Paylaş
Haftalarca ucuz uçak bileti kovalanır. En hesaplı konaklama yöntemleri aranır. Üçün beşin çetelesi tutulur. Ancak genelde yurtdışı seyahatlerde cüzdanlar golü hiç beklemedikleri yerden, veri ücretlerinden yer. İşte size yardımcı olacak yurt dışında internet kullanımı ilgili ipuçları…
Seyahatteyken check-in yapma güdüsü, ‘Bakın nasıl geziyorum’ları Instagram’dan bir an önce ilan etme dürtüsü tatil ekonomisi rasyonelliğine çoğu zaman galip gelir. Bunlar da data paketimizi kemirir durur. Ama yuvaya dönüldüğünde telefon faturasına bakıp sarılarak ağlamamayı sağlayacak bir çözüm var: Wi-Fi. Kablosuz internete bağlanma alanlarını efektif şekilde kullanarak hücresel ağa ihtiyaç duymadan tatil yaptığınızı eşe dosta duyurabilirsiniz. Evet, bu hafta yurtdışında internet kullanımı ilgili ipuçlarını masaya yatırıyoruz. Herkese iyi pazarlar.
Havaalanları
Havaalanlarında uzun saatler geçirirken mekanların internetinden faydalanmak için iki çaya Prens William’ın düğününde içiyormuş gibi para bayılmak ya da hacker avlanma alanı olan ücretsiz Wi-Fi bağlantılarına bel bağlamak zorunda değilsiniz. Türk bir gezgin tarafından geliştirilen WiFox uygulaması, dünyanın dört bir yanındaki 350’den fazla havaalanında kablosuz bağlantıları ve şifrelerini kullanıcıya sunuyor. Sistem içinde kullanıcılar da Wi-Fi bilgileri ekleyebiliyor veya mevcut infoyu puanlayabiliyor. iOS ve Android’de yer alan uygulama 5,29 lira.
Konaklama
Booking.com, couchsurfing ya da airbnb fark etmez, kalacağınız yeri ayarlarken ücretsiz Wi-Fi olmasına dikkat edin. Sinyal seviyesi de oldukça mühim. Otel odası tutarken odanızın modeme yakınlığını da sorgulayabilirsiniz. Resepsiyonda ayıp olmaz.
Yurt dışı paketi alın
Telefonu sürekli uçak modunda tutacak olsanız bile (öneriyorum), yine de kullanmaya başladığınızda aktif olan veri paketlerinden satın alın. Sizi yol kazalarından koruyacaktır. Günlük kullanımlarınızı takip edecek My Data Manager gibi ücretsiz uygulamaları da telefona yüklemeyi ihmal etmeyin.
Tehlikelere dikkat!
Şifreli bağlantı noktaları da güvenlik açIsından risk içerebilir. Kullanmadığınızda kablosuz bağlantı seçeneğini kapatın. Bağlandığınız ağı unutma opsiyonunu seçin. Özellikle Android kullanıcılarının yola çıkmadan mobil güvenlik sağlayan antivirüs app’lerini kullanmasında ve güncellemesinde fayda var. VPN kullanarak cihazınız ile sunucu arasındaki trafiği korumalı hale getirebilirsiniz. VPN çözümlerinin de risklerini asgariye indirmek için ücretli ve güvenilir versiyonları tercih edin. Banka şubesine girmek gibi işleri odaya saklayın.
Bonus İPUCU: Dinleyeceğiniz müzikler, izleyeceğiniz diziler, bakacağınız haritalar için boşuna internet yakmayın. Spotify ya da Apple Music ile şarkıları, Netflix’te dizileri, Google Maps ile de haritaları cihaza indirebilirsiniz.
Paylaş