Fetiş, korkular ve vinçte sabah
Biz memleketin halleriyle oyalanaduralım, dünya dönmeye devam ediyor. O dönerken de kimse boş durmuyor, olaylar gelişiyor... Gezegendeki kültür-sanat gündeminde öne çıkanları derledik
Fetişin eskisi
‘Grinin 50 Tonu’ belki sinemada hayal kırıklığı yarattı ama en azından bir müzede yöneticilerinin yüzünü güldürdü. Chicago’daki fetiş kültürü müzesi Leather Archives & Museum filmin vizyona girmesinden beri ziyaretçi rekoru kırıyor. ‘Yetişkin’ bir kitleye hitap ettiğini söyleyen müze yetkilileri bugüne dek sadece ‘bilenin bildiği’ bir yerken şimdilerde epey popüler, hatta yeni kuşak ziyaretçileri bile var. (leatherarchives.org)
Bir vinçte uyandın mı hiç?
Amsterdam’da elinizi sallasanız cinfikir bir girişimciye çarpar. İşte bunlardan biri şehrin yeni rağbet gören sanat mahallesi NDSM’de tuhaf bir otel açtı. Faralda Crane Hotel Amsterdam, bir vincin tepesinde. Oteldeki üç süit üç ayrı ruh hali (mistik, gizli, özgür ruh) için tasarlanmış. Müşteriler muhteşem bir panoramik manzaraya uyanıyor. Dileyen aşağıya bungee-jumping’le hızlı yoldan iniyor. (faralda.com, iki kişi için bir gece 1300 TL civarı).
Küçük korku müzesi
Dünyanın en tuhaf müzelerinden biri şu an Londra’da hizmet veriyor. Zaten adı üzerinde: Viktor Wynd’in Tuhaflıklar, Güzel Sanatlar ve Doğal Tarih Müzesi
(The Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History). Müzenin sahibi sanatçı Viktor Wynd bir korkunç koleksiyoncu; aklınıza gelebilecek her şeyle ilgileniyor: Dev fasulyeler, McDonald’s oyuncakları, insan kemikleri, doldurulmuş sincaplar... Kategoriye sığmayan bu müze artık rüştünü ispatladı; dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor. Londra gezinize geçen senenin sonlarında açılan bu emsalsiz, küçük müzeyi şimdiden ekleyin. Müzenin, mönüsünde zebra, devekuşu ve kanguru eti bulacağınız bir de restoranı var.
(Giriş: 10 pound, thelastsociety.org)
Şarja
Paraları bol, Birleşik Arap Emirlikleri, sanatta büyük oynuyor. Sanat piyasasının en büyük yıldızları 5 Haziran’a kadar Şarja Bienali’nde (sharjahbiennial.org).
Tokyo
Kimi ararsanız var... Monet, Seurat, Matisse ve diğerleri, Tokyo Metropolitan Art Museum’daki ‘Neo-Impressionism, From Light to Color’ sergisinde. (neo.exhn.jp,
29 Mart’a kadar).
Moskova
Slovenya’daki Moderna Galerija, Doğu Bloku sanatçılarının işlerini sergilemesiyle meşhur. Bu koleksiyon şimdi Moskova’daki Garage Museum of Contemporary Art’ta. (garageccc.com, 19 Nisan’a kadar.)