni de burada doğmuş ve ölmüş. Tepeye tırmanmak için kat edeceğiniz birkaç yüz metrelik yolu göze alın. Hem büyük bir şairle tanışın hem de harika bir manzaranın keyfini sürün.
İos’un hızlı gece hayatı özellikle 30 yaşın altındakilerin tercih nedeni.
FESTİVALLER VE EĞLENCE
İos halkı eğlenmeyi sevdiği kadar eğlendirmeyi de biliyor. Kutlanan dini bayramların yanı sıra çok sayıda da festival düzenleniyor adada. İlk akla gelenler arasında 15 Ağustos’ta kutlanan Meryem Ana Bayramı var. Bayram, tören alayının ardından düzenlenen müzikli ve yemekli kutlamalarla devam ediyor. Aya İoannis Günü ise 29 Ağustos’ta geleneksel danslar ve şarap eşliğinde kutlanıyor. Adalılar hemşeri olmakla gurur duydukları Homeros için de 1991 yılından bu yana mayıs ayının ilk yarısında festival düzenliyorlar. İos özellikle 30 yaş altı grup için en çok tercih edilen eğlence adalarından biri. Bu ününü hakkıyla kazanmış. Her bütçeye ve zevke hitap edebilen barları, restoranları ve eğlence mekânları ile misafirlerini mutlu etmeden göndermemekte kararlı.
Türkiye’de “Derinlik Sarhoşluğu” adıyla gösterilen 1988 yılı yapımı ‘The Big Blue’ filminin denizaltı sahneleri bu adada çekilmiş.
BÜYÜLEYİCİ PLAJLAR
Burası diğer Yunan adalarının kalabalığından ve karmaşasından kaçmak isteyenler için adeta bir cennet. İos’un limanına ayak bastığınızda ana cadde sizi Mylopotas’a ulaştıracak. Burası altınrengi kumları, tertemiz berrak denizi ile aklınızı başınızdan almaya aday. Hora’dan 2 kilometre uzaklıktaki Mylopotas, Ege Denizi’nin en güzel plajları arasına adını yazdırmış. Yıllar önce kazandığı mavi bayrağı ise hiç kaybetmeden elinde tutuyor.
Aya Theodoti, Hora’dan sadece 14 kilometre mesafede. Sakin, büyüleyici bir kumsalda denizin yeşilden maviye gidişini izlemek ve tertemiz suların keyfini sürmek için ideal bir plaj. Psathi Koyu ise misafirlerine iki plaj seçeneği sunuyor. Genelde sakin ve huzur dolu bir koy olan Psathi, rüzgârlı havalarda mükemmel bir sörf alanı haline dönüşüyor. Psathi’ye gelirken yolda üzerinde ‘Magganari’ yazan bir tabela göreceksiniz. Kendinize bir iyilik yapın ve tabelanın gösterdiği yöne sapın. Maggarani İos Adası’nın “görülmezse olmaz” listesinde yer alıyor. Hora’dan 23 kilometre uzakta olması hem denizinin hem de doğasının ‘el değmemiş’ kalmasına yardımcı olmuş. Nasıl bir yer olduğunu merak edenlere ufak bir ipucu. Ülkemizde ‘Derinlik Sarhoşluğu’ adıyla gösterilen 1988 yılı yapımı ‘The Big Blue’ filminin denizaltı sahneleri burada çekilmiş. Sahip olduğu özellikler adanın doğu tarafındaki Kalamos sahilinin dalış için ideal bir yer olarak ünlenmesine neden olmuş.
Gidello Öneriyor: IOS Otelleri
Paylaş